10 Νοε 2016

Θ.Βενιάμης: "Επιθυμία μας είναι η ναυτιλία να μείνει στον τόπο της"

 «Επιθυμία μας είναι η ναυτιλία να μείνει στον τόπο της. Η ναυτιλία δεν μεταδίδει το πρόβλημα στην κοινωνία, αντιθέτως προσφέρει βοήθεια. Δεν ταυτίζεται με πολιτικά κόμματα. Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο». Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θ.Βενιάμη, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση  εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσία 1800 προσκεκλημένων. Ειδικότερα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης πλήθος επισήμων, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί της Κυβέρνησης, βουλευτές, πρέσβεις, επιφανείς προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού, επιχειρηματικού και τραπεζικού χώρου καθώς και πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι. Και βέβαια, σύσσωμη η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια και οι συνεργάτες της.


Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παιδική χορωδία «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών καθώς και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία ερμήνευσε αποσπάσματα από την ελληνική λόγια μουσική. Επίσης, παρακολούθησαν την ταινία «ΕΠΤΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδος Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, η οποία αποτυπώνει το μεγαλείο της ναυτοσύνης και της ναυτιλίας των Ελλήνων στη διεθνή παγκόσμια σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, απεύθυνε θερμό χαιρετισμό στους παρισταμένους.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κος Θεόδωρος Βενιάμης, στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ένωσή μας, το «σπίτι» της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, κλείνει έναν αιώνα ύπαρξης, εκατό χρόνια πορείας και δυναμικής παρουσίας, που μέσα από την ιστορική αναδρομή της, αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και την διαχρονική υπεροχή της συλλογικότητας στην προάσπιση των θεσμικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων, ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό αλλά συγχρόνως τιμητικό.

Εκατό χρόνια ιστορίας ενός σωματείου που έζησε από κοντά όλους τους σταθμούς στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Οι 16 Πρόεδροι στην ηγεσία της Ένωσής μας, τα 231 εκλεγμένα μέλη στα Διοικητικά της Συμβούλια και η ιστορία της διαδοχής τους αποτελούν έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών που διέπουν διαχρονικά το έργο της: της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας».


«Η Ένωσή μας υπήρξε πάντοτε από την ίδρυσή της και παραμένει ο πρεσβευτής της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora, προωθώντας ισορροπημένες και ρεαλιστικές θέσεις, αλλά και ο επίσημος και υπεύθυνος συνομιλητής με την ελληνική πολιτεία για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Εκπροσωπούσε πάντοτε και εκπροσωπεί με ισορροπία τα συμφέροντα όλων αδιακρίτως των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας, μικρών και μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, λειτουργώντας με τη θεμελιώδη αρχή ότι η ναυτιλία των Ελλήνων είναι η ναυτιλία των πολλών, τους οποίους, οι εκάστοτε εκλεγμένοι έχουμε το ηθικό καθήκον να προασπίζουμε μέσω της δύναμης που μας δίνει το συλλογικό μας θεσμικό όργανο».

«Η ναυτιλία μας, κατακτά αυτοτελώς κυριαρχική θέση σε μια ανταγωνιστική διεθνή αγορά. Δεν μεταθέτει τα προβλήματά της στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αντίθετα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. Δεν αποζητά «διευκολύνσεις» από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αλλά το καλεί να αναπτύξει στρατηγική αντίληψη, συνειδητοποιώντας βαθιά ποιός είναι ο μόνος τομέας της εθνικής οικονομίας, στον οποίο η χώρα μπορεί και ασκεί «πρωταθλητισμό», υπό την βασική προϋπόθεση ότι της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική. Δεν ταυτίζεται με πολιτικές, αλλά στα μάτια όλων των διεθνών παρατηρητών, ταυτίζεται με την Ελλάδα την ίδια».

«Aπό την εποχή των ιστιοφόρων και μετά των ατμόπλοιων και ακολουθώντας πάντοτε πρώτοι έως σήμερα τις τεχνολογικές προόδους στη ναυπηγική, οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπήρξαν πρωτοπόροι στις θαλάσσιες μεταφορές, κατέχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του διεθνούς μεταφορικού στόλου, αλλά παραμένοντας για πολλές δεκαετίες διασκορπισμένοι σε ναυτιλιακά κέντρα ανά την υφήλιο.

Ο νόστος τους όμως για την πατρίδα ήταν πάντοτες έντονος, προσμένοντας την κατάλληλη στιγμή να συνδέσουν τα επιχειρηματικά τους επιτεύγματα με την Ελλάδα. Όταν λοιπόν οι συγκυρίες το επέτρεψαν, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο εθνικό κάλεσμα και επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη, αναπτύσσοντας με το τόπο μας στενούς δεσμούς.

Και θέλω να διαμηνύσω από το σημερινό βήμα ότι αυτή η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, με υπερκομματικό χαρακτήρα, και με καθοριστική και πολυδιάστατη οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, και επιθυμεί ειλικρινά να παραμείνει παρούσα στον τόπο της».

«Η σημερινή επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να επαναθέσουμε από κοινού υψηλούς στόχους αλλά και να δεσμευθούμε ηθικά για την επίτευξή τους. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι: πρώτον, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς - αυτός αποτελεί επιχειρηματικό αλλά και εθνικό μας στόχο - και δεύτερον, να διατηρήσουμε δυνατό το θεσμικό αντιπροσωπευτικό μας όργανο, την Ένωσή μας, η οποία έχει αποδείξει περίτρανα ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα των θεμιτών αρχών της ναυτιλίας μας. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι η συλλογικότητα και η ενιαία φωνή δίνει δύναμη και κύρος. Η συσπείρωση της ναυτιλιακής οικογένειας γύρω από την Ένωσή μας, θα συνεχίσει να μας οπλίζει με το πιο αποτελεσματικό διαπραγματευτικό ατού, ώστε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε αντιξοότητα, διαφυλάσσοντας με πάθος την ηγετική υπόσταση της ναυτιλίας των Έλλήνων εντός και εκτός των εθνικών συνόρων.

Η ανεκτίμητη παρακαταθήκη των 100 χρόνων ιστορίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.