31 Οκτ 2013

Εκπαίδευση και/ή πιστοποίηση Ελλήνων ναυτικών επί θεμάτων ασφαλείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της STCW





Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου με εγκύκλιό του επισημαίνει  τα   ακόλουθα :

1. Από την 1η  Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ναυτικοί που απασχολούνται επί υπόχρεου ως προς τις διατάξεις του Κώδικα ΙSPS πλοίου, πριν από την ανάθεση καθηκόντων τους, θα πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό επί θεμάτων ασφαλείας επιπέδου Β (security awareness) , σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους Α-VI/6-4 Κώδικα STCW. Η υποχρέωση αυτή ισχύει έστω και αν δεν τους ανατίθενται συγκεκριμένα καθήκοντα  ασφαλείας σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο του πλοίου.



2. Με μεταβατική διάταξη που ισχύει μέχρι 01-01-2014, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α) Κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου σε ισχύ, δύνανται να εφοδιασθούν από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης/Τμήμα Δ’, με πιστοποιητικό ασφαλείας επιπέδου Β’ (security awareness), άνευ εκπαιδεύσεως και εξετάσεων, εφόσον διαθέτουν αναγνωρισμένη θαλάσσια υπηρεσία ως μέλη πληρώματος για συνολική περίοδο (6) μηνών κατά την διάρκεια των τελευταίων (3) ετών ή χειρίζονταν θέματα ασφαλείας πλοίων (ISPS Code), για διάστημα (3) μηνών τα τελευταία (3) χρόνια.

β) Κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου σε ισχύ, δύνανται να εφοδιασθούν από την ίδια Υπηρεσία, με πιστοποιητικό ασφαλείας επιπέδου Α’ (designated security duties), άνευ εκπαιδεύσεως και εξετάσεων, εφόσον διαθέτουν αναγνωρισμένη  θαλάσσια υπηρεσία ως μέλη πληρώματος με καθήκοντα ασφαλείας για συνολική περίοδο (6) μηνών κατά την διάρκεια των τελευταίων (3) ετών ή χειρίζονταν θέματα ασφαλείας πλοίων (ISPS Code), για διάστημα (9) μηνών κατά την διάρκεια των τελευταίων (3) ετών.

γ) Σε διαφορετική περίπτωση οι ανωτέρω ναυτικοί δύνανται, κατόπιν παρακολούθησης εγκεκριμένης εκπαίδευσης στο ΚΕΣΕΝ και επιτυχούς συμμετοχής τους σε εξετάσεις, να εφοδιαστούν με τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά, έστω και αν δεν διαθέτουν αποδεικτικό ναυτικής ικανότητος.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών διευκρινίζει ότι πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί  από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών VI/5 και  VI/6 της STCW, είναι ισότιμα των Ελληνικών, χωρίς επικύρωση. Ομοίως δεν απαιτείται θεώρηση, για τα αναφερόμενα πιο πάνω πιστοποιητικά, που έχουν εκδοθεί από Αρχές υπηκόων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.2 του Ν.3153/2003 (ΦΕΚ. Α’153), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 3450/2006 ( ΦΕΚ Α’ 64).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.