19 Οκτ 2013

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" για δημιουργία Παράλληλου Νηολογίου "πυροδοτεί" κόντρες στην Ακτή Μιαούλη






Συνέντευξη  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»  για την ελληνική ναυτιλία και ειδικότερα για την ανάγκη δημιουργίας παράλληλου νηολογίου τάραξε τα νερά της Ακτής Μιαούλη και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών  ενώ  προκάλεσε  την αντιπαράθεση μεταξύ συγκεκριμένου ναυτιλιακού site  και του συνεντευξιαζόμενου στην εφημερίδα.  


Τη συνέντευξη έδωσε στο φύλλο της περασμένης εβδομάδας ο Μιχ.Λάμπρος Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων ο οποίος τόνισε ότι «Το παράλληλο νηολόγιο θα φέρει πλοία στην ελληνική σημαία»

(αναδημοσιεύτηκε  και στο  blog μας χθες Παρασκευή 18-10-2013  http://marinetimes.blogspot.gr/2013/10/blog-post_18.html).

Την  περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το  έγκριτο ναυτιλιακό site «The seanation»  ανήρτησε  άρθρο του δημοσιογράφου Γ.Σκορδίλη 
ο οποίος σχολίαζε  τις θέσεις του Μιχάλη Λάμπρου.


Διαβάστε το άρθρο:


«Δεύτερο νηολόγιο: Ποιος εκπροσωπεί ποιον και πως…»


Διαβάζω στα «Παραπολιτικά» της 12ης Οκτωβρίου, ρεπορτάζ περί δευτέρου ελληνικού νηολογίου, το οποίο ζητεί ο κ. Μιχάλης Λάμπρου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και Γενικός Διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων Majestic International Cruises.

Ο κ. Λάμπρου για την ακρίβεια απευθύνει έκκληση στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να προχωρήσει στην ίδρυση δευτέρου νηολογίου, επικαλούμενος μάλιστα την Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

Εμπλέκει μάλιστα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη και τις θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει για την ανεργία και την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών, προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει.

Η εμπλοκή του κ. Βενιάμη και της ποντοπόρου ναυτιλίας των Ελλήνων στα όσα υποστηρίζει δημοσίως ο κ. Λάμπρος, προκαλεί ερωτήματα για το αν έχει μεταβληθεί η θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης δευτέρου νηολογίου.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι τα εξής:

Πρώτον, ουδέποτε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ο Πρόεδρος της κ. Θεόδωρος Βενιάμης έθεσε σε οποιονδήποτε θέμα ίδρυσης δευτέρου νηολογίου στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Λάμπρος.

Δεύτερον, πάγια θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού – με βάσει τα διεθνή δεδομένα – νηολογίου. Με άλλα λόγια η Ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία δεν χρειάζεται δεύτερο νηολόγιο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα και μόνον ένα, εξελιγμένο εθνικό νηολόγιο.

Τρίτον, σε τι θα ωφελούσε η ίδρυση ενός δευτέρου νηολογίου, από την στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιδείξει μια πρωτοβουλία να ενσωματώσει στο ήδη υπάρχον νηολόγιο όλες τις αναγκαίες σύγχρονες πολιτικές με απώτερο στόχο την συνεχή ενδυνάμωση του;

Γνωρίζουμε ότι η Ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία εκπροσωπείται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην οποία μετέχουν Έλληνες εφοπλιστές (και όχι μάνατζερς) που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ναυτιλιακού στίβου.

Οι παρεμβάσεις του κ. Λάμπρου ωστόσο δεν συμβαδίζουν με αυτή την εικόνα που έχουμε σχηματίσει.

Θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούμε, πρώτον για το αν όντως υπάρχει πρόταση εκ μέρους των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας για δεύτερο νηολόγιο και δεύτερον αν ο κ. Λάμπρος έχει αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου της ποντοπόρου ναυτιλίας των Ελλήνων μέσω της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, στην οποία είναι Αντιπρόεδρος».



Η απάντηση του Μιχ. Λάμπρου

Δύο ημέρες αργότερα, Παρασκευή 18-10-2013  ο Μιχάλης Λάμπρος
έστειλε τη δική του απάντηση:



«Αγαπητέ κύριε Σκορδίλη,

 Διάβασα τα σχόλιά σας στο άρθρο μου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και χαίρομαι ιδιαίτερα που ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος του ναυτιλιακού ρεπορτάζ, ένας παλιός φίλος και συνεργάτης από τα χρόνια της Ναυτεμπορικής, όχι απλά διαβάζει, αλλά μελετά τα άρθρα μου στον ημερήσιο και στον εβδομαδιαίο τύπο.  Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

 Θέλω όμως να κάνω μια διευκρίνηση.

Ουδέποτε ανέφερα ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός της κος. Θεόδωρος Βενιάμης, συμφωνεί ή συμμερίζεται τις καθαρά προσωπικές μου απόψεις για την ανάγκη ίδρυσης δευτέρου Ελληνικού νηολογίου.

Θεωρώ επίσης ότι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος παραλήπτης για παρόμοια θέματα της Ελληνικής Ναυτιλίας είναι ο εκάστοτε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνομαι προς εκείνον.

 Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σας για ενίσχυση με αναγκαίες εφαρμογές σύγχρονων πολιτικών για μια ανταγωνιστική Ελληνική Ναυτιλία πλοίων όλων των κατηγοριών. Συμπεραίνω ότι εννοείτε κάποια διάταξη παρόμοια με αυτήν του άρθρου 19 που δεν ψηφίστηκε κατά τη συζήτηση του νομοθετικού διατάγματος για την αναδιάρθρωση λειτουργιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι πιστεύω πως ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας μπορεί να εκφράζει ευθαρσώς τις προσωπικές του απόψεις χωρίς φόβο και πάθος και πάντα με ευπρέπεια.  Αυτό προσπαθώ να προσφέρω στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας από το 1960 που πρωτοπερπάτησα στην Ακτή Μιαούλη.



Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά.



Με εκτίμηση,



Μιχάλης Λάμπρος

Γενικός Διευθυντής»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.