Την 06.06.2016 πραγματοποιήθηκε, στο περιθώριο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016», στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διμερής συνάντηση του κ. ΥΝΑΝΠ με τον Υπουργό Μεταφορών και Στέγασης της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χόνγκ-Κόνγκ, Prof. Anthony CheungBin-Leung και αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ναυτιλίας και Λιμένων του Χονγκ-Κονγκ.
Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και ειδικότερα:
- τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα,
- ενθάρρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας της χώρας μας με το Χόνγκ-Κόνγκ επ’ ωφελεία των δυο μερών,
- εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλία και επίκαιρα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδίως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ),
- προτεραιότητες των δυο χωρών αναφορικά με την ανάδειξη του ρόλου των λιμένων τους στο παγκόσμιο διαμετακομιστικό εμπόριο, ενώ ειδική αναφορά έγινε στις θετικές προσδοκίες από την κινεζική πρωτοβουλία “Belt and RoadInitiative”,
- συνεργασία επί θεμάτων ναυτικής απασχόλησης και εκπαίδευσης,
- συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί θεμάτων λιμενικής ανάπτυξης.
Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σημασία της διεθνούς ναυτιλίας ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και για τις δύο χώρες και συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης του έργου του ΙΜΟ ως προς τη δημιουργία ομοιόμορφου πλαισίου συμφωνηθέντων κανόνων οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί για την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, αποδόθηκε έμφαση σε περιβαλλοντικά θέματα (ιδίως εκπομπές αέριων ρύπων από πλοία – green house gas emissions from ships) και την απασχόληση ναυτικών (seafarers welfare).
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής ναυτιλίας, και ειδικότερα την τόνωση της ποιοτικής ναυτικής απασχόλησης και τη διαρκή αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας, την ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε διεθνείς πόλους έλξης φορτίων και επιβατών,καθώς και τη διασφάλιση ενός δυναμικού, φιλικού και κοινωνικά ανταποδοτικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλο το εύρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνέχισης και εμβάθυνσης του εποικοδομητικού επίπεδου συνεργασίας που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.