25 Σεπ 2018

Παπαδοπούλου – Μούγιος: Το πρώτο μικτό ελληνικό πλήρωμα 470 στο Sailing Marathon



Για πρώτη φορά σε ελληνική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση θα πάρει μέρος μικτό πλήρωμα στα 470. Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος προωθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 το μικτό πλήρωμα σε παρόμοια  κατηγορία και δύο Ολυμπιονίκες μας, η Σοφία Παπαδοπούλου (χάλκινο μετάλλιο στα Yngling το 2008) και ο Δημήτρης Μούγιος (ασημένιο μετάλλιο στην κωπηλασία το 2008), αποφάσισαν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και να μετέχουν στο Sailing Marathon. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου.

Οι δύο Ολυμπιονίκες μας  άρχισαν  τις κοινές προπονήσεις και ο Δημήτρης Μούγιος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα μαθήματα και τις συμβουλές της «καπετάνισσας» Σοφίας. «Πολύ ωραίο σκάφος. Δεν είχα ξαναμπεί σε κάτι παρόμοιο, με απαιτήσεις αγωνιστικές. Με τη Σοφία ταιριάξαμε από την αρχή. Είναι πολύ ήρεμη και εξηγεί τα πάντα με πολύ ωραίο και κατανοητό τρόπο. Με βοηθάει πολύ. Το «Sailing Marathon» ήταν ο πρώτος μου ιστιοπλοϊκός αγώνας  και, μάλιστα, το 2016, το πλήρωμα όπου ήμουν μέλος κατέκτησε το τρόπαιο. Θα προσπαθήσουμε με τη Σοφία να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο παλαιός πρωταθλητής της κωπηλασίας και νυν ιστιοπλόος.
Η Σοφία Παπαδοπούλου ξεκίνησε από τα όπτιμιστ, συνέχισε στα 420, όπου αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια κόσμου, μετά ασχολήθηκε με τα 470 με διεθνείς επιτυχίες και, στη συνέχεια, άλλαξε κατηγορία και στα Yngling, μαζί με τις Σοφία Μπεκατώρου και Βιργινία Κραβαριώτη, κατέκτησαν το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο το 2008, ενώ είχαν αναδειχθεί και τριταθλήτριες Ευρώπης. Η κατηγορία, όμως, των 470 αποτελεί μεγάλη αγάπη για την Ολυμπιονίκη μας.
«Από την ημέρα που η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για μικτό πλήρωμα ήθελα να δοκιμάσω να δω πως είναι η αίσθηση και η συνεργασία με έναν άνδρα σε ένα τέτοιου τύπου σκάφος. Ο «Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος» μας δίνει την ευκαιρία και, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν αγώνα – γιορτή, αποτελεί πρόκληση η συμμετοχή μας. Ο Δημήτρης είναι εύστροφος και μαθαίνει εύκολα. Τον έχει βοηθήσει πολύ η ανοικτή θάλασσα. Μη ξεχνάμε ότι στην κωπηλασία υπήρξε σπουδαίος αθλητής και για εμένα αποτελεί δέλεαρ να τον κάνω να νιώσει άνετα στο δικό μου τερέν. Το «Sailing Marathon» βοηθάει στην προβολή και την ανάδειξη του αθλήματος μας», υπογράμμισε η πρωταθλήτριά μας.
Ο «Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος» θα έχει και πολλές καινοτομίες. Για πρώτη φορά σε διοργάνωση dinghy θα επιτρέπεται η χρήση των κινητών για live story, ώστε οι μετέχοντες να μπορέσουν να μοιραστούν με τους φίλους τους τις στιγμές που θα ζήσουν στα νερά του Σαρωνικού.    
Την παραμονή και την επόμενη ημέρα του αγωνιστικού event θα πραγματοποιηθούν προπονητικά camp, στα οποία καταξιωμένοι ιστιοπλόοι θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη νέα γενιά. H διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα  θεσμικών φορέων υποστήριξης ενώ, παράλληλα με το αθλητικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν δράσεις και εκδηλώσεις προς όφελος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ένας από τους φορείς είναι και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), το οποίο έχει ως αντικείμενο την έρευνα της Υδρόσφαιρας (φυσική και χημική ωκεανογραφία, θαλάσσια γεωλογία και γεωφυσική, παράκτια γεωμορφολογία, θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια βιολογία και βιοτεχνολογία, θαλάσσια γονιδιωματική, εσωτερικά και μεταβατικά ύδατα). Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποτελείται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα: α) Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), β) Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ), γ) Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΩ), το Ενυδρείο Κρήτης (CretAquarium) και τον Υδροβιολογικό Σταθμό και Ενυδρείο Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.