26 Νοε 2018

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Aramco σχεδιάζει επένδυση ύψους $500 δισ. δολαρίων

Η Saudi Aramco στοχεύει να καταστεί παγκόσμιος παραγωγός χημικών προϊόντων και διυλιστηρίων, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από την πετρελαϊκή βιομηχανία, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικονομική διαφοροποίηση του βασιλείου.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως πρόκειται να διαθέσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις τα επόμενα 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 160 δισ. δολαρίων για έργα στον τομέα του φυσικού αερίου και 100 δισ. δολαρίων για χημικά έργα, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, σε συνέντευξή του, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι δαπάνες θα προστεθούν στην προγραμματισμένη αγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής στη Sabic, τη μεγαλύτερη χημική επιχείρηση της Μέσης Ανατολής, μια συμφωνία που θα μπορούσε να εκτιμηθεί στα περίπου 70 δισ. δολάρια.
"Χρειαζόμαστε μια σημαντική απόκτηση για να έχουμε γρήγορα παρουσίασε διαφορετικές αγορές", δήλωσε ο Amin Nasser. Η Sabic έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και "έχει νόημα" για την Aramco να αποκτήσει μια εταιρεία του μεγέθους της, είπε.
Η Aramco, η οποία σχεδιάζει επίσης τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στον κόσμο, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες μετασχηματισμού της Σαουδικής οικονομίας. Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman ηγείται μιας στρατηγικής για την οικοδόμηση νέων βιομηχανιών και την απεξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο. Ένα σημαντικό μέρος του μετασχηματισμού είναι το σχέδιο της Aramco να αγοράσει το 70% της Saudi Basic Industries Corp.
Η Aramco αναμένει να ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων και "όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα βρίσκονται στο τραπέζι" για τη χρηματοδότησή της, δήλωσε ο Amin Nasser.
Το ενδιαφέρον της Aramco για τη Sabic βασίζεται εν μέρει στις προβλέψεις ότι η ζήτηση πετροχημικών θα αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής. Η πετροχημική χρήση θα αυξηθεί γρηγορότερα από ό, τι οποιοδήποτε άλλο τμήμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ωστόσο, η προγραμματισμένη συμφωνία με τη Sabic επέβαλε καθυστέρηση στην αρχική δημόσια προσφορά της Aramco μέχρι το 2020 ή το 2021, δήλωσε ο πρίγκιπας Mohammed σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.