30 Αυγ 2017

Η Navios αντλεί 50 εκατ. δολ. από το Όσλο για 14 containerships


Συνεχίζει να αξιοποιεί τις κεφαλαιαγορές η Ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου προκειμένου να μεγεθύνει την αυτοκρατορία της. Μία ακόμη ναυτιλιακή εταιρεία που ίδρυσε πρόσφατα η Navios Maritime Containers θα «σηκώσει» από την κεφαλαιαγορά του Όλσο 50 εκατ. δολ. προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά 14 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και την περαιτέρω επέκταση του στόλου της.

Η Navios Containers θα διαθέσει μέσω της Over the Counter 10 εκατ. μετοχές στην τιμή των 5 δολ. ανά μετοχή. Στη διάθεση αυτών των μετοχών δεν θα είναι «μόνη» της καθώς ένα μέρος τους θα αγορασθεί από μία άλλη εταιρεία του ομίλου της κας Φράγκου, τη Navios Maritime Partners. Η Navios Partners θα επενδύσει 10 εκατ. δολ. και θα ελέγχει μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το 40% της Navios Containers. Επίσης η Navios Partners και η Navios Maritime Holdings θα λάβουν επιπλέον warrants, πενταετούς διάρκειας, που αντιστοιχούν στο 6,8% και το 1,7% των νέων μετοχών αντιστοίχως. Οι Clarksons Platou Securities, Fearnley Securities και S. Goldman Advisors LLC λειτούργησαν ως ανάδοχοι στην έκδοση.
Η Navios Containers είναι το τελευταίο δημιούργημα της κας Φράγκου και συστάθηκε για να «στεγάσει» τα 14 containerships που απέκτησε νωρίτερα αυτή τη χρονιά από την υπό πτώχευση γερμανική ναυτιλιακή Rickmers Maritime Trust.
Στο πλαίσιο αυτής της αγοράς, τον προηγούμενο Μάιο, η Navios Containers διέθεσε 10.057.645 μετοχές της έναντι συνολικά 50,3 εκατ. δολ. (5 δολ. ανά μετοχή) με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ εισήγαγε και τις μετοχές στην OTC αγορά του Όσλο. Τα έσοδα αξιοποιήθηκαν για την απόκτηση του στόλου των 14 πλοίων εμπορευματοκιβωτίων από τη Rickmers.
Εκτός από την εξαγορά των 14 containerships από τη Rickmers, ο όμιλος της Navios έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο στην αγορά πολλών μεμονωμένων πλοίων ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με στόχο μία ακόμη μεγάλη εξαγορά. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Νavios Holdings, η εταιρεία ναυαρχίδα του ομίλου της Αγγελικής Φράγκου, υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία για συζητήσεις με τους μετόχους των εταιρειών με σκοπό την απόκτηση του 100% της FSL Asset Management Pte και το 50,1% τουλάχιστον της First Ship Lease Trust (FSL Trust).
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Navios αναμένεται να  αγοράσει από την FSL Holdings το 24,23% της FSL Trust αντί 20 εκατ. δολ. Επίσης το 100% των μετοχών της FSL Asset management και επιπλέον θα δώσει δάνειο 20 εκατ. δολ. μετατρέψιμο σε μετοχές στη First Ship Lease Trust για την αποπληρωμή υφιστάμενου ενυπόθηκου δανείου. Οι συζητήσεις αφορούν ουσιαστικά την εξαγορά ενός στόλου από 22 πλοία που διαχειρίζεται η FSL Trust, εκ των οποίων 12 product tankers, τρία chemical tankers, δύο crude oil tankers και πέντε πλοία container. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, οι τελικές υπογραφές αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και ο στόλος της FSL θα προστεθεί στα 140 και πλέον πλοία που άμεσα ή έμμεσα διαχειρίζεται η Navios.
Επίσης, το 2013 η Νavios Holdings απέκτησε 10 πλοία (πέντε δεξαμενόπλοια και πέντε containerships) από την τράπεζα HSH Norbank, ενώ το 2015 από την ίδια τράπεζα η Navios Maritime Partners σε κοινοπραξία με τη Navios Maritime Holdings και τη Navios Maritime Acquisition αγόρασε άλλα 14 distress πλοία.
Σήμερα ο όμιλος της Αγγελικής Φράγκου αποτελείται από επτά ναυτιλιακές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Navios Maritime Holdings, Navios Maritime Partners, Navios Maritime Acquisition, Navios Midstream Partners, Navios South American Logistics, Navios Tankers Management και Navios Maritime Containers. Συνολικά όλες οι εταιρείες ελέγχουν έναν στόλο από 140 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.