11 Οκτ 2013

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο φιλικός διακανονισμός των ΟΛΠ και Cosco

Η προτεινόμενη από τον Οργανισμό νέα σύμβαση περιέχει διατάξεις που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των Κινέζων.

Αρνητική τροπή έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις του ΟΛΠ ΟΛΠ και της Cosco για την κατάρτιση της νέας σύμβασης, η οποία θα προβλέπει πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος, με παράλληλες επενδύσεις 220 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, ώστε η ετήσια δυναμικότητα να φτάσει τα 6,2 εκατ. teu, από 3,7 εκατ. teu που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Μετά το πρωτόκολλο συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, στις 30 Αυγούστου 2013, όλα έδειχναν να είχαν ξεκαθαρίσει και ότι το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα ήταν η στάση που θα τηρούσε η τρόικα, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κάθετα αρνητική στο φιλικό διακανονισμό, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», διότι πίστευε και πιστεύει ότι ενδεχομένως η υλοποίησή του θα μειώσει το τίμημα για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου
Επειτα από τις εξηγήσεις του ΥΝΑ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι ο φιλικός διακανονισμός προβλέπεται και ότι αν δεν προχωρήσει, θα υπάρξουν νομικές περιπλοκές, που θα καθυστερούσαν και την πώληση του λιμανιού, η τρόικα διαφοροποίησε τη θέση της και τηρεί πλέον στάση αναμονής, με τη ρητή εντολή όμως να «τρέξουν» παράλληλα και οι διαδικασίες πώλησης.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά, αφού ο ΟΛΠ στην κατάρτιση της νέας σύμβασης εντάσσει προβλέψεις που δεν περιέχονται στο πρωτόκολλο, με το επιχείρημα ότι θέλει να «δέσει» τα συμφέροντά του έναντι του παραχωρησιούχου.
Και επειδή οι δύο διαδικασίες -πώληση λιμανιού και διακανονισμός- από τα μέσα του Σεπτεμβρίου εισήλθαν σε... αγώνα ταχύτητας, αφού «κερδίζει» όποια ολοκληρωθεί πρώτη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΟΛΠ και στην Cosco δείχνουν να πέφτουν στο κενό, και η απευθείας προσπάθεια για πώληση των μετοχών του ΟΛΠ, που έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αποκτά προβάδισμα.
Αντιδράσεις για δύο σημεία
Ο ΟΛΠ έστειλε στην Cosco την προτεινόμενη από πλευράς του νέα σύμβαση, η οποία όμως περιέχει ορισμένες διατάξεις που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των Κινέζων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΛΠ ζητεί να έχει λόγο για την ανάθεση από τη ΣΕΠ εργασιών σε υπεργολάβους, δηλαδή να τους εγκρίνει με το σκεπτικό ότι να διασφαλίσει τα έσοδά του.
Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτό ουσιαστικά προβλέπεται από τη σύμβαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 35. Αλλωστε και η τροποποίηση αποτελεί στην ουσία περαιτέρω διευκρίνιση της σύμβασης, γεγονός όμως το οποίο θα καταστήσει τον ΟΛΠ συνδιοικούντα.
Ενα δεύτερο σημείο αφορά στο ενοίκιο της επέκτασης του τρίτου προβλήτα, κάτι το οποίο ζητεί ο ΟΛΠ ανάλογα και με τα ενοίκια των προβλητών ΙΙ και ανατολικού μέρους του ΙΙΙ. Ζητεί, επίσης, εγγυητικές και ρήτρες τόσο για τη κατασκευή του δυτικού μέρους του προβλήτα ΙΙΙ και του νέου προβλήτα των πετρελαιοειδών που θα αναλάβει να κατασκευάσει η Cosco, ενώ τη διαχείριση θα έχει ο ΟΛΠ. Το κεφάλαιο θα αποπληρωθεί μακροπρόθεσμα στην Cosco με χαμηλό επιτόκιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Κινέζοι δεν δέχονται να εισέλθουν σε τέτοιες λεπτομέρειες, αφού θεωρούν ότι η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει μόνο όσα υπάρχουν στο πρωτόκολλο και για τα οποία προηγήθηκε διαπραγμάτευση περίπου 10 μηνών.
Εφόσον οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω, ο φιλικός διακανονισμός θα τιναχθεί στον αέρα, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της να πουλήσει τον ΟΛΠ.
Τα δυνατά χαρτιά των εταιρειών
Προσπάθειες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τους «άσους» που πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν οι δύο διαπραγματευόμενοι. Το δυνατό χαρτί του ΟΛΠ στις διαπραγματεύσεις με την Cosco, ώστε να μη φτάσουμε σε αδιέξοδο, είναι το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι Κινέζοι δεν επιθυμούν να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΠ και να αρχίσουν να συνομιλούν για τα θέματα του λιμανιού με μια ενδεχομένως ανταγωνίστρια εταιρεία, που αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει στο προσκήνιο.
Οι «άσοι στο μανίκι» της Cosco είναι όμως περισσότεροι, αφού μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση σε Διαιτησία με ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει, τουλάχιστον ένα μέρος όσων έχουν συμφωνηθεί στο πρωτόκολλο, κάτι που πιθανώς να αλλάξει και τους όρους του διαγωνισμού πώλησης ή και να τον καθυστερήσει περαιτέρω.  
Αμεσο πλεονέκτημα έχει όμως και σε ό,τι αφορά τον προβλήτα πετρελαιοειδών, ο οποίος είναι ευθύνη του ΟΛΠ και, σύμφωνα με τον πρώτο φιλικό διακανονισμό, θα πρέπει ο ΟΛΠ να τον έχει παραδώσει τον επόμενο μήνα. Κάτι που τεχνικά είναι αδύνατο, οπότε η Cosco έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να ξεκινήσει να εισπράττει τις ρήτρες από τον ΟΛΠ, ύψους 10.000 ευρώ ημερησίως.
Το ισχυρό χαρτί της Cosco, ωστόσο, εφόσον η υπόθεση τραβήξει στα άκρα, είναι μια ερμηνεία της σύμβασης παραχώρησης, βάσει της οποίας προκειμένου να πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Κινέζων.
Ορος για τη διεκδίκηση
Η Cosco μέχρι τώρα φαντάζει το πρώτο φαβορί για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ στις συζητήσεις που έχουν γίνει έχει θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όρο για τη συμμετοχή της στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, εφόσον τελικά επιλεχθεί και επίσημα η διαδικασία του master concession, την ολοκλήρωση του φιλικού διακανονισμού. Τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο φιλικό διακανονισμό είναι πιθανό, εφόσον η Cosco κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της, να οδηγήσουν σε αποτυχία και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ.
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Στο πρωτόκολλο οι δύο εταιρείες συμφώνησαν τα εξής:

  • Θα ρυθμίσουν τη διαφορά τους για την τροποποίηση της σύμβασης κατά την παρούσα διαδικασία.
  • Συμφωνούν στην εκτέλεση των προτεινόμενων από τη ΣΕΠ νέων έργων με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας των προβλητών Π-2 και Π-3 σε 6,2 εκατ. teus ετησίως. Η ΣΕΠ θα καταβάλει το συμφωνημένο στη σύμβαση παραχώρησης αναλογικό αντάλλαγμα (21% μέχρι το 10/2017 και 24,5% μετέπειτα) επί του συνόλου των εσόδων της για τις Π-2 και Π-3 συμπεριλαμβανομένων των εσόδων του δυτικού Π-3.
  • Συμφωνούν για την κατασκευή της προβλήτας πετρελαιοειδών. Ο προϋπολογισμός του έργου θα συμφωνηθεί με την ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης, η δε αποπληρωμή του κόστους που θα συμφωνηθεί θα γίνει σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένων 2 ετών περιόδου χάριτος, από την παράδοση του έργου με επιτόκιο Euribor συν 4%.
  • Το εγγυημένο αντάλλαγμα που προβλέπεται στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης δεν καταργείται. Η εφαρμογή του από το έτος 2013 θα ανασταλεί, δεδομένης της αύξησης της δυναμικότητας, αλλά και των παρεπόμενων ωφελειών για τον ΟΛΠ και θα συνδεθεί με το ΑΕΠ, μέχρις ότου το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2% ετησίως.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε δικαστικής ή διοικητικής διένεξης με οποιονδήποτε τρίτο, που θα οφείλεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, η ΣΕΠ θα αναλάβει τη διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών, που τυχόν θα προκύψουν και θα απαλλάξει τον ΟΛΠ από οποιαδήποτε σχετική ευθύνη προκύψει από τη συγκεκριμένη διένεξη και θα αποζημιώσει τον ΟΛΠ για κάθε ζημία ή δαπάνη υποβληθεί.
  • Με βάση τα ανωτέρω, θα διατυπωθεί άμεσα το σχέδιο τροποποιητικής σύμβασης προκειμένου να τεθεί στη διαδικασία έγκρισής του, όπως αναπτύχθηκε ανωτέρω ήτοι: α) έγκριση από τη Γ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε., β) ενημέρωση της DG COMP, γ) προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δ) Κύρωση από τη Βουλή.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.