4 Απρ 2015

Δυσοίωνη η προοπτική για άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης συνεχίζονται είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο σε διπλωματικό επίπεδο. Η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει πάντα πρώτος στόχος. Όμως η προοπτική για άλλες κινεζικές επενδύσεις είναι δυσοίωνη.
Οι εξελίξεις αυτές σύμφωνα με τον Γιώργο Ξηραδάκη Διευθύνοντα Σύμβουλος της εταιρείας τραπεζικών ναυτιλιακών συμβούλων XRTC Business Consultant Ltd. θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο ίδιος βρέθηκε στην Κίνα πριν από λίγες ημέρες και απέκτησε πληροφορίες από «πρώτο χέρι» .  Όμως το μέλλον είναι γκρίζο για άλλες κινεζικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Ξηραδάκη:

« Λυπάμαι που το λέω αλλά εκεί που πήγαινε να γίνει κάτι γυρίσαμε πάλι προς τα πίσω. Ενώ βλέπαμε τρομερό ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια τώρα υπάρχει ασάφεια για το τι θα γίνει. Στην ενέργεια ακόμη δεν είναι ξεκαθαρισμένη η τιμολογιακή πολιτική και έχουμε εσωτερικά θέματα να λύσουμε» επισημαίνει και προσθέτει:
« Στην αγορά κατοικίας έχουμε εκ νέου απροθυμία λόγω της αναστάτωσης με την φορολογία. Ο τουρισμός δεν φαίνεται ακόμη να αναπτύσσετε σε ικανοποιητικό βαθμό αν και έχει έναν ανοδικό ρυθμό. Το ζητούμενο είναι να επανέλθουμε στην λογική της εισροής κεφαλαίων μέσω μεγάλων επενδύσεων. Έτσι θα έχουμε δεκάδες νέες επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.
Σας θυμίζω ότι σε κάθε συνάντηση κορυφής υπογράφονται πολλά προσύμφωνα ή και τελικές συμφωνίες. Πέραν όμως της ναυτιλίας, στην αγορά της οποίας η σχέση των δύο χωρών είναι δυνατή και αταλάντευτη, δεν έχουμε δει ακόμη την επιθυμητή πρόοδο σε άλλους κλάδους. Και σε αυτό φταίει κυρίως η παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας μας αλλά και οι δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Ευτυχώς που έγινε η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά κι έχουμε ένα "μπουσούλα".».
Ζητούμενο είναι και η δημιουργία ελεύθερων ζωνών εμπορίου:
«Το πλάνο δεν τελειώνει στις επενδύσεις μεταφορών που ούτως ή άλλως από μόνες τους δίνουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου είναι, για παράδειγμα, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Το αν θα μπορέσει να προχωρήσει σε αυτή την ασφαλή εξέλιξη που θα δώσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο αφού αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Είμαι βέβαιος ότι το θέμα έχει τεθεί συζητήθηκε από κινεζικής πλευράς» τονίζει ο Έλληνας τραπεζίτης.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.