30 Νοε 2016

Μινωϊκές: Τροποποίηση δρομολογίων λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ




Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με εφαρμογή από την Παρασκευή 02.12.2016 (06:00) έως την Κυριακή 04.12.2016 (06:00), τα προγραμματισμένα δρομολόγια της εταιρείας στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής τροποποιούνται ως ακολούθως:

Ράλι για το πετρέλαιο μετά την απόφαση OPEC για μείωση παραγωγής

Σε... ασυγκράτητη κατάσταση βρίσκεται η αγορά πετρελαίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια του μαύρου χρυσού να ενισχύονται άνω του 7%, μετά την απόφαση του OPEC, να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
Όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή από το «εσωτερικό» του καρτέλ, η ημερήσια παραγωγή θα μειωθεί στα 32,5 εκατ. βαρέλια, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση των αγορών.

Ο ακριβότερος εμπορικός στόλος παγκοσμίως είναι ο ελληνόκτητος, αξίας 106,5 δισ. δολαρίων



 
Ο ακριβότερος εμπορικός  στόλος παγκοσμίως είναι ο ελληνόκτητος. Η αξία του φθάνει τα 106,5 δισεκατομμύρια δολάρια  και αποτελείται από 4.150 πλοία.
Τα στοιχεία ανέφερε ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης (Φωτό) επικεφαλής της εταιρείας οικονομικών συμβούλων XRTC  στο 5ο Αραβαοελληνικό Forum.

5ο Αραβοελληνικό Φόρουμ: Aνάπτυξη τακτικών γραμμών μεταξύ αραβικών χωρών, Κύπρου, Ελλάδας

Στο τραπέζι η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στη ναυτική εκπαίδευση

Η ανάπτυξη θαλάσσιων τακτικών γραμμών που θα συνδέουν την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες με την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου στη ναυτική εκπαίδευση ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τις εργασίες του 5ου Αραβοελληνικού Φόρουμ που άρχισαν χθες στην Αθήνα, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».

Containerships: Οι κινήσεις προστατευτισμού καθυστερούν την ανάκαμψη

Οι κρατικές ενισχύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών παρατείνουν τον εφιάλτη της ναυλαγοράς και δεν επιτρέπουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου.
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊβάν να εγκρίνει ένα πακέτο ενίσχυσης 1,9 δισ. δολ. με προνομιακό επιτόκιο, από το οποίο αναμένεται να ευνοηθούν οι Yang Ming και Evergreen, η Alphaliner παρουσιάζει τις κρατικές παρεμβάσεις προς όφελος «εθνικών» liners των μεγάλων οικονομιών στα χρόνια της ναυτιλιακής κρίσης.

Πρόσκληση στους Άραβες για επενδύσεις

Την στήριξη της Ελλάδας κυρίως στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού, ζήτησε σήμερα από το βήμα του 5ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία της Ελλάδας με τα Αραβικά Κράτη, αλλά και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και μάλιστα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Συνέργεια των Cosco - Trans-ΙΤ στον κλάδο εφοδιασμού πλοίων


Πειραιάς: Ο κινεζικός όμιλος διεκδικεί μεγαλύτερο όγκο εργασιών για το Logistic Center της ελεύθερης ζώνης
Στον χώρο του εφοδιασμού πλοίων εισέρχεται με έμμεσο τρόπο η Cosco στη Ελλάδα. Ο κινεζικός όμιλος διεκδικεί μεγαλύτερο όγκο εργασιών για το Logistic Center που έχει ήδη στην ελεύθερη ζώνη του λιμανιού. Για τον σκοπό αυτό έκλεισε συμφωνία με τον δανέζικο όμιλο logistics Trans-IT, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τις αποθήκες των Κινέζων προκειμένου να μεταφέρει εφόδια για τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη αποθήκη έκτασης 7.000 τ.μ. με το όνομα PCDC S.A., η οποία αποτελείται από 5.200 τ.μ. ξηρό φορτίο, 630 τ.μ. συντήρηση και κατάψυξη και 554 τ.μ. επικίνδυνο φορτίο.

Αύξηση κερδών για τη Hellenic Seaways στο εννεάμηνο

Αύξηση καθαρών κερδών και κύκλου εργασιών κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2016 η μη εισηγμένη ακτοπλοϊκή Hellenic Seaways. Παρά τη γενικότερη κάμψη της επιβατικής κίνησης που καταγράφεται το 2016 στον κλάδο σε σχέση με το 2015, εξαιτίας της απουσίας φέτος των περυσινών προσφυγικών ροών αλλά και της απώλειας μεριδίων από τις αερομεταφορές, η Hellenic Seaways αύξησε τη δραστηριότητά της. Κέρδισε δηλαδή μερίδια από την αγορά του Αιγαίου.

29 Νοε 2016

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Μ.Βρετανίας στη Ναυτιλία

Συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα, συζήτησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ.

Στη Λευκή Λίστα του ΙΜΟ παραμένει η ελληνική ναυτιλία

Επιτυχής αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή της ΔΣ STCW΄78 όπως ισχύει και η διατήρησή της στη Λευκή Λίστα του ΙΜΟ

1. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της χώρας μας ως προς την εναρμόνιση – ενσωμάτωση της ΔΣ STCW, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις των Κανονισμών 1/7 και 1/8.
2. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την Δ.Σ. STCW/78 όπως ισχύει κάθε Κ-Μ του ΙΜΟ υποχρεούται ανά πενταετία να αποστέλλει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό την έκθεση ανεξάρτητης αξιολόγησης, καθώς και όλα τα απαιτούμενα ενημερωτικού χαρακτήρα στοιχεία για την εφαρμογή-ενσωμάτωση της Δ.Σ. STCW.

Π.Κουρουμπλής: Πρόσκληση στους άραβες για επενδύσεις





Την στήριξη της Ελλάδας κυρίως στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού, ζήτησε σήμερα από το βήμα του 5ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία της Ελλάδας με τα Αραβικά Κράτη, αλλά και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και μάλιστα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία αδειοδότησης των Υδατοδρομίων




Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανάμεσα στον Υφυπουργό κο Νεκτάριο Σαντορινιό και εκπροσώπους της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», με θέμα: «Υδατοδρόμια / Υδροπλάνα στην Ελλάδα»

Στη συνάντηση με τον κύριο Σαντορινιό συμμετείχαν από την εταιρεία οι κ.κ. Γιάννης Αναστασιάδης, Τάσος Γκόβας.

Τsakos Εnergy Νavigation: Καθαρά κέρδη 43,8 εκ. δολαρίων το 9μηνο




Καθαρά κέρδη 43,8 εκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE η Tsakos Energy Navigation. Τα κέρδη για το γ’ τρίμηνο ανήλθαν στα δύο εκατομμύρια δολάρια, ενώ το EBITDA στο 9μηνοείναι 151,3 εκ. δολ. και για το γ’ τρίμηνο στα 40,5 εκατομμύρια.  Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο στόλος ήταν ναυλωμένος σε ποσοστό 96,3%.

Τα ανεπαρκή λιμάνια υπονομεύουν την ακτοπλοία και την κρουαζιέρα



Οι ελλιπείς λιμενικές υποδομές  λειτουργούν σαν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα της ακτοπλοίας-κρουαζιέρας. Α νεπαρκή σχέδια, κατασκευαστικά λάθη, ανύπαρκτη συντήρηση και λανθασμένη έως μηδενική αξιοποίηση των εισπραττόμενων λιμενικών τελών συνθέτουν την εικόνα της απογοήτευσης.
Την σοβαρή αυτή επισήμανση-καταγγελία  έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων.

Λιμενική Στρατηγική για τη σύνδεση της Ελλάδας με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών


...είναι η νέα πρόκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι πρωτοβουλίες και στρατηγικές, στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων, στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Ενιαίο Θαλάσσιο Μεταφορικό Χώρο και στη Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αναδιαμόρφωση της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων.

Ο Υπουργός τόνισε ότι το εθνικό λιμενικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με ζητούμενο η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες διεθνείς και εσωτερικές απαιτήσεις. Το Υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια για την κατάρτιση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων και επιδιώκει να συμβάλλει στην αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων και πόρων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.

ΟΛΗ: Home Port προσέγγιση στο Ηράκλειο



Υποδέχτηκε το κρουαζιερόπλοιο AIDAaura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική Home Port προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου AIDAaura, της εταιρείας AIDA Cruises, μέλος της COSTA Cruises Group. Λεπτομέρειες της διαδικασίας είχαν συζητηθεί σε συνάντηση στελεχών του ΟΛΗ Α.Ε. με εκπροσώπους της εταιρείας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης κρουαζιέρας «Seatrade Med» που διεξήχθη στη Santa Cruz της Τενερίφης τον Σεπτέμβριο.

Εξελίξεις στη ναυτιλία από την πλευρά της Αμερικανικής Ακτοφυλακής…


…μετά την πρόσφατη Σύνοδο της Maritime Safety Committee του IMO. 

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, η εταιρεία-Μέλος CERES στον Πειραιά φιλοξένησε μία ακόμη εκδήλωση που οργάνωσε η HELMEPA, στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG). Ο Rear Admiral Paul F. Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy της USCG, παρουσίασε τις εξελίξεις και το μέλλον στη ναυτιλία όπως διαμορφώνεται μετά την 97ή Σύνοδο της Maritime Safety Committee του IMO. Την ομιλία του παρακολούθησε και ο Β’ Υπαρχηγός του ΛΣ, Αντιναύαρχος Γ. Μπαρκάτσας.

ΠΝΟ: Aποφάσισε 48ωρη απεργία ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
"Ύστερα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε το θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από το προσχέδιο της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, η Διοίκηση της ΠΝΟ συνεδρίασε σήμερα 29 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, και αφού εκτίμησε την όλη κατάσταση, αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και από ώρα 06.00 μέχρι την 06.00 ώρα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016 με προοπτική κλιμάκωσης.

28 Νοε 2016

ΟΛΘ: Στο τραπέζι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού







Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων στη διάρκεια της επίσκεψης του ΥΝΑ, Π.Κουρουμπλή στη Νύφη του Θερμαϊκού.

Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για τις επενδύσεις στον ΟΛΘ



Αλ. Τσίπρας: Σύσκεψη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με τοπικούς φορείς στο νεοσύστατο γραφείο στο Διοικητήριο
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το ύψος του τιμήματος αλλά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στον ΟΛΘ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε το Σάββατο στην «παρθενική» συνεδρίαση με τοπικούς φορείς στο νέο γραφείο του στο Διοικητήριο (υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).

Ακτοπλοία: Ακτινωτά δρομολόγια εξετάζει το ΥΝΑ





«Δυστυχώς, πολλές φορές οι νησιώτες -και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μικρών νησιών- αισθάνονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας γιατί ειδικά στα χρόνια του μνημονίου το κράτος έχει αποσυρθεί τελείως από τα νησιά. Δεν υπάρχουν ούτε οι βασικές υπηρεσίες στα νησιά και είναι πολύ δύσκολο και πολύτιμο, για παράδειγμα, η ύπαρξη δυο γιατρών σε ένα νησί. Υπάρχουν νησιά, όπου το χειμώνα αποκλείονται και τα ράφια μένουν άδεια από βασικά είδη ανάγκης – το ζήσαμε στην αρχή της θητείας μας, το 2015, όταν η Κάσος είχε αποκλειστεί για 20 μέρες». Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες επεσήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντοριναίος (φωτό):  

Διαβεβαιώσεις Π. Κουρουμπλή προς εργαζομένους ΟΛΘ

Στη διαβεβαίωση ότι ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού πως οι χώροι της Προβλήτας Ένα του ΟΛΘ   θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της πόλης και του Δήμου προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής από τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τις συνομιλίες που είχε με εργαζόμενους, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το ελάχιστο που διεκδικεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του ΟΛΘ, είναι να έχει ο οργανισμός και οι εργαζόμενοι το καθεστώς που ισχύει στον ΟΛΠ.

Π.Κουρουμπλής: Πρέπει να αναπτυχθεί μια λιμενική βιομηχανία



Την ανάπτυξη της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας θέτει ως μία από τις προτεραιότητες ο ΥΝΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.  
 «Σε μια τέτοια περίοδο όπου το παγκόσμιο εμπόριο είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι μεταφορές παίζουν κρίσιμο ρόλο. Το υπουργείο πρέπει να οργανώσει μια λιμενική πολιτική. Πρέπει να αναπτυχθεί μια λιμενική βιομηχανία, καθώς μάλιστα η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, το επιτρέπει» δήλωσε σε ραδιοφωνική  του συνέντευξη:

Προβλήματα στην εξυπηρέτηση πλοίων στον Πειραιά από έλλειψη πλοηγών





Οι δυσλειτουργίες σε ένα από  τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, εκείνο του Πειραιά αυξάνουν, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των  πλοίων, εμπορικών και κρουαζιερόπλοιων. Την κατάσταση περιγράφει με επιστολή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση στο νέο υπουργό Ναυτιλίας.
 «Στον χώρο των εμπορικών λιμένων αλλά και των επιβατηγών πλοίων Κρουαζιέρας, οι δυσλειτουργίες στον τομέα της πλοηγικής Υπηρεσίας με τις συχνές καθυστερήσεις πλοήγησης των πλοίων, έχουν λάβει σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα λόγω έλλειψης του αναγκαιούντος αριθμού πλοηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την γενικώτερη εικόνα της αναξιοπιστίας που εκπέμπεται από τα  εμπορικά και τουριστικά λιμάνια της Χώρας μας στο εξωτερικό». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα μηχανικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις πλοηγίδες:

27 Νοε 2016

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στις 8 Δεκεμβρίου 2016








Η ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η Διοίκηση της ΠΝΟ η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 25-11-2016, εξέτασε διεξοδικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις και εκτίμησε την κατάσταση ύστερα κι από την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών στις 24-11-2016, η οποία και σημείωσε επιτυχία αφού τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια.

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Κατερίνα Δίβαρη στα RS:X youth




           RS:X youth που ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό η Κατερίνα Δίβαρη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη U17.
Νέα τεράστια επιτυχία για την ελληνική ιστιοπλοϊα . Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα
Έγιναν 13 ιστιοδρομίες και η αθλήτρια του Ν.Α.Ο.Β.Β.  από την αρχή έδειξε ότι είναι το φαβορί για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Βασίλης Κορκίδης: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η Cosco στο λιμάνι



Εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο διακίνησης, δίνοντας υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά
Την εκτίμηση ότι η θυγατρική της Cosco ΣΕΠ. Α.Ε, η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, μπορεί να ξεπεράσει το περσινό ετήσιο ρεκόρ της κατά 500.000 και πλέον εμπορευματοκιβώτια, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «The Hamburg Summit - China meets Europe» στο Αμβούργο.

Οι Έλληνες σε ρότα επενδυτικών ευκαιριών

Bulker: Προβλέποντας ανάκαμψη έως το 2020 αγοράζουν μεταχειρισμένα πλοία σε ελκυστικές τιμές στη second hand αγοράΜε ορίζοντα το 2019-2020 επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές δισ. δολάρια σε μοντέρνα bulk carriers από την αγορά second hand. Όπως επισημαίνουν στη «Ν» στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, οι συνθήκες στον παγκόσμιο στόλο ξηρού χύδην φορτίου μεταβάλλονται διαρκώς. Οι υπολογισμοί που κάνουν στα επιτελεία τους οι Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η τάση, ανεξάρτητα με τη χρήση των νέων τύπων καυσίμων από το 2020 και μετά που πρόσφατα υιοθέτησε ο ΙΜΟ, η αγορά αναμένεται να έχει εξισορροπήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

26 Νοε 2016

Τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕTΕπ στη συνάντηση εκπροσώπων με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είχαν σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και οι Γενικοί Γραμματείς κ. κ. Ιωάννης Θεοτοκάς και Χρήστος Λαμπρίδης.

Σχέδια για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Το υπουργείο έχει ως στόχο του την αναβάθμιση της εκπαίδευσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης ειδικευμένων στελεχών στα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά συνάμα και ένα στοίχημα «που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επεσήμανε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2016» με θέμα «Modern Marine Technology- The Greek Reality»,

25 Νοε 2016

Διάκριση για Έλληνα Ακαδημαϊκό Κων/νος Σπύρου. της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.



Ως o «Georg P. Weinblum Memorial Lecturer» του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 επιλέχθηκε ο καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Κων/νος Σπύρου.
 Είναι η πρώτη φορά που δίδεται αυτή η διάκριση σε καθηγητή ή ερευνητή Ελληνικού ακαδημαϊκού ιδρύματος. Πρόκειται για διεθνή θεσμό με υψηλή απήχηση στην επιστημονική ναυπηγική κοινότητα, ο οποίος ξεκίνησε το 1978 από Γερμανούς και Αμερικανούς ακαδημαϊκούς για να τιμηθεί η σημαντική συμβολή του αείμνηστου καθηγητή Georg Weinblum στην εκπαίδευση και στην έρευνα στον τομέα της υδροδυναμικής και των κινήσεων πλοίων σε κυματισμούς. Ο φορέας «Georg Weinblum Foundation» που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το λόγο, τιμά κάθε χρόνο ένα άτομο με ηγετικό ρόλο διεθνώς σε αντικείμενο του παραπάνω τομέα, το έργο του οποίου διακρίνεται από το πνεύμα και τα ιδανικά του Georg Weinblum.

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016: Αποτελέσματα στην Ελλάδα



Λίμνη Βουλιαγμένης
Με τη συμμετοχή 4.560 εθελοντών που πραγματοποίησαν 89 παράκτιους και 16 υποβρύχιους καθαρισμούς, ολοκληρώθηκε ο Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που συντόνισε η HELMEPA στη χώρα μας μεταξύ              17 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2016.

Αγκαλιά με τον τίτλο στην κατηγορία U17 του παγκοσμίου πρωταθλήματος RS:X youth η Κατερίνα Δίβαρη

Αγκαλιά με τον τίτλο στην κατηγορία U17 του παγκοσμίου πρωταθλήματος RS:X youth που διεξάγεται στη Λεμεσό βρίσκεται η Κατερίνα Δίβαρη.

Η εορτάζουσα νεαρή αθλήτρια του Ν.Α.Ο.Β.Β. μετά και την 9η ιστιοδρομία είναι πρώτη στη γενική βαθμολογία και, μάλιστα, με πολύ μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ιστιοπλόος έχει 58 βαθμούς και η δεύτερη Μ. Νάντλερ από το Ισραήλ έχει 109 βαθμούς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πολωνέζα Β. Μαρτσίνιακ με 117 βαθμούς.

Μετ’ εμποδίων οι μετεγγραφές Σπουδαστών στις ΑΕΝ



Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας (25.11.2016) ο Γιώργος Αρβανιτίδης ζητά να υπάρξει μέριμνα για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που καταθέτουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ για μετεγγραφές, όπως ακριβώς συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και μέχρι το 2014.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης:

«Εκτός των προβλημάτων που υπάρχουν με την κάλυψη όλων των θέσεων σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε όλες της Α.Ε.Ν. δεν υπάρχει σίτιση και στην Α.Ε.Ν. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που φοιτά μεγάλος αριθμός σπουδαστών δεν παρέχεται ούτε στέγαση. Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα υποβάλει αιτήσεις μετεγγραφής προκειμένου να φοιτήσει κοντά στον τόπο κατοικίας του».

Αδύνατη η εξυπηρέτηση των υπερσύγχρονων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά




Το θέμα της κυκλοφοριακής αποπληξίας  του Πειραιά η οποία επηρεάζει την κρουαζιέρα αφού δυσκολεύει την έξοδο των τουριστών από την πόλη επισημαίνει σε επιστολή του ο Μιχάλης Λάμπρος. Γενικός Διευθυντής της Majestc International Cruises.
Aναλυτικά:  

24 Νοε 2016

Νέα ιστοσελίδα του IMO για παιδιά προβάλει τα junior τμήματα των MEPAs




Ξεκίνησε η λειτουργία νέας ιστοσελίδας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για παιδιά, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε στο σύνδεσμο http://kids.imo.org

Περιλαμβάνει ένα ειδικό animation σχετικά με το έργο του ΙΜΟ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, καθώς και πληροφορίες για την πρόληψη της ρύπανσης, την προστασία των ωκεανών, τα ξενικά είδη, τις ιδιαίτερα ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές και την προστασία της θαλάσσιας ζωής από το θόρυβο.

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ναυτιλίας και της Ναυτικής Εκπαίδευσης, προανήγγειλε o Π.Κουρουμπλής

Τρία βήματα για την ανάπτυξη της Νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ναυτιλίας και της Ναυτικής Εκπαίδευσης, προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98.9. 
  Για τη Νησιωτική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει συνάντηση με τους Περιφερειάρχες της Ελλάδος στους χώρους των οποίων υπάρχουν νησιά. «Κέντρο βάρους θα είναι το Αιγαίο», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με επόμενη συνάντηση, αντικείμενο της οποίας θα είναι η επεξεργασία της πρότασης που έχει κάνει η ομάδα Δραγασάκη,

ΕΛ.Ι.Ν.Τ: Πρωτοπόροι οι Έλληνες στην τεχνολογική εξέλιξη της ναυτιλίας





Πρωτοπόροι οι  Έλληνες  στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπορούν να απουσιάζουν από την πρώτη γραμμή στις τεχνολογικές εξελίξεις  του κλάδου.   Η τεχνογνωσία των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστη και σε αυτή στηρίζεται η θαλάσσια κυριαρχία τους.
Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο διήμερο συνέδριο «Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2016» με θέμα «Modern Marine Technology- The Greek Reality», που διοργάνωσε για 10τη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι  της ναυτιλίας, της πολιτικής της οικονομίας και τςη ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
Για την προσφορά του στη Ναυτιλία βραβεύτηκε φέτος ο Θανάσης Μαρτίνος.

DryShips: Κούρεμα 50% σε τραπεζικό δάνειο


Η DryShips Inc. η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με έναν από τους πιστωτές της για τον διακανονισμό δανειακών υποχρεώσεων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε να απομειώσει το 50% σχεδόν από το υπόλοιπο του χρέους και των μη καταβληθέντων τόκων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της DryShips.  

Αύξηση εσόδων για τον Οργανισμό Λιμένων Καβάλας



Τους δείκτες κερδοφορίας της βελτιώνει συνεχώς η   Ο.Λ.Καβάλας Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 :
§  Ο κύκλος εργασιών και τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 3.059.799  ευρώ  παρουσιάζοντας αύξηση κατά  85,52%.

MSC Cruises: Επενδύει 9 δισ.ευρώ για 11 κρουαζιερόπλοια



Τα σχέδια της για την επόμενη δεκαετία όπου θα επενδύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ για 11 νέα κρουαζιερόπλοια υψηλής τεχνολογίας και ένα νησί, θαλάσσιο καταφύγιο, στις Μπαχάμες ανακοίνωσε η MSC Cruises στο πλαίσιο εκδήλωσης  για τη βράβευση των καλύτερων ταξιδιωτικών πρακτόρων της σ’ όλον τον κόσμο με την επωνυμία “All-Stars of the Sea” που πραγματοποιήθηκε εν πλω στο “MSC Fantasia”.

Σε εξέλιξη το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας RS:X youth



Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Λεμεσό το παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας RS:X youth.
Οι 72 νέοι-άνδρες έκαναν δύο ακόμα ιστιοδρομίες και χωρίστηκαν στον χρυσό στολίσκο και τον αργυρό.

Προβληματισμός για τη διάρκεια της ευφορίας στο ξηρό φορτίο


Αλλαγή ρότας από το 2017 εκτιμούν οι δύο οίκοι συμβούλων MSI και Morgan Stanley
Προβληματισμούς κατά πόσο το ράλι που κατεγράφη τις προηγούμενες ημέρες στους ναύλους χύδην ξηρού φορτίου θα έχει διάρκεια και βάθος εκφράζουν με τις αναλύσεις τους δυο οίκοι συμβούλων, από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η Maritime Strategies International (MSI) και η Morgan Stanley.

Κέρδη 78% για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Αύξηση κερδών κατά 78,02% κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2016 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), χάρη στη μείωση των εξόδων και τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών του, που σημείωσαν άνοδο κατά 23,9%.

23 Νοε 2016

Attica Group: Η μείωση κερδών κατά 23,1% το 9μηνο και ο ρόλος των προσφύγων




Μείωση κερδών αλλά και τζίρου κατέγραψε η Attica Group το 9μηνο του 2016 απόρροια της μείωσης του κύματος προσφύγων που πέρσι είχαν δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στις εταιρείες της ακτοπλοίας.  
Οι  Ενοποιημένες Πωλήσεις ανήλθαν στα  215,98 εκατ.ευρώ  έναντι  222,47 εκατ. το εννεάμηνο 2015, μείωση κατά 2,9%. Τα  Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) είναι  62,35 εκατ. έναντι  72,86 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.

Συνάντηση του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Παναγιώτη Κουρουμπλή με τους Απόστρατους Αξιωματικούς του Λ.Σ.



Συνάντηση με την ηγεσία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος είχε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι απόστρατοι έθεσαν δύο ζητήματα στον Υπουργό, την καθιέρωση Ημέρας Βετεράνων του Λιμενικού Σώματος και την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων του Λιμενικού.

«Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: ένα Παιχνίδι εν Πλω»



Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συνεχίζει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: ένα Παιχνίδι εν Πλω» μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, στη μαρίνα του Φλοίσβου, σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία της Δ’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (Η εν λόγω Διεύθυνση περιλαμβάνει τις περιοχές: Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Ταύρος).

Στα 180 εκατ. οι δεσμευτικές επενδύσεις επταετίας στον ΟΛΘ



Data room: Τι προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του 67% - Με μηνύσεις απειλούν οι εργαζόμενοι
Στα 180 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας ορίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι δεσμευτικές επενδύσεις για τον ΟΛΘ, που προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, όπως αυτή αναρτήθηκε στο data room, με τα 130 εκατ. εξ αυτών να προορίζονται για την επένδυση στον έκτο προβλήτα και με παραχώρηση μια κι έξω του 67% της ΟΛΘ Α.Ε.

Μιχ.Λάμπρος: Πετυχημένο το πέρασμα του Θ.Δρίτσα από το υπ. Ναυτιλίας

Του Μιχάλη Λάμπρου
Γενικού Διευθυντή
MAJESTIC INTERNAITONAL CRUISES INC
Από το δικό μας Υπουργείο έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια πολλοί άξιοι Υπουργοί οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο άφησαν θετικά κυρίως στίγματα, χωρίς φυσικά να αποφύγουν και τα μη ηθελημένα λάθη.
Θέλω να αναφερθώ στο πέρασμα και στην πορεία του Θεοδώρου Δρίτσα, ο οποίος αντικαταστάθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό από ένα επίσης αξιόλογο στέλεχος της Κυβερνήσεως, και έτσι είπε αντίο από την Ακτή Θεμιστοκλέους παρά την προσωπική του επιθυμία να παραμείνει στο Υπουργείο και να ολοκληρώσει τα εκκρεμή θέματα που απασχολούν τον κλάδο της Ελληνικής και της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας.

Εντυπωσιάζει η Κατερίνα Δίβαρη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας RS:X youth


Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιεί η Κατερίνα Δίβαρη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας RS:X youth που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λεμεσό.

Μετά και την 6η ιστιοδρομία η νεαρή ιστιοπλόος του Ν.Α.Ο.Β.Β. φιγουράρει στην 1η θέση της κατηγορίας U17 μεταξύ οκτώ σκαφών.