15 Ιαν 2019

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2018: Πλαστικά μιας χρήσης στις ελληνικές ακτές

Τη συμμετοχή 4.082 εθελοντών σε 124 παράκτιους και 12 υποβρύχιους καθαρισμούς, συντόνισε η HELMEPA στη διάρκεια του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον στη χώρα μας, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 2018. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2018, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, με το σύνθημα «Στο κυνήγι του χαμένου... πλαστικού» και την υποστήριξη του National Geographic - FOX Networks Group Greece ως Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας, μικροί και μεγάλοι καθάρισαν συνολικά 75 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 5 τόνους απορριμμάτων, από τους οποίους τα 880 κιλά ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει μια εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι.
Στα 121.959 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εθελοντές περιλαμβάνονται από μικρά κομμάτια θρυμματισμένου πλαστικού μέχρι μεταλλική ψησταριά!
Αν και τα αποτσίγαρα συνεχίζουν να αποτελούν το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές, κυρίαρχα στην πρώτη δεκάδα και το 2018 παραμένουν τα πλαστικά μιας χρήσης όπως μπουκάλια και καπάκια, ποτήρια, καλαμάκια και σακούλες, που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αυτά τα πλαστικά αποτελούν το 32% του συνόλου των απορριμμάτων στη φετινή εκστρατεία, δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα, ενώ πριν μια δεκαετία, το 2008, αποτελούσαν μόνο το 13% του συνόλου των απορριμμάτων.
Η σημαντική αυτή αύξηση της ρύπανσης των ακτών με πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμια τάση που συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής και χρήσης τους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οδηγεί διακρατικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνήσεις και μεγαλουπόλεις στην επιβολή υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την πρόληψη της ρύπανσης.
Ακόμη, οι εθελοντές βρήκαν στις ακτές και μάζεψαν 2.590 αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και 1.390 μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών, 2.152 πλαστικές και 1.369 χάρτινες συσκευασίες τροφίμων, 1.743 πακέτα και συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.452 κομμάτια σχοινί/σπάγγο, 1.150 κομμάτια παλέτας/ξύλου, 1.111 αναπτήρες, 1.036 είδη προσωπικής υγιεινής, 1.035 τμχ συσκευασιών φελιζόλ για αλιεύματα, 573 κομμάτια αλιευτικών διχτυών και 504 πετονιάς, 803 τμχ υφασμάτινου ρουχισμού, 24 σαγιονάρες και 12 παπούτσια, 761 οικοδομικά υλικά, 591 παιδικά παιχνίδια, 438 κονσέρβες, 428 πλαστικά δοχεία καθαριστικών/λαδιού, 153 ελαστικά οχημάτων, 223 οικιακές μπαταρίες και 5 αυτοκινήτου, 115 σημαδούρες, 45 ηλεκτρικές συσκευές, 6 πλαστικές καρέκλες και μεταλλικό τραπέζι, 4 μεταλλικά καρότσια σούπερ μάρκετ, 3 ξαπλώστρες και 4 ομπρέλες παραλίας, 2 πορτοφόλια με 18 νομίσματα, 3 πιπίλες, ένα ταψί, μεταλλική ψησταριά και 2 σχάρες ψησίματος!
Στις δράσεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα καθώς και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους η HELMEPA απένειμε 1.453 αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής σε αναγνώριση του εθελοντικού τους έργου. Επίσης, οι ακόλουθες εταιρείες-Μέλη της HELMEPA οργάνωσαν και πραγματοποίησαν εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών με τη συμμετοχή στελεχών και των οικογενειών τους:
Danaos Shipping Co. Ltd
DNV GL
ENESEL S.A.
Ionia Management S.A.
LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.
Polembros Shipping
Tsakos Columbia Shipmanagement (TMC) S.A.
Πλήρης κατάλογος όσων συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2018 στην Ελλάδα βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/wp-content/uploads/2019/01/2018-ICC-FOREIS.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.