18 Αυγ 2015

Κατάργηση επίναυλου 3% στα εισιτήρια ακτοπλοΐας



Μία ακόμη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή  είναι η κατάργηση του επίναυλου 3% από τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. Η κατάργηση αυτή σημαίνει ότι θα απολεσθούν έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου που διατίθενται ως μίσθωμα στις άγονες γραμμές. Το ποσό αυτό θα καλύπτεται τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι «καταργείται η περίπτωση ζ της παρ. 1 του αρθ. 10, του ν. 2932/01». Η περίπτωση ζ του νόμου 2932 αναφέρεται στο ποσοστό 3% «επί του καθαρού ναύλου μεταφοράς επιβατών και οχημάτων στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες». Η κατάργηση του επίναυλου ήταν ένα θέμα που συζητιόταν πολλά χρόνια τώρα, ωστόσο δεν είχε ληφθεί η σχετική απόφαση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η κατάργηση του επίναυλου «θα οδηγήσει στην άμεση μείωση της τιμής των ναύλων».
Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει για τα πλοία κάτω των 500 κόρων που φέρουν κοινοτική σημαία να απολαμβάνουν το ίδιο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τα ίδιου μεγέθους πλοία που φέρουν ελληνική σημαία.
Οπως έχει γράψει στο παρελθόν η «Ν», για τις διακρίσεις αυτές που ίσχυαν σε βάρος των πλοίων με κοινοτική σημαία η χώρα μας κινδύνευε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.