19 Απρ 2013

ΠΕΝΕΝ: Καταγγέλλει την ψήφιση του ν/σ του ΥΝΑ

Η Πανελλήναι Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ολοκληρώθηκε σήμερα 18/4/2013 η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Αναδιοργάνωση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις.

Η ΠΕΝΕΝ μαζί με όλους τους φορείς των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας εναντιώθηκε σθεναρά και αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή στο νομοσχέδιο κρίνοντας ότι η φιλοσοφία του, το περιεχόμενό του με τις προωθούμενες διατάξεις υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και του μεγάλου κεφαλαίου και ικανοποιεί πλήρως τις πάγιες απαιτήσεις τους.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, οι επιμέρους τροποποιήσεις που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν συνιστούν αλλαγή ή ανατροπή στις βασικές κατευθύνσεις του.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μειώνεται δραματικά το ξενοδοχειακό προσωπικό στα Ακτοπλοϊκά πλοία, θεσπίζονται συνθέσεις ασφαλείας στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών, υπονομεύεται η δεκάμηνη δρομολόγηση και επάνδρωση των Ακτοπλοϊκών πλοίων, συρρικνώνεται η δρομολόγηση των ταχύπλοων Ακτοπλοϊκών σκαφών μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, επανέρχονται τα γηρασμένα πλοία στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ιδιωτικοποιούνται τα λιμάνια, στρατικοποιείται το ΥΝΑ και παραπέμπεται σε επιτροπή η υπόθεση της Πλοηγικής υπηρεσίας.

Η απόσυρση της τροπολογίας για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας αποτελεί θετικό γεγονός και είναι κυρίως αποτέλεσμα της μαζικής αποδοκιμασίας όλων των συνδικαλιστικών φορέων και της σθεναρής στάσης ορισμένων πολιτικών κομμάτων. Όμως η πρόθεση και η πολιτική βούληση των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν και είναι σαφής και δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, παρερμηνία ή αυταπάτη.

Η ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι η καταψήφιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου (που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία) είναι μια επιμέρους αλλά σημαντική νίκη ενάντια στην κοινή μεθόδευση εφοπλιστών – ΝΔ και Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.  Μουσουρούλη να καταργηθεί ο θεσμός των ΣΣΕ που θεσπίστηκε και κατοχυρώθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες των Ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει τον αγώνα της , θα εντείνει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της θέτοντας ως προτεραιότητές της την ανατροπή των κυβερνητικών μέτρων όπως αυτά ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο έχει μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσει για να ενισχύσει τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του, να δυναμώσει την οργάνωση, την συσπείρωση και την κινητοποίηση των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων στην κατεύθυνση ανατροπής των μνημονιακών τροικανών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συστηματικά καταστρέφουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η ενότητα, η κοινή συντονισμένη δράση και ο αγωνιστικός προσανατολισμός των συνδικάτων αποτελεί την μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για να μπει φραγμός στην βάρβαρη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική."