5 Αυγ 2017

ΜΑΝ Diesel&Turbo ΕΛΛΑΣ: Έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Ο πρώτος κινητήρας εσωτερικής καύσης πετρελαίου κατασκευάστηκε το 1897 από τον εφευρέτη και πρωτοπόρο για την εποχή του Ρούντολφ Ντίζελ. Το έργο του συνεχίστηκε και αναπτύχθηκε μέσα μέσω της MAN Diesel & Turbo. Μια από τις πλέον ιστορικές εταιρείες της γερμανικής βιομηχανίας που οι ρίζες της φθάνουν δύο αιώνες πολύ βαθιά στον χρόνο. Μία εταιρεία που αναπτύσσεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εφαρμογών επί 250 χρόνια.


Τα τελευταία 50 χρόνια η ΜΑΝ έχει δυναμική παρουσία στην Ελλάδα με έδρα της τον Πειραιά, την καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή Βιομηχανικού Εξοπλισμού για θαλάσσιες εφαρμογές όπως είναι οι προωστήριες μηχανές εμπορικών πλοίων αλλά και εξοπλισμού για σταθερές εφαρμογές όπως είναι οι ντιζελογεννήτριες και στροβιλομηχανές για παράγωγη ενέργειας και βαρέων εφαρμογών την βιομηχανία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μηχανές σχεδιασμού MAN μεταφέρουν το 50% του παγκόσμιου διακινούμενου εμπορικού φορτίου. Ταυτόχρονα μια μόνο μηχανή της έχει τη δυνατότητα να να διακινεί 180 χιλιάδες τόνους εμπορεύματος και με μια μόνο μηχανή να μπορεί να παράγει αρκετό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες 18.000 νοικοκυριών.

Η MAN ανήκει στον όμιλο Volkswagen Group, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του κόσμου και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει δώδεκα εταιρείες μεταξύ των οποίων η 'MAN, Bent, Carli, Lamborghini, Porsche, Seat, Skoda, Ducati, Scania και Volkswagen Commercial Vehicles.
Η θυγατρική ΜΑΝ Diesel & Turbo ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ ιδρύθηκε στον Πειραιά την 1η Δεκέμβρη 1966 και από τότε έχει μακρά παράδοση ειδικότερα στη υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας .

Αντιπροσωπεύει το συνολικό φάσμα των προϊόντων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρείας και λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο για τις γύρω περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Επικεφαλής από τον Ιανουάριο του 2014 είναι ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος σε ηλικία 37 ετών, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει βάλει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την Ελλάδα. Μεγαλωμένος στην Αρχαία Ηλίδα Ηλείας, είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, κάτοχος διπλώματος σε ναυτιλιακές σπουδές και ΕΜΒΑ στο ESMT Business School Βερολίνου.

Έχοντας σημειώσει ραγδαία αύξηση ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η ΜΑΝ έχει τριπλασιάσει το προσωπικό της, δίνοντας δουλειά σε έλληνες επιστήμονες, και διπλασίασε τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν την ευρωστία και βιωσιμότητα της λειτουργιά της. Αξιοσημείωτη είναι η πολιτική της εταιρείας και ειδικότερα του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού τα ο οποίο δίνει μεγάλο βάρος στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων προκειμένου να εμπλουτίζονται τις γνώσεις του σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές.

Η ανάπτυξη

«Η μητρική εταιρεία έχει ως στρατηγικό στόχο την συνεχή και υγιή ανάπτυξη της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας. Με ένα πολύ καλά μελετημένο και δομημένο πλάνο, κινείται τόσο με γνώμονα τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο όσο και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον ελληνικό χώρο. Μια από τις πιο πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις, είναι η επέκταση του εκπαιδευτικού κέντρου στον Πειραιά, δημιουργώντας ένα άρτιο κέντρο εκπαίδευσης με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας» επισημαίνει ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος:

«Οι επενδύσεις συνεχίζονται με την ενίσχυση του τμήματος back-office το οποίο αυξάνεται ραγδαία τόσο σε επίπεδο νέων δραστηριοτήτων όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης υψηλού επιπέδου για έλληνες εργαζόμενους και ειδικά τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Ευκαιρίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους σύγχρονους κολοσσούς της τεχνολογίας που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο του back office όπως egg Google.»

Το στοίχημα της εκπαίδευσης και το άνοιγμα του τεχνικού τμήματος

Η ΜΑΝ Ηellas δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ναυτιλιακών στελεχών και μηχανικών πάνω στις νέα τεχνολογίες:

«Η Ακαδημία άνοιξε τις πόρτες της στην Ελλάδα το 2013. Αποστολή της PrimeServ Academy Piraeus είναι να εκπαιδεύσει τα στελέχη και τους μηχανικούς ναυτιλιακών εταιρειών εξειδικεύοντας τους στις μηχανές των πλοίων τους. Η πολύ μεγάλη ανταπόκριση των ναυτιλιακών στο εκπαιδευτικό κέντρο, ώθησε την ελληνική εταιρεία σε μια σεβαστή επένδυση για την επέκταση του κέντρου στον Πειραιά, με τη δημιουργία ενός ακόμη αρτιότερου κέντρου εκπαίδευσης με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο κέντρο θεωρείται ένα από τα διαμάντια των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της περιοχής του Πειραιά» επισημαίνει ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος:

«Από το 2013, η Ακαδημία έχει εκπαιδεύσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 3.000 ατόμων, αριθμός που αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι το συγκεκριμένο κέντρο εκπαίδευση προσελκύει συμμετέχοντες από όλη την νοτιανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Η PrimeServ Academy Piraeus έχει συχνές συναντήσεις με πανεπιστήμια και σχολές τεχνικού επιπέδου με σκοπό την συνεργασία και την μεταφορά πρακτικής γνώσης και εξάσκησης.
Σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, τεράστιο βάρος έχει δοθεί και στην επάνδρωση του τεχνικού τμήματος το οποίο παρέχει γνήσια τεχνική υποστήριξη στις Ελληνικές Ναυτιλιακές Εταιρείες σε καθημερινά προβλήματα που συναντούν – μια γνώση και υποστήριξη που μόνο ο ίδιος ο κατασκευαστής μπορεί να διαθέσει».

Back office

Το 2008 η μητρική εταιρεία στη Γερμάνια και στη Δανία, ξεκίνησε τη διαδικασία αποκέντρωσης κάποιων δραστηριοτήτων από προς θυγατρικές της. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το ελληνικό back-office όπου η αποτελεσματικότητα του ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των διοικούντων τη μητρική εταιρεία. Ως θετικό επακόλουθο ήταν η ραγδαία επάνδρωση του συγκεκριμένου τμήματος με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό από το 2014.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια βαρύτητα που δίνει η MAN Diesel & Turbo στην ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή του digital, το συγκεκριμένο τμήμα έχει αναλάβει το τεράστιο έργο της μεταφοράς της εταιρείας στο νέο σύγχρονο κόσμο της ψηφιοποίησης.

Το τμήμα πλέον απαρτίζεται από 25 νέους μηχανικούς, αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων που με την τεχνογνωσία τους συμβάλλουν στην μεταφορά στη νέα αυτή εποχή» δηλώνει ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος:

«Λόγω της εντυπωσιακής παραγωγικότητας των ανθρώπων, το τμήμα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει τους 30 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα συνεχίσει να αυξάνεται αναλαμβάνοντας ακόμη περισσότερες ευθύνες και δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους μηχανικούς να απασχοληθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον απεριόριστων δυνατοτήτων, παραμένοντας στην Ελλάδα».

Κοινωνική Ευθύνη

Κλείνοντας τα 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η ΜΑΝ Diesel & Turbo ΕΛΛΑΣ γιορτάζει την παρουσία της στη χώρα μας με το σλόγκαν «50 years: Engine the Mankind»- 50 χρόνια κινεί την ανθρωπότητα. Μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς, που όπως προδιαθέτει το σλόγκαν, κινείται στους άξονες τόσο της τεχνολογίας μέσω των μηχανών της αλλά ταυτόχρονα έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο τον άνθρωπο.

Όπως δηλώνει ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος «ο φετινός εορτασμός των 50 χρόνων αποτελεί το πιο σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής εταιρείας. Έχοντας αναπτύξει στέρεες βάσεις και σημαντική τεχνογνωσία, μένουμε προσηλωμένοι στους πυλώνες της ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της δημιουργίας υπεραξίας για τους συνεργάτες μας και την ενδυνάμωση δεξιοτήτων των ανθρώπων μας»

Από το 2014, η MAN Diesel & Turbo ΕΛΛΑΣ υποστηρίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια και σχολές, οργανώνοντας τακτικές ημερίδες στις οποίες συμμετέχουν οι εκπαιδευτές της PrimeServ Academy Piraeus μεταφέροντας τη γνώση στους μαθητές οι οποίοι αποτελούν το μελλοντικό εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Τέτοιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στα ΤΕΙ της χώρας (Αθήνας και Πάτρας) όσο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη διάρκεια προηγούμενων ετών έχουν δοθεί υποτροφίες στους καλύτερους αποφοίτους συγκεκριμένων σχολών, συμπεριλαμβανομένων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και του Πολυτεχνείου για να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ΜΑΝ PrimeServ Academy Piraeus.

Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία ανέλαβε την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, έγινε η δωρεά μηχανολογικού εξοπλισμού από την MAN Diesel & Turbo ΕΛΛΑΣ. Ο συγκεκριμένος λειτουργικός εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της συγκεκριμένης ΑΕΝ να εργαστούν πάνω σε πραγματικό εξοπλισμό και συνθήκες, προετοιμάζοντας τους για τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία και επανδρώνοντας τους με γνώσεις που θα χρειαστούν στα ταξίδια τους.

To 2016 ξεκίνησε μια στενή συνεργασία της εταιρείας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την υποστήριξη των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Η PrimeServ Academy Piraeus υποστηρίζει τους εκπαιδευτές των ΑΕΝ προσφέροντας τους τη δωρεάν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με της Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών και συγκεκριμένα του Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Κρήτης και Χίου, κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου, οι εκπαιδευτές της PrimeServ Academy Piraeus πραγματοποίησαν εβδομαδιαίες διαλέξεις διδακτικών ενοτήτων για τις μηχανές εσωτερικής καύσης δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να μάθουν για τις συγκεκριμένες μηχανές από τους πρώτους κατασκευαστές της ντιζελομηχανής, με τεχνικές γνώσεις που μόνο η ΜΑΝ θα μπορούσε να διαθέσει.

Οι δωρεές λειτουργικού εξοπλισμού συνεχίζονται ως προς τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.
Αθόρυβα μεν, αποτελεσματικά δε η ΜΑΝ Diesel & Turbo ΕΛΛΑΣ υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσω μια σειράς πρωτοβουλιών που κυρίως επικεντρώνονται στην επισιτιστική βοήθεια.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η προώθηση ελλήνων κατασκευαστών και υπηρεσιών ώστε να χρησιμοποιούν ως υπεργολάβοι / υποκατασκευαστές , όχι μονό στην εταιρεία ΜΑΝ αλλά και στον όμιλο VW.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ετίας, η εταιρεία έχει οργανώσει μονοετές πρόγραμμα εορτασμού για την ερχόμενη χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει τεχνικές ημερίδες, καλλιτεχνικές εκθέσεις, δραστηριότητες αλληλεγγύης με ΜΚΟ, τη δημιουργία ενός annual report κα. Η εορταστική χρονιά αναμένεται να κλείσει to 2018 με μια γιορτή παρουσία όλων των συνεργατών της και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στο ευρύ κοινωνικό σύνολο για τουλάχιστον ακόμη 50 χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, «επιτυχημένη εταιρεία είναι αύτη που έχει ενσυναίσθηση και το κοινωνικού της ρολού. Αυτό κάνει η MAN Diesel & Turbo , ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης που στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.