8 Νοε 2013

Τα εύσημα στον Μ.Βαρβιτσιώτη για τη Ναυτική Εκπαίδευση

Επιστολή του Μιχάλη Λάμπρου, Γενικού Διευθυντή MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. Αντιπροέδρου της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
 
 
 
"Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
 
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διάβασα το περιεχόμενο της υπουργικής σας απόφασης υπ’ αριθμ. 3615.3/79/13/21.10.2013 βάσει της οποίας αποκτούν το δικαίωμα οι σπουδαστές των ΑΕΝ οι οποίοι φοίτησαν στο Α’ διδακτικό εξάμηνο τα έτη 2010-2011 και τα επόμενα, να εγγραφούν στο Β’ διδακτικό εξάμηνο ανεξάρτητα εάν έχουν πραγματοποιήσει το πρώτο τους θαλασσινό εκπαιδευτικό ταξίδι.
Η ίδια ευεργετική διάταξη ισχύει επίσης και για τους σπουδαστές που φοίτησαν στο Β’ και Γ’ διδακτικό εξάμηνο οι οποίοι εγγράφονται στο Δ’ διδακτικό εξάμηνο.
 
Σας αξίζουν κύριε Υπουργέ θερμά συγχαρητήρια για αυτήν την θαρραλέα απόφασή σας που ικανοποιεί μια μεγάλη μερίδα σπουδαστών των ΑΕΝ, οι οποίοι δυστυχώς δεν βρίσκουν εύκολα απασχόληση εκπαιδευτικών ταξιδιών.  Αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή η έγκαιρη εξεύρεση  απασχόλησης των σπουδαστών σε πλοία, απασχολεί για πολλά χρόνια τη ναυτική εκπαίδευση.
 
Εγώ προσωπικά έχω αφιερώσει αρκετές αναφορές τονίζοντας πάντα την εξεύρεση σωστής και βιώσιμης λύσης στο οξύτατο θέμα που ταλανίζει και προβληματίζει εκατοντάδες σπουδαστές των ΑΕΝ κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα τις σπουδάστριες, οι οποίες περιφέρονται στην Ακτή Μιαούλη κάθε τέλος διδακτικής περιόδου ως επαίτες για μια θέση σε πλοίο, ούτως ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
 
Πρέπει κατά την προσωπική μου άποψη, τώρα που λύσατε αυτό το πρόβλημα έστω μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, να ασχοληθεί σοβαρά η Επιτροπή Ναυτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου ούτως ώστε να δοθεί μια μονιμότερη λύση που θα διαβεβαιώνει τους σπουδαστές, ότι ακόμα και εάν δεν μπορούν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη από το νόμο υπηρεσία εκπαιδευτικών ταξιδιών, θα έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο.
 
Εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειες και τις συστάσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες να προσλαμβάνουν τους σπουδαστές στα πλοία τους για τα εκπαιδευτικά ταξίδια, όμως τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαστών, και ιδιαίτερα των σπουδαστριών, μένουν χωρίς απασχόληση σε εκπαιδευτικά ταξίδια με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και πολλοί να εγκαταλείπουν τις περαιτέρω σπουδές τους και να σκέπτονται άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις, κάτι σχεδόν αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας.
 
Προχωρήστε κύριε Υπουργέ και σε άλλα παρόμοια μέτρα που θα λύσουν τα χέρια των υπευθύνων φορέων της ναυτικής εκπαίδευσης και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για το μέλλον των Ελλήνων Αξιωματικών καταστρώματος και μηχανής, οι οποίοι θα αποτελέσουν όχι μόνο πηγή επάνδρωσης των Ελληνικών και των Ελληνόκτητων πλοίων, αλλά και των πλοίων με ξένες σημαίες ούτως ώστε να γίνουν πραγματικά οι κυρίαρχοι των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα.
 
Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε.
 
Με εκτίμηση,
 

 
Μιχάλης Λάμπρος
 
Γενικός Διευθυντής MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC.
Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας
 
 
Κοινοπ.
-        Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
-        Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.