24 Νοε 2016

ΕΛ.Ι.Ν.Τ: Πρωτοπόροι οι Έλληνες στην τεχνολογική εξέλιξη της ναυτιλίας





Πρωτοπόροι οι  Έλληνες  στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπορούν να απουσιάζουν από την πρώτη γραμμή στις τεχνολογικές εξελίξεις  του κλάδου.   Η τεχνογνωσία των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστη και σε αυτή στηρίζεται η θαλάσσια κυριαρχία τους.
Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο διήμερο συνέδριο «Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2016» με θέμα «Modern Marine Technology- The Greek Reality», που διοργάνωσε για 10τη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι  της ναυτιλίας, της πολιτικής της οικονομίας και τςη ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
Για την προσφορά του στη Ναυτιλία βραβεύτηκε φέτος ο Θανάσης Μαρτίνος.


Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ.  Μ. Μαντζαφός επεσήμανε ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας σημειώνει 45 χρόνια προσφοράς στη ναυτιλιακή κοινότητα και 10 χρόνια συνεδριακού έργου και καινοτομίας και προσέθεσε ότι το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. « είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας.»
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, τόνισε μεταξύ άλλων:
« Ζούμε σε μια περίοδο δυναμικών αλλαγών και στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Όταν η τεχνολογία και η επιστήμη υπηρετούν τον άνθρωπο τότε πράγματι οι σκοποί και οι στοχεύσεις τους αποκτούν νόημα » δήλωσε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια Ετήσια Συνάντηση.
«Η ελληνική ναυτιλία, η ελληνική πλοιοκτησία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο. Τα δύο πλεονεκτήματά της  είναι οι σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες και η σημαντική ναυτική τεχνογνωσία». Επίσης υπογράμμισε ότι  « το υπουργείο έχει ως στόχο του την αναβάθμιση της εκπαίδευσης » τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης ειδικευμένων στελεχών στα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά συνάμα και ένα στοίχημα « που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. »
Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ)  Γ. Πατέρας επεσήμανε ότι «η ελληνική ναυτιλία και η ναυτική τεχνολογία έχουν συμβάλει θετικά στην πρόοδο της ανθρωπότητας »
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ)  Χρ. Σημαντώνης, επισήμανε  την ικανότητα, την εφευρετικότητα και την  τεχνογνωσία των Ελλήνων τεχνικών αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην δημιουργία τεχνολογικών λύσεων που να ανταποκρίνονται στις διαχρονικές ανάγκες της ναυτιλίας, ενώ τόνισε πως οι νέοι διεθνείς κανονισμοί οδηγούν στην επιβολή νέων προτύπων αυξάνοντας την ανάγκη για καινοτόμες εφαρμογές.
Ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γ. Γράτσος τόνισε ότι είναι μεγάλο ψέμα ότι η ναυτιλία ευθύνεται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με στοιχεία  από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), απέδειξε ότι μειώθηκε κατά 17% η εκπομπή ρύπων από τα πλοία στο χρονικό διάστημα 2007- 2012 την ίδια ώρα που καταγράφηκε αύξηση  κατά 13% των παγκόσμιων ρύπων. Τόνισε  ότι η ναυτιλία μείωσε τους ρύπους της κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες χάρη στην αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων και στη συνακόλουθη μείωση της ταχύτητάς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.