22 Απρ 2015

Γ. Οικονόμου: Ακύρωσε την εισαγωγή εταιρείας του στο αμερικανικό χρηματιστήριο

«Be quick or be dead» είναι ο τίτλος τραγουδιού γνωστού heavy metal συγκροτήματος και κάποιοι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας τον υιοθετούν ως σύνθημα που αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, εννοώντας τις γρήγορες αποφάσεις που απαιτούν οι συνθήκες προς αποφυγή οικονομικών αδιεξόδων.

Το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι έχει χοντρύνει πολύ στη ναυτιλία, με τη χρηματοπιστωτική κρίση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Σε αυτή την τεράστια σκακιέρα των θαλάσσιων δρόμων του παγκόσμιου εμπορίου ο Ελληνας πλοιοκτήτης κ. Γιώργος Οικονόμου, ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο, κινείται γρήγορα προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις αγορές ξηρού φορτίου και πετρελαίου. Γνωστός τραπεζίτης στο παρελθόν τον έχει αποκαλέσει «σέρφερ των χρηματιστηριακών αγορών» κι ο γνωστός πλοιοκτήτης τώρα καλείται να δικαιολογήσει για μία ακόμη φορά αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ενώ ετοιμαζόταν να εισαγάγει στο αμερικανικό χρηματιστήριο μία ακόμη ναυτιλιακή εταιρεία του, την Tankships Investment Holdings, εντάσσοντας σε αυτή τον στόλο με δεξαμενόπλοια που ελέγχει η επίσης δικών του συμφερόντων εισηγμένη ξηρού φορτίου Dryships, τελικά έκανε πίσω. Την απόφασή του την πήρε προκειμένου να ενισχύσει την Dryships, αφού η απόσχιση του στόλου των 10 δεξαμενόπλοιων θα μείωνε κατά 20%-30% την καθαρή αξία του συνολικού της στόλου. Μάλιστα, αυτά τα 10 δεξαμενόπλοια πουλάει η Dryships και τα αγοράζει αντί 536 εκατ. δολαρίων ο ίδιος ο κ. Οικονόμου μέσω επιχειρηματικών σχημάτων που ελέγχει, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την ευελιξία της Dryships αλλά και τη μετοχή της.
Σε πρώτη φάση η πώληση αφορά τέσσερα δεξαμενόπλοια Suezmax αντί συνολικά 245 εκατ. δολαρίων, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει η πώληση των άλλων έξι δεξαμενόπλοιων Aframax αντί 291 εκατ. δολαρίων. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, την κίνηση του Ελληνα πλοιοκτήτη ενδέχεται να δουν με καλό μάτι τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.
Το δίλημμα
Το δίλημμα για τον κ. Οικονόμου ήταν μεγάλο. Η κακή πορεία της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου έχει επηρεάσει την Dryships. Ο Ελληνας πλοιοκτήτης είχε δεχτεί σκληρή κριτική για τα υψηλά έξοδα διαχείρισης των πλοίων της Dryships, τα οποία, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, εισπράττουν δικές του ιδιωτικές εταιρείες. Η πορεία της μετοχής της Dryships χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς αναλυτές ως η χειρότερη όλων των εισηγμένων από το 2005, με ζημίες της τάξης του 86%.
Οι προβλέψεις του, όμως, για τον κλάδο μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου είναι ότι, παρότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, υπάρχουν και ενδείξεις αισιοδοξίας, όπως δείχνει και η αυξημένη δραστηριότητα στα διαλυτήρια. Χωρίς το βάρος παραγγελιών για νεότευκτα, η Dryships είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ καλά τοποθετημένη στην αγορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και, έχοντας πολύ μεγάλο μέρος του στόλου στη spot αγορά, χωρίς να δεσμεύεται από μακροχρόνιες ναυλώσεις, θα επωφεληθεί άμεσα από μια ανάκαμψη των ναύλων. Βέβαια, στον αντίποδα, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο αριθμός των προσφερόμενων πλοίων, της προσφερόμενης χωρητικότητας όπως λένε στη ναυτιλιακή ορολογία, αυξάνει, δημιουργώντας συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού.
Τα επόμενα τρία χρόνια (2015-2017), σύμφωνα με διεθνείς ναυλομεσιτικούς οίκους, θα πέσουν στο νερό 1.700 φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 150 εκατομμυρίων τόνων. Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν φορτηγά πλοία μεγάλης χωρητικότητας, ύψους 380.000 τόνων, με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών να είναι δυσοίωνες για τα μικρότερα σκαριά. Επίσης, από το 2016 θα μπορούν να διαπλέουν τη Διώρυγα του Παναμά μεγαλύτερης χωρητικότητας φορτηγά πλοία, ήτοι 92.000 από 76.000 τόνους που είναι σήμερα, ενδεικτικό για το προς τα πού στρέφεται η αγορά.
Ωστόσο και η θυγατρική εταιρεία της Dryships, η Ocean Rig, η οποία διαθέτει drillships και είναι και αυτή εισηγμένη, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που δυσκολεύουν την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ πιέζουν και τους ναύλους γιατί η εξόρυξη από μεγάλα υποθαλάσσια βάθη δεν θεωρείται συμφέρουσα.
Από την άλλη πλευρά, λόγω αυτής ακριβώς της χαμηλής τιμής του πετρελαίου υπάρχει αυξημένο μεταφορικό έργο για τα δεξαμενόπλοια αφού τα κράτη προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα πετρελαίου και να εισάγουν μεγάλες ποσότητες.
Ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων είναι ο μόνος που παραμένει κερδοφόρος αυτή την εποχή, αφού η υπόλοιπη ναυλαγορά καταρρέει και ειδικά εκείνη των φορτηγών πλοίων. Τη συγκυρία αυτή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Ελληνας πλοιοκτήτης με την Tankships Investment Holdings, η οποία θα ήταν μόλις η δεύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων που θα είχε εισαχθεί στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης μετά τον Μάρτιο του 2010. Τότε είχε εισαχθεί η βελγική Euronav.
Σε αυτή δεν θα πήγαιναν μόνο τα 10 πλοία της Dryships. Υπήρχε η προοπτική απόκτησης άλλων τριών πλοίων που ανήκουν σε πρώην συζύγους του κ. Οικονόμου, ενώ στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την εισαγωγή της εταιρείας αναφερόταν ότι ο Ελληνας μεγαλοπλοιοκτήτης, ο οποίος θα ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θα έδινε τη δυνατότητα στην Tankships να αγοράσει όλα τα δεξαμενόπλοια που βρίσκονται τώρα στον ιδιωτικό του στόλο και ανέρχονται συνολικά σε 17. Βέβαια ίσως έπαιξαν τον ρόλο τους στη μη εισαγωγή της εταιρείας και οι επιφυλακτικές έως καυστικές αναλύσεις οικονομικών παραγόντων οι οποίοι προέβλεπαν την αποτυχία του εγχειρήματος για την εισαγωγή της Tankships Investment Holdings στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι «η εισαγωγή της βελγικής Euronav ήταν επιτυχής αφού η εταιρεία τηρούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις: καλό όνομα, ικανοποιητικά μερίσματα, αυτό που λέγεται γενικά ένα καλό business story», τονίζοντας πως «το εγχείρημα του κ. Οικονόμου δεν προοιωνίζεται τα ίδια αποτελέσματα». Και τελικά δικαιώθηκαν, ανεξαρτήτως του λόγου που οδήγησε τον Ελληνα πλοιοκτήτη να πάρει αυτή την απόφαση.
Ο κ. Οικονόμου ελέγχει τέσσερις εταιρείες, τις Cardiff - Dryships - TMS - Ocean Rig και ο συνολικός αριθμός του στόλου του ανέρχεται στα 115 πλοία χωρητικότητας 13,4 εκατομμυρίων τόνων. Το 2014 βρέθηκε στη 16η θέση και τέταρτη για Ελληνα στη λίστα των 100 πιο ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας, την οποία επιμελείται η ηλεκτρονική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd's List. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, βρισκόταν στο Top 5 της συγκεκριμένης λίστας. Από τις κινήσεις του φαίνεται ότι παίρνει θέση σε όλες τις ναυτιλιακές αγορές, από τα κλασικά φορτηγά, δεξαμενόπλοια και containerships μέχρι και τα τελευταίας τεχνολογίας drillships και LNG carriers.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.