14 Νοε 2012

Ανάσα για τη ναυπηγοεπισκευή η ναυτιλία μικρών αποστάσεων

Πνοή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος μπορεί να δώσει ο ελληνόκτητος στόλος της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων στο βαθμό που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προσδώσει την απαιτούμενη προσοχή και προωθήσει τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία και με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Δεδομένου ότι ο Πειραιάς βρίσκεται πάνω στη ρότα τους, τα ελληνόκτητα πλοία που δραστηριοποιούνται στο επονομαζόμενο short sea shipping, μπορούν να αποβούν οι πιο συχνοί χρήστες των υπηρεσιών της Ζώνης, εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Χαράλαμπος Σημαντώνης.



Η πρώτη είναι το λιμάνι του Πειραιά να καταστεί πιο «φιλικό» για τα συγκεκριμένα πλοία και η δεύτερη να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους εργαζομένους στη Ζώνη, έτσι ώστε να μην απειλούνται τα χρονοδιαγράμματα επισκευών και ο πλοιοκτήτης να νιώθει ασφαλής.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στη «Ν» ο κ. Σημαντώνης, το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποιες ουσιαστικές επαφές με συνδικαλιστές της ζώνης σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινή λύση, έτσι ώστε να επιστρέψουν τα πλοία για επισκευές στο Πέραμα. Οι συναντήσεις «πάγωσαν» λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο ο κ. Σημαντώνης εμφανίζεται αποφασισμένος να τις επαναλάβει καθώς θεωρεί ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί μπορεί να δώσει δουλειά στη Ζώνη προς όφελος όλων των πλευρών.

Η ναυτιλία μικρών αποστάσεων είναι θεσμοθετημένη από την ευρωπαϊκή ένωση ως «short sea shipping» και αφορά σε θαλάσσιες διαδρομές, μεταφορές φορτίων μεταξύ της Ευρώπης της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής. Περιλαμβάνει συνήθως πλοία όλων των τύπων (ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια κ.ά.) μεταφορικής ικανότητας 1.000 dwt-35.000 dwt.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα περισσότερα πλοία, πολλά εκ των οποίων είναι ελληνόκτητα, κινούνται πάνω στη ρότα του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα μπορούσε να καταστεί «home port» για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων με σημαντικές θετικές επιπτώσεις και στην εθνική μας οικονομίας, υπογραμμίζει ο κ. Σημαντώνης.

Ο Πειραιάς συνεχίζει να είναι το φυσικό λιμάνι, το οποίο μπορεί να παρέχει στα πλοία όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Θα πρέπει όμως συνεχίζει, να καταστεί φιλικό, όπου με απλές, μη δαπανηρές και γρήγορες διαδικασίες, τα πλοία θα μπορούν να προσεγγίζουν, είτε πρόκειται για ανεφοδιασμούς παντός τύπου είτε για επισκευές ρουτίνας μικρής έκτασης, αλλά και για τις προγραμματισμένες μεγάλες περιοδικές επισκευές και δεξαμενισμούς, όπως αναφέρει ο κ. Σημαντώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, όσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, με στόχο της διαμόρφωση μια πολιτικής ποιο φιλικής προς το short sea shipping.



ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2252358