20 Αυγ 2015

Ακτοπλοϊα: Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης

Στην περίοδο από το 2000 έως και το 2008 η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά ήταν σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά, γεμάτη επενδύσεις σε νέα πλοία, νέες γραμμές και με ισχυρή ρευστότητα που επέτρεπε τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Ολα άλλαξαν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, της οποίας άμεσο θύμα ήταν και παραμένει η ελληνική οικονομία. Οι χρονιές που ακολούθησαν ήταν όλες δραματικές για την Ελλάδα - και βέβαια για όλους τους κλάδους που επηρεάζουν την εξέλιξη της οικονομίας της, όπως είναι η ακτοπλοΐα. Η τελευταία 7ετία ήταν για την ακτοπλοϊκή αγορά περίοδος ισχυρών διαρθρωτικών αλλαγών, εφαρμογής οικονομίας κλίμακας και αποφυγής οικονομικής κατάρρευσης λόγω των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα.
«Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες θυσίες των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες έγιναν με την κατανόηση και την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως το κράτος, οι τράπεζες και οι χρήστες, απέφεραν καρπούς και ήμασταν όλοι αισιόδοξοι ότι τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 θα τα ακολουθούσαν ακόμα καλύτερα τη χρονιά που διανύουμε. Δυστυχώς, όμως, είτε η κόπωση από τα πρωτοφανή μέτρα εξορθολογισμού της οικονομίας μας, είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας, οδήγησαν τις εξελίξεις σε νέα μονοπάτια, τα οποία ακόμα και στις μέρες που θα δημοσιοποιη­θεί αυτή η μελέτη είναι ανεξερεύνητα, άγνωστα και σκοτεινά», επισημαίνει ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης.
Και συνεχίζει: «Αντιληφθήκαμε τον κίνδυνο αυτών των δύσβατων μονοπατιών -τουλάχιστον για την ακτοπλοϊκή αγορά- ακριβώς στα μέσα του τρέχοντος έτους, όταν εντελώς ξαφνικά περιορίζεται ή ακόμα και διακόπτεται το μεταφορικό έργο της ακτοπλοϊκής αγοράς. Οι πληγές αυτής της απότομης εναλλαγής του μεταφορικού έργου από ιδιαιτέρως αυξανόμενο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη σε σχεδόν μηδενικό στην καρδιά του καλοκαιριού και στη μέση της υψηλής περιόδου αναμφίβολα σοκάρει όχι μόνο τον επενδυτή, όχι μόνο τον χρήστη, αλλά και τον ίδιο τον αναλυτή της συγκεκριμένης αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.