23 Οκτ 2013

Ελληνογερμανική κόντρα για το μέλλον της Ναυτιλίας







Οι τράπεζες με βάση τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια σε συνδυασμό με τις προοπτικές άμεσης ανάπτυξης της ναυλαγοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικές στη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών.

Αυτό υπογράμμισαν  πρόσφατα  στο Maritime Cyprus Conference εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι το «φυσάνε και δεν κρυώνει» με τη φούσκα που έσκασε στη Γερμανία όταν κατέρρευσαν funds τα οποία είχαν επενδύσει στη ναυτιλία και στις ναυπηγήσεις και στα οποία είχαν τοποθετήσει   τεράστια ποσά, Γερμανοί κυρίως, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την  τότε καλή περίοδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και όχι μόνο αυτό αλλά είδαν τους Έλληνες εφοπλιστές να τους αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές, τους στόλους τους. 
Οι Γερμανοί τραπεζικοί δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον παρά την άνοδο της ναυλαγοράς του ξηρού φορτίου.
Στη «μαυρίλα» των Γερμανών απάντησε η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα  η οποία  εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η  πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς θα συνεχιστεί και δεν θα είναι παροδική και πως οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τη ναυτιλία θα έρθουν πιο κοντά στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές.  
Μάλιστα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες, για να δείξουν τη δύναμη του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο  έφεραν ως παράδειγμα  τη συμμετοχή του Harvard University Fund σε κοινοπραξία με μεγάλη ελληνική εφοπλιστική οικογένεια όπου έχει κεφάλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: Μερική Αναδημοσίευση
 από την εφημερίδα
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.