30 Απρ 2016

Αποκαλύπτήρια για το «Ολυμπιακό» σκάφος των Μαντή - Καγιαλή




Επίσημη παρουσίαση του state of the art σκάφους, με το οποίο θα «τρέξουν» στη Βραζιλία οι Έλληνες Πρωταθλητές.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και στην οποία έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου παρουσιάστηκε  Δευτέρα 25 Απριλίου, στο Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης, το σκάφος με το οποίο θα αγωνιστούν στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο οι Παναγιώτης Μαντής και Παύλος Καγιαλής.

Τι αποκαλύπτει ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στον ΟΛΠ;





Να δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας  συγκεκριμένες απαντήσεις αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων  για τη νομιμότητα των πτυχίων του προσωπικού στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση που κατέθεσε, την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, ζητά να κατατεθούν αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Μήνυμα ΥΝΑ Θ.Δρίτσα προς τους Έλληνες Ναυτικούς, για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα



Αγαπητοί Έλληνες και Αγαπητές Ελληνίδες Ναυτικοί,
Σας εύχομαι από καρδιάς σε σας και στις οικογένειές σας Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση! Ιδιαίτερα για όσες και όσους από σας ταξιδεύετε αυτόν τον καιρό, εύχομαι γαλήνιες θάλασσες.
Είμαι βέβαιος, ότι τη νύχτα της Ανάστασης, θα βρείτε τον τρόπο μαζί με τους συναδέλφους σας, να νικήσετε την απόσταση και να νιώσετε την εγγύτητα που η γιορτή της πανανθρώπινης αγάπης δημιουργεί.

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο παγκόσμιο κύπελλο του Ιέρ





Σε τέσσερις κατηγορίες εκπροσωπείται η ελληνική ιστιοπλοία σε διεθνείς αγώνες στο Ιέρ που συμπεριλαμβάνονται για το παγκόσμιο κύπελλο της ISAF.

Στα RSX ανδρών έχουν ήδη διεξαχθεί τρεις ιστιοδρομίες και ο Βύρωνας Κοκκαλάνης τερμάτισε 20, 9 και 4 αντίστοιχα. Με 13 βαθμούς είναι 9ος σε σύνολο 40 σκαφών.

Εγκρίθηκε ο φάκελος του Master Plan του λιμένα της Θεσσαλονίκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ ΑΕ ενέκρινε, χθες, το προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης (Master Plan) του λιμένα Θεσσαλονίκης, ο φάκελος του οποίου θα υποβληθεί προς έγκριση τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με το νόμο 4150/2013.

Μειώθηκε 2,04% το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας μας


Σημαντικές αλλαγές στο παραδοσιακό μοντέλο της ελληνικής πλοιοκτησίας μπορεί να επιφέρει η κρίση που πλήττει τη ναυτιλία σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης και την επίθεση που δέχεται το φορολογικό μοντέλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η εταιρεία ερευνών και αναλύσεων Petrofin του κ. Ted Πετρόπουλου, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνά της για τη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Βολές για τα τέλη ελλιμενισμού στο αγκυροβόλιο της Ελευσίνας


Βολές κατά των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξαπολύει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με αφορμή την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ελλιμενισμού πλοίων στο αγκυροβόλιο του κόλπου της Ελευσίνας.

27 Απρ 2016

ΟΛΘ: Υποδέχτηκε το πρώτο Κρουαζιερόπλοιο του 2016




Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2016, το “Aegean Odyssey”, που κατέπλευσε σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκε η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ.
Το “Aegean Odyssey”, έφτασε στις 8:00, από την Καβάλα, με 212 επιβάτες και 161 άτομα πλήρωμα.

Δείτε το έγγραφο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για το Παναγιά Τήνου


Το ΝΑΤ είχε προειδοποιήσει από 18 Απριλίου για το «Παναγία Τήνου»

Είχε στείλει επιστολή προς την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων- Δύτες αναζητούν απο το πρωί το σημείο του ρήγματος προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η επιχείρηση απάντλησης υδάτων

Ημιβυθισμένο παραμένει το ε/γ-ο/γ «Παναγιά Τήνου» στο λιμάνι του Πειραιά με τους ιδιώτες δύτες να αναζητούν το σημείο από όπου προκλήθηκε η εισροή υδάτων η οποία λίγο έλειψε να στείλει στον πάτο το παροπλισμένο πλοίο.

Β. Ρέστης: Πούλησε το 50% της Paramaount Tankers

Το μερίδιο της στην κοινοπραξία Paramount Tankers που είχε συστήσει με την Μαλαισιανή ναυτιλιακή εταιρεία ΑΕΤ πούλησε η Golden Energy Holdings του Βίκτωρα Ρέστη σύμφωνα με την εφημερίδα  Trade Winds
H AET αγόρασε το 50% του κ. Ρέστη και κατέχει τώρα το 100% των μετοχών της Paramount Tankers. Η Paramount Tankers ήταν μια κοινή επιχείρηση των δυο η οποία ήλεγχε έξι δεξαμενόπλοια Aframax.

Νέο ΔΣ για την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 22/04/2016 οι αρχαιρεσίες της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΡΘΜΕΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε σήμερα Δευτέρα 25/04/2016 κατανεμήθηκαν τα αξιώματα στα μέλη ως ακολούθως:

26 Απρ 2016

Το ταξίδι της επί ελληνικού εδάφους ολοκληρώνει η Ολυμπιακή Φλόγα

Το ταξίδι της επί ελληνικού εδάφους ολοκληρώνει η Ολυμπιακή Φλόγα για το Ρίο, την Τετάρτη 27 Απριλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 17:00.
Η Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στην αντιπροσωπεία των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016», θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ τη διοργανώτρια πόλη θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν που θα παραλάβει το Φως του Ολυμπισμού, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο.
Θα έχει προηγηθεί τελετουργικό από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 8/5

O γγ της ΠΝΟ, cptn Ιωάννης Χαλάς
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τις 8 Μαϊου 2016 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία καλεί τους εργαζομένους σε μαζική συμμετοχή ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2016 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υποδέχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2016. Το κρουαζιερόπλοιο "Aegean Odyssey", προερχόμενο από την Καβάλα καταπλέει αύριο, Τετάρτη 27 Απριλίου, στις 8:00, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επανέρχεται σιγά-σιγά το «Παναγία Τήνου»

Αποκαταστάθηκε μερικώς η κλίση που πήρε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης το πλοίο «Παναγία Τήνου» που παραμένει δεμένο στην προβλήτα Ε4 στο λιμάνι του Πειραιά. 

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση των δυτών, αλλά και η βοήθεια από τα ρυμουλκά καθώς κατάφεραν να φέρουν στην ευθεία το πλοίο, ώστε να μπουν μέσα μηχανικοί και να αποκαταστήσουν το ρήγμα για να γίνει συνέχεια να γίνει απάντληση υδάτων και να ρυμουλκηθεί.

25 Απρ 2016

Νέος πρόεδρος της Helmepa o Γεώργιος Γράτσος


Την Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016, η εταιρεία CERES φιλοξένησε την 34η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELMEPA και δεξιώθηκε τα Μέλη της στους ίδιους χώρους όπου ιδρύθηκε πριν από 34 χρόνια.

Προήδρευσε ο Δρ Ι. Κούστας, με Γραμματείς τους κ.κ. Σ. Βλάχο, της CARRAS (Hellas) SA και Μ. Γαβριήλ, της DIANA SHIPPING SERVICES SA. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Γενικό Διευθυντή και τα στελέχη της Γραμματείας καθώς και όλα τα Μέλη για την άψογη συνεργασία τους. «Το μήνυμα της HELMEPA» είπε «αν και βαθιά ριζωμένο στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να διαδοθεί ευρύτερα». Μίλησε για τις δράσεις του 2015 τονίζοντας τη σημασία της απόκτησης του Προσομοιωτή Γέφυρας, ευγενική προσφορά του Εταιρικού Μέλους DNV GL.

Skiathos Palace Cup: Καταρρίπτει μύθους και ορίζει εκ νέου το πώς γίνεται η ιστιοπλοΐα


Όλα είναι έτοιμα για το πρώτο προειδοποιητικό σήμα των αγώνων την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11 το πρωί. Οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και του τοπικού Ναυτικού Ομίλου Σκιάθου μέσα από στενή συνεργασία και πολλές ώρες δουλειάς, θα φιλοξενήσουν ένα πρωτάθλημα που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στο χώρο. Και αυτό όχι γιατί ο στίβος του αγώνα θα στηθεί στο μοναδικό σκηνικό των Κουκουναριών αλλά γιατί σαν διοργάνωση θα θέσει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε κατηγορίες άνεργων ναυτικών




Μετά τη δημοσίευση κοινής απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη, ξεκίνησαν από τον Οίκο Ναύτου οι διαδικασίες για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε κατηγορίες άνεργων ναυτικών λόγω Εορτών Πάσχα 2016. Προκειμένου η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους άνεργους ναυτικούς, στην απόφαση προβλέπονται προθεσμίες που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

23 Απρ 2016

Σάρωσαν τα μετάλλια οι έλληνες ιστιοπλόοι στην α’ φάση του 26ου ATHENS EUROLYMP WEEK





 Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 26ου ATHENS EUROLYMP WEEK και οι Ελληνες ιστιοπλόοι στην κυριολεξία σάρωσαν τα μετάλλια. Σε 9 κατηγορίες κατέκτησαν 27 χρυσά, 26 αργυρά και 26 χάλκινα. Έχασαν μόνο ένα αργυρό στο RSX 9,5, που πήρε ο Κύπριος Καριόλου, κι ένα χάλκινο στα RSX 8, 5, που πήγε στην Τουρκία.
Οι αγώνες ήταν ταυτόχρονα και πανελλήνια πρωταθλήματα.

Φυσικό αέριο: Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής ναυτιλίας

Η χρήση LNG ως καυσίμου κίνησης στα πλοία, ευκαιρία για ανάπτυξη της ακτοπλοΐας
του Μηνά Τσαμόπουλου
Η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης με τα προτεινόμενα έργα στο πακέτο Γιούνκερ έφερε στην επιφάνεια το θέμα της χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης και στα πλοία, τόσο της ακτοπλοΐας όσο και των μικρών αποστάσεων.

ΟΛΘ: Σταμάτησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Έληξε η αποχή των εργαζομένων στον ΟΛΘ από τις υπερωριακές εργασίες του Σαββατοκύριακου, δίνοντας μια ανάσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μινωικές Γραμμές: Αγορά 350 μετοχών από Grimaldi Euromed

Σε αγορά 350 κοινών ονομαστικών μετοχών των Μινωικών Γραμμών συνολικής αξίας 805 ευρώ προχώρησε η εταιρεία Grimaldi Euromed, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Emanuele G. Grimaldi, σύμφωνα με ανακοίνωση.

21 Απρ 2016

«Πίτα» του πακέτου Γιούνκερ διεκδικούν τα ναυπηγεία

Από την έντυπη έκδοση 
της Ναυτεμπορικής
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr 
Αγώνα με αντίπαλο το χρονόμετρο ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική πολιτεία, προκειμένου να καρπωθεί η χώρα μας ένα σημαντικό μέρος της υπεραξίας που θα δημιουργήσει το πακέτο Γιούνκερ, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του στόλου ναυτιλίας μικρών αποστάσεων στον ευρωπαϊκό νότο.

20 Απρ 2016

HSW: Εγκαινίασε το Hellenic Highspeed στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες





Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου η Hellenic Seaways. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινίασε σήμερα το  ταχύπλοο Hellenic Highspeed  στο λιμάνι της Ραφήνας.

Το Ηellenic Highspeed αποτελεί το πρώτο από τα τρία νέα πλοία της εταιρείας, που παραλαμβάνεται και εγκαινιάζεται, πλήρως ανακαινισμένο σε ό,τι αφορά τις μηχανές, τα συστήματα της γέφυρας και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό (καθίσματα, χώροι υποδοχής, χώροι εστίασης, γκαράζ, καταπέλτης), με τη Hellenic Seaways να επιστρέφει στη γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες με ταχύπλοο Επιβατηγό- Οχηματαγωγό έπειτα από τρία χρόνια.
Το επενδυτικό πλάνο της Hellenic Seaways περιλαμβάνει την εκ βάθρων ανακαίνιση ακόμη δύο πλοίων, των Highspeed 7 και Νήσος Σάμος.

Φόρο τιμής στον βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν

Φόρο τιμής στον βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν απέτισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, παραμονή της Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».

ΟΛΘ: Έκκληση του δ/ντος Δημ.Μακρή προς τους συνδικαλιστές εν όψει Πάσχα





Η αποχή των  εργαζομένων στον ΟΛΘ από τις εργασίες του Σαββατοκύριακου για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα δημιουργεί πολλά προβλήματα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής με δήλωσή του αφού κατέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κάλεσε τους συνδικαλιστές να  επιλέξουν μορφές κινητοποιήσεων ώσετ να μην διακόπτεται  η λειτουργία του λιμανιού.
Ειδικότερα ανέφερε:

Κυριαρχούν οι έλληνες ιστιοπλόοι στο 26ο ATHENS EUROLYMP WEEK


Τρίτη ημέρα σήμερα  του 26ου ATHENS EUROLYMP WEEK, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στον Φαληρικό όρμο με τη συμμετοχή 500 ιστιοπλόων από 7 χώρες, και το πιο δυνατό αεράκι βοήθησε τους αθλητές για καλύτερες ιστιοδρομίες.

Σε όλες τις κατηγορίες  εξακολουθούν να προηγούνται οι  Έλληνες ιστιοπλόοι, οι οποίοι ταυτόχρονα δίνουν τη δική τους μάχη για τα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Τα αποτελέσματα ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς του Πειραιά από τη HELMEPA και το Lloyd’s Register Foundation



Στο πλωτό Μουσείο “HELLAS LIBERTY”, στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου σεμινάριο ‘Train-the-Trainer’ της HELMEPA για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον».

To σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και αποτελεί μέρος της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες, που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις της Ελλάδας στο διάστημα 2014-2017, με την υποστήριξη του Bρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*.

Πραγματοποιήθηκε στον Ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία η επίσημη πρόβα για την Τελετή Αφής της Φλόγας

Με απόλυτη επιτυχία έγινε στον Ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία η επίσημη πρόβα για την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».
Η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών και πολλών παιδιών από τα σχολεία του Νομού Ηλείας, που παρακολούθησαν την επίσημη πρόβα, η οποία έγινε κάτω από άψογες καιρικές συνθήκες.

Η Ειδομένη και οι απεργίες «διώχνουν» τα κοντέινερ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το χάος στην Ειδομένη έχουν οδηγήσει κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο να φύγουν από την συμπρωτεύουσα, επιλέγοντας γειτονικά και ανταγωνιστικά λιμάνια.

Ακτοπλοΐα: Ο κόσμος ζητάει εκπτώσεις έως και 30% πάνω στις... εκπτώσεις!

«Η τουριστική κίνηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα μόνο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Σε όλα τα άλλα νησιά αναμένεται μείωση. Εφέτος θα είμαστε κάτω κατά 15%-18%». Την εκτίμηση αυτή έκαναν στο "newmoney.gr" κύκλοι της ελληνικής ακτοπλοΐας εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου:
«Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα. Υπάρχει μείωση μισθών και μεγάλη καθυστέρηση καταβολής τους, ανεργία, μείωση συντάξεων που συντηρούσαν οικογένειες ολόκληρες. Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για χαριστικές εκπτώσεις 20%-30% πάνω στις υπάρχουσες τιμές που είναι ήδη χαμηλές λόγω προσφορών» και προσθέτει:

Aυτοκίνητο ή γιοτ πολυτελείας; Ιδού η πρώτη απόπειρα της Mercedes να μπει στη ελίτ των σκαφών αναψυχής

Αν συνηθίζετε να κάνετε κρουαζιέρα κατά μήκος της ακτής off Saint-Jean-Cap-Ferrat στη γαλλική Ριβιέρα, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε ένα σκάφος πολυτέλειας που είναι κάτι ανάμεσα σε σκάφος και... αυτοκίνητο!

Την τρίτη θέση στην κρουαζιέρα διεκδικεί η Ασία μέχρι το 2020

Το «χάλκινο» μετάλλιο στις προτιμήσεις των επιβατών κρουαζιέρας αναμένεται να πάρει μέχρι το 2020 η Ασία. Σύμφωνα με στοιχεία του Cruise Lines International Association, η περιοχή έχει ανέβει ήδη στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων παγκοσμίως και πλέον βρίσκεται πίσω από τη Καραϊβική που κατέχει μερίδιο 33,7%, τη Μεσόγειο με 18,7% και την Ευρώπη με 11,7%. Η Ασία έκλεισε το 2015 με μερίδιο 9,2% και η κύρια αγορά της, η Κίνα, ανεβαίνει συνεχώς. Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ξεκινήσει ήδη τη ναυμαχία για τον έλεγχο των μεριδίων στην περιοχή.

«Καθαρός Ωκεανός σημαίνει Πλανήτης Ζωντανός!»

Αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής
της Παιδικής HELMEPA



Με το θέμα αυτό, 390 Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» από 109 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας έστειλαν 395 υπέροχα έργα. Οι ζωγραφιές τους μας υπενθυμίζουν τη σημασία των ωκεανών στη διατήρηση της ζωής του πλανήτη και μας ευαισθητοποιούν για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές, ιδιαίτερα καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει.

19 Απρ 2016

Οι έλληνες ιστιοπλόοι πρωταγωνιστούν στο 26ου ATHENS EUROLYMP WEEK



Σε εξέλιξη βρίσκονται στον Φαληρικό όρμο οι αγώνες του 26ου ATHENS EUROLYMP WEEK, στους οποίους συμμετέχουν 500 ιστιοπλόοι από 7 χώρες. Οι καιρικές συνθήκες
 (σχεδόν μπουνάτσα μέχρι αργά το μεσημέρι) δυσκόλεψαν αφάνταστα τους αθλητές, οι οποίοι παρέμειναν για ώρες στην θάλασσα.

Σε όλες τις κατηγορίες προηγούνται Έλληνες ιστιοπλόοι, οι οποίοι ταυτόχρονα δίνουν τη δική τους μάχη για τα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Τα αποτελέσματα ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Λιμενικοί έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών


Εκδήλωση της Ένωσής Προσωπικού Λ.Σ. Αττικής, σε συνεργασία με το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», με θέμα «Ημέρα ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» πραγματοποιήθηκε χθες   στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

ΟΛΠ: Τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων ζήτησαν οι συνδικαλιστές ενώπιον του ΔΣ

Τα μέλη των ΔΣ των συνδικαλιστικών φορέων του ΟΛΠ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ/ΟΛΠ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ επισημαίνουν:

Ξεκινάει την Παρασκευή δρομολόγια το νέο πλοίο της ΙΟΝΙΑΝ GROUP στην γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα.

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινάει τα δρομολόγιά του το νέο πλοίο της ΙΟΝΙΑΝ GROUP στην γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Ήδη η εταιρία ανακοίνωσε τις ώρες των δρομολογίων, όπου σύμφωνα με αυτές η διαδρομή Σάμη-Πάτρα θα γίνεται σε λιγότερο από δύο ώρες.

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο



Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016» θα ανάψει την Πέμπτη 21η Απριλίου στις 12:00 στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Το ιερό Φως του Ολυμπισμού θα γεννηθεί στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου που θα μεταλαμπαδεύσει την Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια.

ΟΛΘ: Πώληση με επενδύσεις 309 εκατ. ευρώ & ανάπτυξη 12 ακινήτων στη Β. Ελλάδα

Τον διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ και την πώληση - ανάπτυξη 12 ακινήτων στην Βόρειο Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας σε conference call από την Θεσσαλονίκη.

Συναντήσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης



Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για τη διεθνή ακτοπλοϊκή σύνδεση Ro-Pax Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κτίριο Διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, μεταξύ στελεχών και εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Με τη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά ανταπέδωσε τη φιλοξενία της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης.

Στα 1.844 πλοία η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου

Οριακή μείωση σημείωσε  τον Φεβρουάριο του 2016 ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία  εμπορικών πλοίων  χωρητικότητας άνω των 100 ΚΟΧ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΛΣΤΑΤ.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλοίων διαμορφώθηκε σε 1.844 έναντι 1.851 τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνοντας πτώση κατά 0,4%. Εξ αυτών, τα 613 ήταν επιβατηγά, τα 521 δεξαμενόπλοια και τα 521 φορτηγά. 

ΣΕΠ: Αύξηση 9,6% στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων

Κατά 9,6% αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο του 2016, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, τις οποίες διαχειρίζεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) - θυγατρική της Cosco Pacific Ltd.

Μέτρα για τις εκπομπές αέριων ρύπων ζητεί η αγορά από τον IMO

Την άμεση λήψη μέτρων από τη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO Marine Environment Committee -MEPC), που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στο Λονδίνο, ζητεί η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα σχετικά με τους αέριους ρύπους CO2 από τη ναυτιλία.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με «Με το βλέμμα στο Ρίο»






Η Ολυμπιονίκης, Αιμιλία Τσουλφά
Παρουσία  πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε  στις εγκαταστάσεις του  Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, στο Μικρολίμανο  η έκθεση «Με το βλέμμα στο Ρίο» που πραγματοποιείται  με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.   
 Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ρεβέκκας Καμχή, περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα των αθλητών πολλά από τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας στην ιστιοπλοΐα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. 

Celestyal Cruises: Κέρδισε 4 βραβεία στα Tourism Awards


Πολυνίκης των βραβείων    Tourism Awards 2016, αναδείχθηκε η Celestyal Cruises η οποία πέτυχε τέσσερις συνολικά διακρίσεις.
Ειδικότερα, απέσπασε  - χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Πολιτιστικός Τουρισμός» για το πλούσιο πρόγραμμα των θεματικών εκδηλώσεων της, με βασικό άξονα την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας και πολιτιστικής κληρονομιάς στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες της από τουλάχιστον 14 εθνικότητες.

18 Απρ 2016

Ο ΓΓ Λιμένων στον ΟΛΘ εν όψει ιδιωτικοποίησης


Στις 13, 14 και 15 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ), κ. Χρήστο Λαμπρίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας των Επιτροπών Αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ Α.Ε.

Πρεμιέρα για το 26o Athens Eurolymp με τη συμμετοχή 500 ιστιοπλόων από 7 χώρες

Με τη συμμετοχή 500 ιστιοπλόων  από επτά  χώρες - Ελλάδα, Κύπρος, Ολλανδία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία και Μαλαισία- άρχισε  σήμερα Δευτέρα στον Φαληρικό όρμο το 26ο ATHENS EUROLYMP WEEK, οι αγώνες του οποίου θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου. Η διοργάνωση διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΙΟ, όμως για πρώτη φορά οι όμιλοι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τους αγώνες.

Βράβευση Λιμενικού Σώματος στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Πανελλήνια Εθελοντική Δράση



Στις 17 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την πανελλήνια εθελοντική δράση ‘’Lets Do It’’, βραβεύτηκε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής και το Σώμα Εθελοντών του Δήμου για το έργο του σε σχέση με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών καθώς και τη συνεισφορά του στην προσφυγική κρίση.

ΠΝΟ: Ανακοίνωσε 48ωρη με την κατάθεση του ν/σ για το ασφαλιστικό στη Βουλή







Σε 48ωρη αεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου  για το ασφαλιστικό στη Βουλή θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κορυφώνοντας της κινητοποιήσεις της.