24 Αυγ 2015

Παγόβουνο-γίγας ταξιδεύει προς τον Ατλαντικό προκαλώντας τρόμο στη ναυσιπλοΐα

Πρόκειται για μία τεράστια επιφάνεια πάγου έκτασης 12,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποκόπηκε από παγετώνα στην Γροιλανδία και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι του προς τον Ατλαντικό Ωκεανό

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς μία τεράστια μάζα πάγου, αποκόπηκε από τον παγετώνα Jakobshavn στην Γροιλανδία και κατευθύνεται αργά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. 



Οι εικόνες από τους δορυφόρους δείχνουν μία μεγάλη παγωμένη έκταση 12,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων ξεφύγει από τον υπόλοιπο παγετώνα, και ναα απομακρύνεται αργά από την ακτή. Το περιστατικό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει γίνει ανάμεσα στις 13 και 19 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το παγόβουνο γίγας έχει βάθος πάνω από 1.400 μέτρα, με το συνολικό όγκο του πάγου να υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να καλύψει το Μανχάταν σε ύψος που θα ξεπερνούσε τα 300 μέτρα. Παρά το ότι σε μέγεθος είναι μικρότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα παγόβουνα της Ανταρκτικής, για τα μεγέθη της Γροινλανδίας είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Ενώ σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο, τα παγόβουνα της Γροινλανδίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα στον Ατλαντικό. Άλλωστε ένα τέτοιο παγόβουνο εικάζεται ότι ήταν η αιτία για την βύθιση του Τιτανικού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.