13 Νοε 2013

Συνέδριο Κρουαζιέρας Ηρακλείου: συνεργασία, στοχευμένες ενέργειες και επίσκεψη «εμπειρίας» οι συντελεστές της επιτυχίας



Οι βέλτιστες πρακτικές που υλοποιούνται στο λιμάνι του Ηρακλείου και οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας για την αύξηση των εσόδων της από την κρουαζιέρα αναδείχθηκαν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου «Ελληνικοί Λιμένες Κρουαζιέρας: Καλές πρακτικές και διάδοση εμπειρίας», που διοργάνωσαν από κοινού ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στις 8 και 9 Νοεμβρίου.


Κατά τις εργασίες του συνεδρίου διαπιστώθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων διαχείρισης λιμένων & των τοπικών κοινωνιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα εισάγουν καινοτομία και θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής στον τομέα της κρουαζιέρας σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό λιμενικής πολιτικής στον τομέα των υποδομών. Υπήρξε κοινός τόπος, μεταξύ των ομιλητών από τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει όλα τα Ελληνικά λιμάνια να «ρίχνουν χρήματα» προκειμένου να γίνουν  λιμάνια homeport ή λιμάνια υποδοχής κρουαζιέρας καθώς και ότι απαιτείται στοχευόμενη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένη η συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων στις αντίστοιχες επενδύσεις/εκμεταλλεύσεις, πάντα στα πλαίσια ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.


Κεντρικό μήνυμα στις ομιλίες όλων των συνέδρων ήταν ότι η επιτυχής ανάδειξη μιας πόλης/νησιού σε σταθερά ανταγωνιστικό προορισμό κρουαζιέρας απαιτεί την ύπαρξη γενικότερου τουριστικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, αναβαθμισμένες και ασφαλείς υποδομές ελλιμενισμού, συγκροτημένη και λογική τιμολογιακή πολιτική και κυρίως άριστη συνεργασία μεταξύ πόλης-λιμανιού-τουριστικών/εμπορικών φορέων στην κατεύθυνση της επίλυσης καθημερινών & πρακτικών προβλημάτων και της ανάδειξης του λεγόμενου «τουρισμού εμπειρίας».

Στα παραπάνω πλαίσια οι συμμετέχοντες εξήραν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του λιμανιού του Ηρακλείου σε αυτό τον τομέα. Επίσης, επιτίμησαν το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του λιμανιού, του Δήμου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας στο Ηράκλειο τόσο στην διαχείριση της καθημερινότητας, όσο και στην προώθηση κοινών δράσεων με επίκεντρο την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας & εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης στην ανάδειξη των ιστορικών-πολιτιστικών μνημείων και στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, θεωρείται επιβεβλημένη η αναζήτηση τρόπων προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να ανοίξουν τις πόρτες των μεγάλων επιχειρήσεων εφοδιασμού-logistics, που αναλαμβάνουν την τροφοδοσία των πλοίων, στα λιμάνια homeport της χώρας (Πειραιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Ρόδο). Επιβεβλημένη θεωρείται επίσης η αναθέρμανση της ζήτησης για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, μέσα από συντονισμένες εθνικές και περιφερειακές πολιτικές, στα πλαίσια των γενικών εκθέσεων τουρισμού και της συνολικής στρατηγικής marketing της χώρας. Ακόμα, η αναζήτηση νέων αγορών στα πλαίσια της στρατηγικής «Fly-Stay & Cruise», (που ήδη υλοποιείται με πρωτοβουλία του λιμανιού του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τις εταιρείες Louis Cruises & TEZ Tour), με τις πιο ώριμες, για αυτό τον σκοπό, αγορές τις Ρωσίας, ευρύτερα της Μαύρης Θάλασσας και του Ισραήλ.

Τέλος, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής των κρατικών αρχών και των παραγόντων του κλάδου οι εξελίξεις στην αγορά της Κίνας & ευρύτερα της Ασίας. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς, όπως τόνισε στην αντίστοιχη παρουσίαση του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κ. Ιωάννης Μπρας, ότι περίπου από τα 82 εκατομμύρια Κινέζους που ταξίδεψαν εκτός Κίνας το 2012, μόνο περίπου 100.000 ήρθαν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε 2-3 χρόνια θα έχει ωριμάσει και σε αυτές τις περιοχές η ιδέα για διακοπές με κρουαζιερόπλοιο.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, οργανισμών λιμένων, λιμενικών ταμείων και επιμελητηρίων από νησιωτικές περιοχές & παραλιακές πόλεις του Αιγαίου και του Ιονίου. Παράλληλα, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έδωσε την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου με live streaming από την ιστοσελίδα του Οργανισμού. Συνολικά, κατά την διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 900 συνδέσεις με την συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

«Είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν με μια τουλάχιστον πραγματοποιήσιμη καλή ιδέα για τον προορισμό τους. Μόνο μέσα από την συνεργασία, τα μικρά στοχευόμενα βήματα και την επιδίωξη της επίσκεψης «εμπειρίας» μέσω της ενεργοποίησης και των πέντε αισθήσεων, μπορούμε να διεκδικήσουμε, ο καθένας για τον προορισμό του, τα μέγιστα. Ο ΟΛΗ πάντα πρωτοπόρος θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για την διάχυση των καλών πρακτικών και γνώσης. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και καταφέρουμε το καλύτερο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.», δήλωσε ο κ. Μπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.