11 Αυγ 2013

Aκτοπλοία: Επισκόπηση Αγοράς

Ανάλυση
απο την εταιρεία XRTC 

 Για μια ακόμα χρονιά προβήκαμε σε ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων και των στοιχείων της Ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς δίνοντας έμφαση στην 7ετή περίοδο 2006-2012 όχι εξαιτίας κάποιου εξαιρετικού λόγου αλλά γιατί το 2006 αποτέλεσε την καλύτερη από οικονομοτεχνική άποψη χρονιά της αγοράς. 

Η συνέχιση της πορείαςκαθόδου στην κίνηση επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών είναι χαρακτηριστική και είναι εμφανές ότι η αντιστροφή της αρνητικής αυτής τάσης θα κριθεί φέτος που οι προσδοκίες για άνοδο της κίνησης είναι μεγαλύτερες
εξαιτίας της προσέλευσης τουριστών που αναμένεται να φτάσει στα 17εκ.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, τα επίπεδα της εσωτερικής ζήτησης για ακτοπλοϊκές υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι ακόμα και δρομολόγια στις λεγόμενες περιοχές «φιλέτα» των Κυκλάδων, είτε έχουν συρρικνωθεί είτε έχουν αυξήσει τους λιμένες προσέγγισης.
 

Πιο συγκεκριμένα ο Σύνθετος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης επιβατών έχει μειωθεί κατά -4% σε σχέση με το 2006 (σε απόλυτα μεγέθη έχει μειωθεί κατά -24%), ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η μείωση είναι της τάξης του -12%. 
Επίσης, ο Σύνθετος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης αυτοκινήτων έχει μειωθεί -4% σε σχέση με το 2006, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με αυτόν της κίνησης επιβατών, αποδεικνύοντας έτσι και την γραμμικότητα στην σχέση αυτών των δύο μεγεθών (σε απόλυτα μεγέθη έχει μειωθεί κατά -28%), ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η
μείωση είναι της τάξης του -16%. Τέλος, , ο Σύνθετος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης φορτηγών έχει
μειωθεί οριακά -1% σε σχέση με το 2006, γεγονός που δείχνει την ανελαστικότητα στις μεταφορές των
εμπορευμάτων στα ελληνικά νησιά κατά την 7ετή περίοδο της ανάλυσής μας (σε απόλυτα μεγέθη έχει μειωθεί κατά
-5%), ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η μείωση είναι της τάξης του -9%. Για την ορθότητα και εγκυρότητα της
ανάλυσής μας πρέπει να επισημανθεί και φέτος ότι στα ανωτέρω δεδομένα δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις που
λαμβάνουν χώρα σε πορθμεία όπου η ειδικά η κίνηση κυρίως των επιβατών υπερδιπλασιάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.