15 Σεπ 2018

Ξενακούδης: Τα Marshall Islands νέο μέλος του Green Award Foundation







Οι  ελληνόκτητες εταιρείες της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας  έχουν από  τα πιο ισχυρά οικολογικά προφίλ στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.  Το Ίδρυμα Green Award  αποτελεί απόδειξη με επικεφαλής του είναι ο captain Δημήτρης Ματθαίου, διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipping.

Νέο μέλος είναι πλέον το νηολόγιο των Marhsall Islands  με επικεφαλής στην Ελλάδα τον Θεόφιλο Ξενακούδη,  ο  οποίος ανέλαβε το γραφείο στον  Πειραιά και το εξέλιξε στο δεύτερο μεγαλύτερο μετά τα κεντρικά  στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, από τα 27 συνολικά γραφεία που αποτελούν το  παγκόσμιο δίκτυο του νηολογίου των Νησιών.


Το 2017 πέρασε πρώτο   το νηολόγιο των Νησιών Μάρσαλ με 791 ελληνόκτητα πλοία συνολικής χωρητικότητας 62,1 εκατ. τόνων DW, ποσοστό 19,3%.  

Το Green Award λειτουργεί ανεξάρτητα και σε διεθνές επίπεδο με την επιθεώρηση και την πιστοποίηση πλοίων που πληρούν τα πρότυπα που είναι αυστηρότερα από  εκείνα που  έχουν επιβάλει οι   ρυθμιστικοί φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
 Τα πιστοποιημένα πλοία και  πλοιοκτήτες με το Green Award συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας και δεσμεύονται για την περιβαλλοντική ευθύνη.
 Όλα τα πιστοποιημένα πλοία με το βραβείο Green Award έχουν δικαίωμα έκπτωσης σε Εξοπλισμό Επεξεργασίας Νερού Ballast των DeNora, Hanla και Veolia / RWO, Εξοπλισμό Επιδόσεων Πλοίου της Kyma, στους  Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων Veolia / RWO και Διαχωριστές Νερού Πετρελαίου,  στα συστήματα Καθαρισμού Kangrim Heavy Industries.
Το να γίνει η ναυτιλιακή βιομηχανία πιο πράσινη και ασφαλέστερη είναι ένα σημαντικό καθήκον και ευθύνη που έχουν γίνει αποδεκτά από όλους.  

Ο  Πρόεδρος του Green Award, Δημήτρης Ματθαίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Jan Fransen αποδέχθηκαν και τυπικά στο πρόγραμμα τα Marshall Islands  και παρέδωσαν την πλακέτα   στον Θεόφιλο Ξενακούδη:
 « Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση μιας περιβαλλοντικά συνειδητής και ασφαλούς ναυτιλιακής βιομηχανίας του μέλλοντος. Υποστηρίζοντας το Green Award, το νηολόγιο των Marshall Islands  εντάσσεται στους πρωτοπόρους της βιομηχανίας που λαμβάνουν ενεργά μέτρα για να αφήσει έντονα  το οικολογικό αποτύπωμα τους και να ενθαρρύνουν τη βελτίωση της ασφάλειας»  τόνισε ο Δημήτρης Ματθαίου




Στα πλοία που είναι νηολογημένα στα Marshall Islands  και πιστοποιούνται με το Green Award θα του χορηγηθεί έκπτωση 30% επί του ετήσιου τέλους θαλάσσιων υπηρεσιών.
Από την πλευρά του, ο Θεόφιλος Ξενακούδης επεσήμανε:
«Η ηλικία ενός πλοίου  είναι συχνά ένας δείκτης για το πόσο πράσινος είναι ο στόλος. Και ο στόλος των Marshall Islands  είναι ο νεότερος από τα 10 κορυφαία νηολόγια παγκοσμίως. Έχουμε πάντα ως στόχο να κάνουμε το στόλο μας φιλικό προς το περιβάλλον και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι πάνω από το 16% των πλοίων Green Award φέρουν σημαία Marshall Islands.
 Ως νηολόγιο διασφαλίζουμε ότι τα πλοία πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και τα υψηλά στάνταρ που θέτει το νηολόγιο.
Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε  σε όλες τις «Λευκές Λίστες» -white lists που σημαίνει ότι έχουμε  υψηλή αναγνώριση από τις λιμενικές αρχές παγκοσμίως. Είμαστε   το μοναδική μεγάλο ανοικτό νηολόγιο το οποίο κρατάει τη διάκριση Qualship 21 από την αμερικανική ακτοφυλακή για 14 συνεχόμενα χρόνια.  Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις την προηγούμενη τριετία κάτω από 1% κρατήσεις πλοίων. Κράτηση πλοίου σημαίνει ότι   δεν  αφήνουν οι λιμενικές αρχές να αποπλεύσει  λόγω προβλημάτων».


Θ.Ξενακούδης


Ο Θεόφιλος Ξενακούδης προέρχεται από ναυτική οικογένεια, όπως συμβαίνει με πάρα πολλούς Πειραιώτες. Ο παππούς του ήταν ναυτικός  και ο πατέρας του, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος που έφυγε από τη ζωή το 2011,  καπετάνιος. Η μοίρα πατέρα και γιού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο καπετάνιος, γέννημα θρέμμα Πειραιώτης,  πρωτομπάρκαρε το 1952  ως ναυτικός αρχικά, για να εξελιχθεί στη συνέχεια έως τη θέση του καπετάνιου. Τα περισσότερα χρόνια της θαλάσσιας υπηρεσίας του ταξίδεψε με τα πλοία του εφοπλιστή Ρόκου-Χαράλαμπου Βεργωτή, ενώ ταξίδεψε και με πλοία του Ομίλου Αγγελικούση και του Ομίλου Φωστηρόπουλου. Το 1970 νυμφεύθηκε και απέκτησε με τη σύζυγό του Αντωνία δύο γιούς,  τον  Ιωάννη και τον Θεόφιλο.   

Μετά από 40  χρόνια στους ωκεανούς αποφάσισε να υπηρετήσει τη ναυτιλία από τη στεριά. Η γνωριμία του Κωνσταντίνου Ξενακούδη με τον τότε διευθυντή του γραφείου με την επωνυμία International Registries στον Πειραιά, του άνοιξε νέους ορίζοντες. Εκείνη  την εποχή το συγκεκριμένο ολίγων τετραγωνικών γραφείο, διαχειριζόταν το νηολόγιο της Λιβερίας. Ο καπετάνιος ανέλαβε τις επιθεωρήσεις πλοίων  και τις εξετάσεις για χορήγηση πιστοποιητικών και φυλλαδίων σε ναυτικούς.
Όμως το 2000 σταμάτησε η συνεργασία  του γραφείου με το κράτος της Λιβερίας  το οποίο στη συνέχεια  ανέλαβε την εκπροσώπηση του κράτους των Νησιών Μάρσαλ  κατά αποκλειστικότητα. Ο στόλος του νηολογίου τότε   ήταν χωρητικότητας  περίπου 6 εκ.τόνους και είχε εγγεγραμμένα  350 πλοία.   
Ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Ξενακούδης αναλαμβάνει διευθυντική θέση. Τον επόμενο χρόνιο,  το 2001,  μπαίνει στη δουλειά  ο δευτερότοκος γιός του, ο Θεόφιλος, ο οποίος αναλαμβάνει την ανάπτυξη του γραφείου.





Τα Marshall Islands

Τα Μarshall Islands, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  είναι 2ο παγκοσμίως ανοικτό νηολόγιο με μία δύναμη στόλου 3.244 πλοία και συνολικής  χωρητικότητας 223.262.177  τόνους dwt.
 Το γραφείο στην Ελλάδα καλύπτει ουσιαστικά όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και οι μεγαλύτερες αγορές είναι  σαφώς η ελληνική, η κυπριακή η τουρκική, η ιταλική και το Μονακό όπου έχουν έδρα τους οι ναυτιλιακές εταιρείες.
Τα Νησιά Μάρσαλ   είναι νησιωτικό σύμπλεγμα, καταμεσής  στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και των Φιλιππίνων. Πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται συνολικά από  1.152 νησάκι και βραχονησίδες. Το όνομά τους το πήραν το 1788 από τον άγγλο Ναύαρχο captain John William Marshall. Απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1986 αφού πέρασαν από  την κυριαρχία της  Ισπανίας, Ιαπωνίας  και ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.