10 Σεπ 2018

Αθανάσιος Λασκαρίδης: Τιμήθηκε για τη μεταμόρφωση της πλατείας Συντάγματος

Η καθοριστική συμβολή του επιχειρηματία Αθανάσιου Λασκαρίδη στην αισθητική μεταμόρφωση και την αποκατάσταση της πλατείας Συντάγματος αναγνωρίστηκε με μια χειρονομία ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας: προς τιμήν του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποκάλυψε πινακίδα η οποία έχει τοποθετηθεί σε περίοπτο σημείο της πλατείας και μνημονεύει την εξαιρετική προσφορά του κ. Λασκαρίδη. 


Ο γνωστός, αλλά επιμελώς αθόρυβος επιχειρηματίας και εφοπλιστής ανέλαβε αυτοβούλως το κόστος ανακαίνισης της πλατείας. Δαπανώντας ένα ποσό που υπολογίζεται, κατ’ εκτίμηση, στα 1,2 εκατ. ευρώ, ο κ. Λασκαρίδης επί της ουσίας εμπόδισε την ερήμωση της πλατείας και ανέστρεψε την πορεία της προς την παρακμή και την εξαθλίωση. Με αποκλειστική χρηματοδότηση της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη, από το καλοκαίρι του 2013 η πλατεία Συντάγματος υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επιδιορθώσεις. Μεταξύ άλλων, έγινε καθαρισμός των γκράφιτι, αντικαταστάθηκαν τα διαλυμένα παγκάκια, ξηλώθηκαν ραγισμένα ή φθαρμένα μάρμαρα και αντικαταστάθηκαν με καινούρια. Επίσης, εκτελέστηκε η εκ βάθρων επισκευή του εντυπωσιακού, διατηρητέου κεντρικού σιντριβανιού και των δύο τεχνητών καταρρακτών, από τις πλευρές των οδών Οθωνος και Βασιλέως Γεωργίου. Με τον καθαρισμό και την ειδική κατεργασία του δαπέδου της ώστε να γίνει αυτό αντιολισθητικό και βέβαια με την εκτεταμένη φύτευση δέντρων και λουλουδιών, ολοκληρώθηκε η δέσμη των βασικών έργων που αναζωογόνησαν αμέσως την πλατεία Συντάγματος. Οσο για τη συντήρησή της, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αποκατάστασης, την ανέλαβε και αυτή ο Ομιλος Λασκαρίδη, απαλλάσσοντας την Πολιτεία και τον Δήμο Αθηναίων από το σχετικό κόστος.


Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στον εκσυγχρονισμό του φωτισμού για τον οποίο δόθηκαν 250.000 ευρώ. Χάρη σε αυτόν, άλλωστε, η όλη ατμόσφαιρα στην πλατεία άλλαξε εντελώς. Με προσωπική φροντίδα του κ. Λασκαρίδη μετακλήθηκε από το εξωτερικό ο Βρετανός Κρις Λιούις, παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως αυθεντία στον σχεδιασμό και τη σκηνοθεσία του φωτισμού κτιρίων και δημόσιων χώρων. 

Το αποτέλεσμα, οφθαλμοφανές στους αμέτρητους καθημερινούς διαβάτες της πλατείας, Ελληνες και ξένους, δικαίωσε πλήρως το όραμα του κ. Λασκαρίδη, παρόλο που για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκε να επιλυθούν πολλά προβλήματα. 

Συνολικό σχέδιο

Οπως το γεγονός ότι οι παμπάλαιοι φανοστάτες της πλατείας έπρεπε να μείνουν στη θέση τους, εφόσον θεωρούνται και αυτοί διατηρητέοι. Ασχέτως του αν πρακτικά, λόγω της φθοράς και της πλημμελούς συντήρησης ο καθένας τους φώτιζε με διαφορετική απόχρωση και διαφορετικό τρόπο, ανομοιόμορφα και ανεπαρκώς τον χώρο. Ο κ. Λιούις, ο οποίος είχε προηγουμένως επιμεληθεί την ανανέωση του φωτισμού στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» του Ομίλου Λασκαρίδη, μελέτησε επί έξι ολόκληρους μήνες τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της πλατείας, στοχεύοντας σε ένα συνολικό φωτιστικό σχέδιο. Εν συνεχεία επέβλεψε τη συντήρηση και τη διαμόρφωση της κεφαλής των φανοστατών και αντικατέστησε τους παλιούς λαμπτήρες με νέους, τεχνολογίας LED, επιλέγοντας μια ζεστή απόχρωση για το εκπεμπόμενο φως.

Με την τιμητική πλακέτα ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας εκφράζει στο διηνεκές την ευγνωμοσύνη του στον κ. Λασκαρίδη για την ευγενική του χορηγία. Για την υποδειγματική -και κρίσιμη για τη ζωή και το ηθικό της πόλης- αναβάθμιση της πλατείας Συντάγματος, ενός από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.