10 Ιουν 2016

ΕΕΕ- Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών: Στο επίκεντρο τα φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας ναυτιλίας


Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Violeta Bulc, επισκέφθηκε σήμερα τα Ποσειδώνια 2016 όπου παρέθεσε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Βενιάμη και τα μέλη του Δ.Σ. κκ. Μιχάλη Χανδρή και Γιάννη Λύρα.
Η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε:
«Τα Ποσειδώνια είναι μια πολύ σπουδαία εκδήλωση διότι μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε σε όλα τα προβλήματα, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και τις εξελίξεις σε αυτή. Η βαθιά κατανόηση αυτού του κλάδου αποτελεί βασικό εργαλείο για τη θέσπιση ορθών πολιτικών και, ως εκ τούτου, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που μου δίνεται η ευκαιρία να συναντηθώ με όλους τους εκπροσώπους του σημαντικού αυτού κλάδου».

«Σταθερή επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε την πρωτοκαθεδρία μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Οφείλουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε σήμερα, ποια σημεία χρήζουν βελτίωσης και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην άνθιση αυτού του τομέα και, παράλληλα, να διατηρήσουμε την κορυφαία μας θέση παγκοσμίως. Όταν είσαι παγκόσμιος ηγέτης σημαίνει ότι αγωνίζεσαι αδιάκοπα για την ανάπτυξη, ότι δημιουργείς νέες θέσεις εργασίας και ότι αναπτύσσεις τον τομέα», δήλωσε η ίδια.
«Θα ήθελα να επισημάνω τρεις βασικούς τομείς όπου, με τη συνεργασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες: Καταρχάς η ναυτιλία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, επομένως βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον IMO, αφενός για να εντοπίσουμε τα ζητήματα που είναι κοινά και χρήζουν αντιμετώπισης για ολόκληρο τον τομέα, και, αφετέρου, για να παραμείνουμε φιλόδοξοι και να μην ξεπεραστούμε από άλλους τρόπους εμπορικών συναλλαγών».
Συνεχίζοντας, η Επίτροπος Bulc δήλωσε: «Από αυτή την άποψη, η προσωπική μου επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ισότιμο ανταγωνισμό. Αυτή τη στιγμή δίνουμε έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και βιωσιμότητας στον IMO και αισθάνομαι πανευτυχής που προχωράμε θετικά. Αναμένω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει επιτευχθεί το πρώτο σημαντικό βήμα από τον μηχανισμό συλλογής δεδομένων με στόχο τη χρήση ‘πράσινης’ τεχνολογίας στα πλοία. Είμαι, επίσης, ευτυχής που ο ΙΜΟ θέλει να συνεχίσει το διάλογο σε θέματα ασφάλειας και προστασίας».
«Το δεύτερο στοιχείο που απαιτείται για να παραμείνουμε πραγματικά ισχυρός παγκόσμιος παίκτης είναι η συνδεσιμότητα», συνέχισε. «Γνωρίζουμε ήδη ότι όποιος δεν είναι συνδεδεμένος είναι εκτός αγοράς, γι’ αυτό η Επιτροπή θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να εντοπίσει τις πιο σημαντικές αναπτυσσόμενες αγορές και να αναπτύξει περαιτέρω τις συμφωνίες συνεργασίας, όπως το πράττουμε ήδη και με τα άλλα μέσα μεταφοράς – μέχρι στιγμής, ναυτιλιακές συνεργασίες έχουμε συνάψει με την Κίνα –, υπάρχει ωστόσο μεγάλη ευκαιρία επέκτασης των συνεργασιών και σε άλλες χώρες, ειδικά το 2017 που έχει ανακηρυχθεί ‘Έτος Ναυτιλίας’».
«Το τρίτο βασικό στοιχείο τού να είσαι ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας είναι η ψηφιοποίηση, που αλλάζει και αναδιαμορφώνει πολλές επιχειρήσεις και μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στο ναυτιλιακό τομέα. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρούμε τρόπους ώστε να μπορεί να συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιοποίησης. Για το λόγο αυτό εστιάζουμε στην ανάπτυξη μιας ενιαίας θυρίδας στην Ευρώπη και στην αναζήτηση πρόσθετων τρόπων για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου για τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν σπουδαίο ρόλο, αλλά έχουμε λάβει και το μήνυμα ότι η τεχνολογία δεν είναι το παν».
«Για να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμη εργαλείο, τα λεγόμενα καινοτόμα επενδυτικά προγράμματα, που θα αξιοποιηθούν και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Επενδύσεις, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες και αντίστοιχες καινοτομίες είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί σε αυτή την εσωτερική αγορά».
«Επιπρόσθετα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε μερικά ακόμα ζητήματα. Πρώτον, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα: όπως γνωρίζετε, το 2,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και η Ε.Ε. έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός συστήματος επαλήθευσης των αναφορών εκπομπών. Η ναυτιλία μικρών αποστάσεων είναι, επίσης, στα θέματα υπό συζήτηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Θαλάσσιες Αρτηρίες» (Motorways of the Sea), το οποίο ελπίζω ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων της ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή αγορά».
«Στο ζήτημα της Ψηφιοποίησης, επικεντρωνόμαστε στην απλοποίηση της υποβολής αναφορών με τη νέα ενιαία θυρίδα και τις πρωτοβουλίες E-manifest, περιλαμβανομένων των πρωτοβουλιών που απαιτούνται για τελωνειακούς σκοπούς. Βασικά, το όραμά μας είναι να μην υπάρχουν τελωνεία εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού ναυτιλιακού χώρου.
Συνοψίζοντας, η Επίτροπος Bulc δήλωσε: «Τις προάλλες κάναμε σημαντικά βήματα προς τη ναυτιλιακή ασφάλεια καθώς υιοθετήσαμε μια σειρά προτάσεων απλοποίησης της εγχώριας νομοθεσίας επιβατηγών πλοίων. Θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας σε ζητήματα όπως είναι ο κρατικός έλεγχος λιμένων, οι ευθύνες των κρατών σημαίας, η διεξαγωγή έρευνας σε περίπτωση ατυχήματος, η παρακολούθηση της κυκλοφορίας των πλοίων, οι διαδικασίες υποβολής αναφορών και, τέλος, η κατάρτιση και η εκπαίδευση των ναυτικών».
Από την πλευρά του, ο κ. Θ. Βενιάμης, απευθυνόμενος στους παριστάμενους δήλωσε:
«Τα Ποσειδώνια 2016 και η σημερινή μας συνάντηση βρίσκουν τη ναυτιλία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμέτωπη με μια σοβαρή και διαρκή κρίση. Η προβληματική ναυλαγορά, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς χωρητικότητας και της μείωσης του μεταφορικού όγκου λόγω της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου και η δυσκολία δανεισμού και χρηματοδότησης δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η χρονιά που πέρασε ήταν ασταθής πολιτικά και οικονομικά.
Όμως η ελληνική ναυτιλία έδειξε την αντοχή της και είμαι πεπεισμένος ότι θα βγει και πάλι νικήτρια.
Μέσα σε αυτά τα προβλήματα προστέθηκε και η διαδικασία έρευνας του ελληνικού ναυτιλιακού  θεσμικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMP), προβληματίζοντας έντονα την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στον τόπο μας. Είμαι αισιόδοξος ότι η νομικά τεκμηριωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας θα βοηθήσει την DG COMP να εντοπίσει τα σφάλματα των συμπερασμάτων της.
Θέλω να δηλώσω ότι η ελληνική ναυτιλία είναι υπερκομματική. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, με σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας, και ως εθνικό κεφάλαιο πρέπει να διαφυλαχθεί.
Η ελληνική ναυτιλία έχει αποδείξει τους στενούς δεσμούς με τον τόπο της που δεν πρέπει να κλονισθούν από άστοχες πολιτικές των κοινοτικών οργάνων. Το πλαίσιο λειτουργίας της κοινοτικής ναυτιλίας είναι οι Κατευθυντήριες Γραμμές για τις επιδοτήσεις στη ναυτιλία, τα ονομαζόμενα State Aid Guidelines, που υιοθετήθηκαν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κοινοτικού στόλου.
Η ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα του στόλου, η οποία κινδυνεύει να τεθεί σε τέλμα λόγω στενής ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυτιλιών. Ο κίνδυνος είναι ο ανταγωνισμός με τρίτες ναυτιλιακές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή. Για να μην χάσει τη ναυτιλία της και τη ναυτική τεχνογνωσία. Για να μη στερηθεί τις θαλάσσιες μεταφορές της και επομένως την ενεργειακή της αυτάρκεια.
Όσον αφορά στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλω να τονίσω ότι συνεχίζουμε με συνέπεια και πάθος να διασφαλίζουμε τα θεμιτά συμφέροντα του τομέα μας. Φέτος, γιορτάζοντας έναν αιώνα ύπαρξης από την ίδρυσή της το 1916, η ΕΕΕ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της δύναμης που έχει η συλλογικότητα και η συσπείρωση, ιδιαίτερα σε περιόδους προκλήσεων και αντιξοοτήτων, καθώς και της αξίας της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των μελών ενός κλάδου.

Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι μεγάλη γιατί είναι ναυτιλία των πολλών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.