14 Νοε 2012

Έντονες αντιδράσεις της ΠΝΟ για το όριο συνταξιοδότησης

Φωτό: Ο γγ της ΠΝΟ, cptn Ιωάννης Χαλάς.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση της ΠΝΟ που συνεδρίασε σήμερα ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Νόμου 4093/12-11-2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».



Ειδικότερα, η Διοίκηση διαπίστωσε ότι στο τμήμα ΙΑ.4 του παραπάνω νόμου. «Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» και στην παρ. 2 αναφέρεται ότι «Από 01-01-2013, όλα τα όρια ηλικίας της παραγράφου 1, καθώς και όλα τα ισχύοντα την 31-12-2012 όρια ηλικίας, συνταξιοδότησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αυτά προβλέπονται, αυξάνονται κατά δύο (2) έτη».

Παρά τις πληροφορίες που είχε η Διοίκηση και τα σχετικά δημοσιεύματα, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, στο σχετικό προσχέδιο νόμου, οι ασφαλισμένοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) εξαιρούντο από τις σχετικές ρυθμίσεις, όπως είχε συμβεί άλλωστε με τους προγενέστερους πρόσφατους ασφαλιστικούς νόμους.

Με οδυνηρή έκπληξη αλλά και δικαιολογημένη οργή οι Έλληνες ναυτεργάτες διαπιστώνουν τώρα, με βάση τον νόμο αυτόν, ότι τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότησή τους αυξάνονται κατά δύο έτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η τριμερής Κυβέρνηση κατ΄επιταγήν της Τρόικα και των ξένων δανειστών, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισαν την ισοπέδωση των Ελλήνων ναυτεργατών, αγνοώντας, άραγε ηθελημένα ή αθέλητα, τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, που είναι γεγονός πανθομολογούμενο και μη αμφισβητούμενο από την κοινωνία.

Η αύξηση αυτή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην δυνατότητα των συναδέλφων μας για την εξεύρεση εργασίας κι αυτό γιατί, όσοι προτίθενται να εξεύρουν εργασία σε ναυτιλιακές εταιρείες και έχουν κάποια ηλικία, αντιμετωπίζουν πλήρη απόρριψη και ιδιαίτερα όσοι έχουν ειδικότητες κατωτέρου πληρώματος. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο ότι οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανεργίας του ΓΕΝΕ έχουν ηλικία άνω των 45 ετών.





Επί πλέον, η αύξηση αυτή είναι αυτονόητο ότι θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, καθ΄ον χρόνον η προσέλκυση πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα για το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας μας.

Δίκαιη απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι η άμεση αποκατάσταση της αδικίας, που γίνεται σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών με τον παραπάνω νόμο, με την ρύθμιση της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, ανατρέποντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους».