22 Νοε 2018

Oι γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας γιόρτασαν τα 25 χρόνια της WISTA Hellas



Από αριστερά, η Μάρσια Ιωαννίδη μέλος του ΔΣ της WISTA, η Μαρία Αγγελίδου Ταμίας, η πρόεδρoς Aγγελική Χάρτμαν, η Αντιπρόεδρος Έλπη Πετράκη, η Ιωάννα Τοπάλογλου, γενική γραμματέας και η πρόεδρος της WISTA International, Δέσποινα Παναγιώτου –Θεοδοσίου


 Αναδημοσίευση
από το www.newmoney.gr

Τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η WISTA HELLAS, το ελληνικό παρακλάδι της Διεθνούς Ναυτιλιακής και Εμπορικής Ένωσης Γυναικών.
Στο πλαίσιο αυτό το ετήσιο Forum είχε ξεχωριστή σημασία και επετειακή σημασία Διοργανώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Η ναυτιλία στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η WISTA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από μία ομάδα γυναικών το ναυλομεσιτικού κλάδου με σκοπό να υποστηρίξουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον χώρο της ναυτιλίας. Σήμερα έχει περίπου 3.000 μέλη σε 40 κράτη σε όλο τον κόσμο.
Η WISTA Hellas ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993 και σήμερα έχει πάνω από 250 μέλη. Είναι ένα σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής εξέλιξης των μελών του, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή επαφών, απόψεων, εμπειριών και προωθώντας την εκπαίδευση και την επαγγελματική δικτύωση. Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να προαχθεί η Ελληνική Ναυτιλία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς διοργανώνονται σειρά από σεμινάρια,fora και κοινωνικές εκδηλώσεις στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι και ειδικοί της ναυτιλιακής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η Αγγελική Χάρτμαν, Πρόεδρος, WISTA Hellas τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θεωρούμε ότι η ναυτιλία είναι ένας κλάδος ο οποίος λόγω ισχύος είναι ένας κλάδος ο οποίος και λόγω δραστηριότητας και λόγω δραστηριότητας πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των 17 στόχων για της βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλωστε και ο ΙΜΟ επικοινωνεί σχετική καμπάνια για τη βιώσιμη ανάπτυξη ζητώντας τη βοήθεια όλων μας που είμαστε στη ναυτιλιακή οικογένεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η ζωή στον πλανήτη γη. Η WISTA είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κανονισμοί, οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις της ναυτιλίας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να ενταχθούν στο επίπεδο της νέας εταιρικής κουλτούρας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας αλλά και του τρόπου που σκεφτόμαστε».

Ο πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, μεταξύ άλλων εξήρε την συμβολή και τον ρόλο της γυναίκας στη Ναυτιλία:
«Οι γυναίκες ήταν και είναι παρούσες στα τεκταινόμενα της ναυτιλιακής βιομηχανίες και θα είναι και πολύ δυναμικές και στο αύριο που μπαίνει πολύ δυνατά στην ατζέντα μας ως ΙΜΟ. Μάλιστα την επόμενη χρονιά στην κορυφαία εκδήλωση του ΙΜΟ , την «Ημέρα της Ναυτιλίας» το θέμα θα είναι ο ρόλος της γυναίκας στη ναυτιλιακή κοινότητα. Στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης οι γυναίκες θα διαδραματίσουν ένα ζωτικό ρόλο για ένα καλύτερο αύριο για μία γαλάζια οικονομία, και γενικότερα γα την ανάπτυξη και ευημερία όλων των ανθρώπων και όλων των εθνών. Είναι μεγάλη η ανησυχία για την ελληνόκτητη και παγκόσμια ναυτιλία για τους αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής αφού είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των αξιωματικών. Είναι ένας κλάδος μηδενικής ανεργίας. Εκτός από αυτούς που δεν κάνουν για τη δουλειά και τους οποίους δεν θεωρούμε ότι είναι άνεργοι. Αν δεν κάνουν πως θα τους βάλεις πάνω στο πλοίο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μαζί με την πολιτεία να στηρίξουμε τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Εμείς καλωσορίζουμε όλες τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορούν νέες και νέοι να οδηγηθούν στα επαγγέλματα στη θάλασσα. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της στελέχωσης των γραφείων, όπου εργάζονται 17.000 άτομα. Εκεί πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των γυναικών από τη δική μας εμπειρία. Οι γυναίκες έχουν όλη τη γνώση που χρειάζεται για αυτόν τον εξωστρεφή κλάδο. Στο δικό μας οργανισμό, τον ΙΜΟ ο ρόλος των γυναικών ήταν πολύ σημαντικός».


Για τη βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε ο Ανδρίκος Α. Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: « Αν μπορεί να πρωτοστατήσει η παγκόσμια ναυτιλία σε θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν το μέλλον και την ύπαρξη του πλανήτη μας, εκεί μπορεί να έχει μεγάλη συμβολή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε θέματα κυρίως κλιματικής αλλαγής. Το θέμα είναι αντί να το δει η ναυτιλιακή βιομηχανία με βάση μόνο τα οικονομικά στοιχεία και το κόστος που θα επιβαρυνθεί θα πρέπει να μελετήσει πώς θα μπορέσει να βρεθεί στην κορυφή των εξελίξεων που ούτως ή άλλως συντελούνται με τους νέους κανονισμούς για τα καύσιμα και τη νέα τεχνολογία, πως θα συμμετάσχει στη σύνταξη των νέων κανονισμών και πως θα δυναμώσει τη φωνή της στα διεθνή fora. Επίσης θα πρέπει να επανεξετάσει πως θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Πρέπει η ναυτιλία να αποτελέσει μέρος της καινοτομίας και του προβληματισμού για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν» και προσέθεσε εκφράζοντας προβληματισμό:

«Στην Ελλάδα, στο ναυτιλιακό κλάδο δεν γίνεται δουλειά για θέματα καινοτομίας. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας. Και σε αυτό θα ήθελα να συμμετάσχω να βοηθήσω να συμβάλλω.»


Στο πρώτο το πάνελ με θέμα «Η ναυτιλία στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετείχαν:
• Έλενα Αθουσάκη, Head of Maritime Sustainability, PwC
• Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd
• Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, President, WISTA International |Chief Executive Officer, TOTOTHEO
• Ελένη Πολυχρονοπούλου, Aντιπρόεδρος, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ |Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ERMA FIRST ESK ENGINEERING SOLUTIONS SA |Πρόεδρος HEMEXPO
• Βασίλης Σταματόπουλος, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, BUREAU VERITAS VERIFUEL
Πώς η επίτευξη των βιώσιμων στόχων επηρεάζει τη λειτουργία και την κουλτούρα μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού 
Βαλέντιος (Έντυ) Βαλεντής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Pyxis Tankers
• Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος |Διευθύνων Σύμβουλος, Aegeus Shipping S.A.
• Γιάννης Πλατσιδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Maran Dry Management Inc., Chairman, INTERCARGO
• Σπυρίδων Ταράσσης, General Manager, Olympic Vision Maritime Inc. (Onassis Group)
• Άκης Τσιριγάκης, CEO, Sevenseas Capital Management

Συντονισμός: Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director, XRTC Business Consultants |President, The Propeller Club (Port of Piraeus)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.