2 Νοε 2018

SQLearn και Danaos συγχρηματοδοτούν το ερευνητικό έργο SeaHealth -Υγεία εν πλω




Σπύρος Γκούμας, Διευθύνων  Σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΣ της SQLearnΑΕ.


Εκδήλωση για την παρουσίαση  τού συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου Υγεία εν Πλω (SeaHealth), που υλοποιεί η SQLearn με την εταιρεία Danaos Management Consultants σε σύμπραξη με την Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο αμφιθέατρο της εταιρείας Danaos.
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στους   βασικούς άξονες του έργου που στοχεύει στη βελτίωση της αντιμετώπισης ιατρικών συμβάντων εν πλω.

 «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα. Η εταιρεία μας στράφηκε πριν από  τέσσερα χρόνια στη ναυτιλία με υπηρεσίες e-learning. Με μεγάλη χαρά σχεδιάζουμε ακόμη μία υπηρεσία για ναυτικούς, σε συνεργασία με τον Δαναό και το ΕΚΠΑ, νιώθοντας ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχουμε στο μαγικό ταξίδι του ναυτιλιακού ελληνικού ταξιδιού. Ας μην ξεχνάμε τον χρησμό: Τα ξύλινα τείχη θα μας σώσουν» επεσήμανε  ο  Σπύρος Γκούμας, Διευθύνων  Σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΣ της SQLearnΑΕ.
 Ο καθηγητής Τάκης Βαρελάς, Διευθυντής του κέντρου ερευνών της Danaos Management Consultants, τόνισε : «Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί με τη συνεργασία ενός πανεπιστημίου, μιας εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στη ναυτιλία και ενός τεχνικού παρόχου. Έχει όλα τα συστατικά για να πετύχει».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,  Ευθύμιος Κυροδήμος.
Ο συντονιστής του έργου, Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της SQLearn ΑΕ, Δρ. Αντώνης Φρίγγας, περιέγραψε τον ρόλο και τις προσδοκίες της σύμπραξης:
« Η  SQLearn, ως τεχνολογικός εταίρος  του προγράμματος, θα αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει στο e-learning με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα εξασφαλίζει τη βελτίωση της υγείας των ναυτικών».
 Ο  Φώτης Οικονόμου, εκπρόσωπος του κέντρου ερευνών της Danaos, συμπλήρωσε ότι «το όραμα του ερευνητικού κέντρου για το SeaHealth είναι η ασφάλεια στη ναυτιλία, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα που κάθε ναυτικός θα μπορεί να δίνει και να παίρνει εμπειρία».  Ο Δημήτρης Κικίδης, ακαδημαϊκός υπότροφος του ΕΚΠΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από αυτή τη σύμπραξη θα προκύψει ένα πολύ σημαντικό προϊόν.
Η υπεύθυνη για τη διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της SQLearn, Ελένη Γερασιμοπούλου, παρουσίασε τα στάδια της υλοποίησης και τους επιμέρους στόχους του έργου: «Το SeaHealth θα δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση πολλών από τους κινδύνους που ενέχει το επάγγελμα του ναυτικού. Είναι σημαντική η συμμετοχή και των τριών φορέων σε αυτό: Η SQLearn θα προσφέρει την τεχνογνωσία, το ΕΚΠΑ την επιστημονική επιμέλεια και ο Δαναός τη διασύνδεση του προϊόντος με τη ναυτιλία, ώστε τελικά να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν, που θα βελτιώσει το περιβάλλον εργασίας των ναυτικών. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των ίδιων στη δημιουργία του».
Από την πλευρά του ΕΚΠΑ, η επιστημονική συνεργάτης Αικατερίνη Δρύλλη, αναφέρθηκε στα ιατρικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζονται εν πλω σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τα στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας την ανάγκη να αρθεί επιτέλους η αδυναμία των ναυτικών στην πρόσβαση εκπαιδευτικού υλικού που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο  Δημήτρης  Κικίδης επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής των ναυτιλιακών εταιρειών στον σχεδιασμό του προγράμματος SeaHealth, προκειμένου να καταγραφούν οι εμπειρίες και οι απαιτήσεις των πληρωμάτων, καλώντας όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια.
Το ερευνητικό έργο «Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης εργαζομένων στη Ναυτιλία για πρώτες βοήθειες και ζητήματα υγείας»– Υγεία εν πλω (SeaHealth) εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, το έργο στοχεύει:
1. Στην καταγραφή των οξέων συμβάντων εν πλω και των επαγγελματικών νοσημάτων των ναυτικών, στην αξιολόγησή τους και στην ανεύρεση των βέλτιστων δυνατών παρεμβάσεων, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της πρόληψης.
2. Στη δημιουργία πλατφόρμας εκμάθησης ζητημάτων σχετικά με την υγεία και την περίθαλψη των ναυτικών, αξιοποιώντας τις e-learning βιβλιοθήκες (libraries) των υπαρχόντων υπηρεσιών Dolphin Platforms της SQLearn.
3. Στην εκπαίδευση και αξιολόγηση μερίδας ναυτικών, οι οποίοι θα κληθούν να αξιολογήσουν τη νέα πλατφόρμα με στόχο τη βελτίωσή της πριν την κυκλοφορία της στην αγορά.
4. Στην ανάπτυξη πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης παρέμβασης, με εικόνα και ήχο, για τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων και πλέον αξιόπιστων πληροφοριών σε ιατρικό προσωπικό στην ξηρά, για την παροχή ιατρικών συμβουλών.
5. Στη δοκιμή της χρήσης της πλατφόρμας εν πλω.
6. Στη διάχυση και στη διερεύνηση της δυνατότητας εμπορικής εκμετάλλευσης της πλατφόρμας σε διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.