26 Απρ 2013

Ο Ιστιοπλοϊκός αγώνας των κορυφαίων οικονομικών στελεχών του κόσμου

 Toυ
Μηνά Τσαμόπουλου
για το protothema.gr
Aναδημοσίευση

 Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας που εξελίσσεται σε θεσμό θα διεξαχθεί   για 9η χρονιά στην Ελλάδα.  Πρόκειται για  το Global MBA Trophy που συγκεντρώνει  αποφοίτους κορυφαίων ΜΒΑ πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο οι οποίοι κατέχουν  υψηλές θέσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας και πολυεθνικές εταιρείες.  Είναι σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών, αθλητών, σπουδαστών, επιχειρηματιών και διακεκριμένων επισκεπτών.
Το Global MBA Trophy, που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας Ελληνίδας αποφοίτου του London Business School, της Μιχαλίας Νέγρη έχει εξελιχθεί μέσα σε εννέα χρόνια σε σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα  και επεκτάθηκε και στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο San Francisco, όπου θα διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο.Στις ομάδες που έχουν συμμετάσχει συμπεριλαμβάνονται και απόφοιτοι των Athens Universtiy of Economics and Business, Columbia, INSEAD, Insituto de Empressa , Kellogg-WHU, L Stern School of Business, London Business School , New York University, SDA Bocconi, Tuck School of Business at Dartmouth, και Warwick Business School και Wharton, University of Pennsylvania.




«Είναι μία  συνάντηση  στην Ελλάδα αποφοίτων  των καλυτέρων πανεπιστημίων  ΜΒΑ του κόσμου, ειδική στο είδος  της,  αφού διεξάγεται και στη θάλασσα, με την συμμετοχή των αποφοίτων σε ιστιοπλοϊκό αγώνα, αλλά και  στην ξηρά, με τη διοργάνωση ομιλιών και συζητήσεων γύρω από καίρια θέματα οικονομικού και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος .Έχει καθιερωθεί  τα τελευταία εννέα χρόνια  ως θεσμός που πρόσφατα επεκτάθηκε  και στην Αμερική, με τη διοργάνωση στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο» επεσήμανε η Πρόεδρος Global MBA Trophy  Μιχαλία Νέγρη:

και προσέθεσε:

«Μετά από πολλά  χρόνια απουσίας στο εξωτερικό επέστρεψα  στην Ελλάδα όπου θέλησα να δημιουργήσω  μια γέφυρα με συναποφοίτους , συναδέλφους  και φίλους από την παραμονή μου  στο εξωτερικό.  Η ιδέα ενός διεθνούς γεγονότος που θα συγκέντρωνε επαγγελματίες, οικονομολόγους και διευθυντικά στελέχη από το εξωτερικό και θα προωθούσε την ομορφιά της χώρας μας και της θάλασσάς μας μέσω της ιστιοπλοίας,  προσέφερε μια ιδανική συγκυρία για την προβολή της χώρας μας και τη δημιουργία ενός δικτύου Ελλήνων και ξένων με κοινά ενδιαφέροντα».

 Η κα Νέγρη έκανε ιδιαίτερη  αναφορά στο όραμά της μέσα από αυτόν το διεθνή αγώνα:
« Θα ήθελα είναι  να παραμείνει ως ετήσιος θεσμός στη  χώρα μας, που να γίνεται όλο και  μεγαλύτερος. Το όραμά μου είναι  η συγκέντρωση υψηλών στελεχών  επιχειρήσεων από το εξωτερικό που  παράλληλα με την αγάπη τους για  τη θάλασσα και την ιστιοπλοϊα να γνωρίσουν την Ελλάδα και  να συμμετέχουν  ακόμη και οικονομικά με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στην Εκπαίδευση. Επιμένω στην «Εκπαίδευση» γιατί θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου και θεμελιώδης παράγοντας εξέλιξης  κάθε κοινωνίας».

Η Ελλάδα εκπροσωπείται τα  τελευταία οκτώ χρόνια αποκλειστικά από την ιστιοπλοϊκή ομάδα  του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (AUEB i-MBA Sailing Club) που φέτος τρέχει ως πλήρωμα μαζί με τους εκπροσώπους από το INSEAD (French Business school) που είναι έλληνες απόφοιτοι του γαλλικού πανεπιστημίου. O Ανδρέας Παπαευαγγέλου, ΜΒΑ Μηχανολόγος Μηχανικός και πρόεδρος του AUEB i-MBA Sailing Club μιλώντας στο “protothema.gr” επεσήμανε:

«Με τη διοργάνωση αυτή των  ιστιοπλοϊκών αγώνων  στη χώρα μας, δίνεται η ευκαιρία να συνευρεθούν  στελε΄χη μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεις γύρω από τα μεγάλα τρέχοντα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, ανάπτυξης και επενδύσεων».


Στο μοναδικό ελληνικό σκάφος που συμμετέχει στους αγώνες, skipper είναι ο Σπύρος Παπαντωνίου και πλήρωμα οι Ανδρέας Παπαευαγγέλου, Δέσποινα Μουζάκη, Δώρα Κάσσα και ο Σέργιος Δημητριάδης.
Στο ενεργητικό της  ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συγκαταλέγονται διεθνείς διακρίσεις όπως το Χρυσό Κύπελλο στον αγώνα «Granfield International Business School Regatta (UK 2005), την δεύτερη θέση  στο «Global MBA Trophy» ( GR 2007) την τέταρτη θέση στο «MBA’s Cup» (IT 2008) και τέλος την δεύτερη θέση στο «Global MBA Trophy» (GR 2012).

Το Global MBA Trophy θα διεξαχθεί ανοιχτά του Φαλήρου την Παρασκευή 26 Απριλίου και το Σάββατο 27 Απριλίου  2013 από τις 11:00 έως τις 16:00. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα διαγωνιστούν διεκδικώντας τον τίτλο από την περσινή νικήτρια ομάδα London Business School. Συνδιοργανωτές είναι   το London Business School, η ιστιοπλοϊκή ομάδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ιστιοπλοΐκός Όμιλος Πειραιά και η Ελληνική κλάση Platu25.

Το Σάββατο, μετά τη λήξη της δεύτερης ημέρας των  ιστιοδρομιών,  θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή απονομής των επάθλων, στις εγκαταστάσεις του  Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, στο Μικρολίμανο, με κορύφωση την ομιλία του brand strategist κου Peter Economides με θέμα το branding και την συμβολή της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο στις μέρες μας.