12 Οκτ 2013

Κίνα: Απροσδόκητη μείωση των εξαγωγών

Μείωση περίπου 45% σημείωσε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και διαμορφώθηκε στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 28,6 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις τελωνειακές υπηρεσίες.

Οικονομικές αναλυτές, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Dow Jones Newswires, εκτιμούσαν ότι κατά μέσο όρο το εμπορικό πλεόνασμα θα έφτανε τα 27 δισ. δολάρια.
Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αναπάντεχη κάμψη των εξαγωγών κατά 0,3%, στα 185,64 δισ. δολάρια, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα κατέγραφαν άνοδο 5,5%. Τον Αύγουστο οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7,2%. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4%, φτάνοντας τα 170,44 δισ. δολάρια.
Πάντως από την αρχή του έτους η Κίνα έχει καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 169,4 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 14,4% μέσα σε ένα έτος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τελωνειακής Υπηρεσίας Ζενγκ Γουεσένγκ, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη πιέσεις ωστόσο αναμένεται ότι οι εξαγωγές θα σταθεροποιηθούν μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.