14 Δεκ 2012

Η CHINA DEVELOPMENT BANK ίδρυσε το κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης

Η 29η Νοεμβρίου 2012, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ημερομηνία σταθμός για την διεθνή ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Η China Development Bank σε μία εντυπωσιακή τελετή εγκαινίασε το Κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησής της στο Ντάλιαν.

Με παρουσία του κ. Chen Yuan, Προέδρου του Δ.Σ. της CDB, του κ. Su Bo, Υφυπουργού Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, του κ. Gao Hongfeng, Υφυπουργού Μεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, του κ. Tang Jun, Γραμματέα της Δημοτικής Αρχής του Ντάλιαν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, του κ. Hu Wenming, Προέδρου του China State Shipbuilding Corporation, του κ. Sun Licheng, Προέδρου της China Classification Society, των μεγάλων στελεχών από όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας που ασχολούνται με την ναυτιλιακή χρηματοδότηση, Διοικητών μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών της Κίνας όπως COSCO, CSCL, SINOTRANS, CSC, CCSC, CSIC εκπροσώπων της Κινέζικης Ναυπηγικής βιομηχανίας και στελεχών της Κινέζικης αγοράς, ο πρόεδρος Chen ανακοίνωσε το άνοιγμα του πρώτου εξειδικευμένου τμήματος που έχει ανοίξει ποτέ η μεγαλύτερη ναυτιλιακή τράπεζα της χώρας.



O αντιπρόεδρος της CDB κ. Li Jiping μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια ομιλία του εκ μέρους του Δ.Σ. της τράπεζας, ανέφερε ότι : «Η CDB αποφάσισε να ιδρύσει το Κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης για να υπηρετήσει τις Κινέζικες κυβερνητικές πολιτικές και να βοηθήσει περαιτέρω την ναυτιλία και την ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας για να αντιμετωπίσουν την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Είναι η πρώτη φορά που η CDB ιδρύει ένα ειδικευμένο τμήμα σε επίπεδο Κεντρικού Γραφείου για να υποστηρίξει μια ειδικευμένη βιομηχανία».

Ο κ. Li πρόσθεσε ότι “Από την στιγμή που η διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε το 2008, η CDB έχει εγκρίνει δάνεια της τάξης των 26 δις δολαρίων στην ναυτιλία και στην ναυπηγική βιομηχανία εκ των οποίων $13.1 billion έχουν εκταμιευθεί ενώ το ύψος του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε $10 δις».

Η διεθνή επέκταση της CDB στην ναυτιλία άρχισε πριν περίπου 2 χρόνια με την συμφωνία με τον όμιλο του κ. Γ.Οικονόμου -Cardiff που πρόσφερε χρηματοδότηση στο VLCC Desimi, μία συμφωνία που υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό κ.Wei Jiabao τον Οκτώβριο 2010 στην Αθήνα όταν ο κινέζος Πολιτικός ανακοίνωσε το χρηματοδοτικό πακέτο των 5 δισ. δολαρίων για να υποστηρίξει τους Έλληνες Πλοιοκτήτες που χτίζουν νέα πλοία στην Κίνα.

Αυτή την ανακοίνωση ακολούθησε η προσφορά ενός παρόμοιου μηχανισμού χρηματοδότησης που προσφέρθηκε μια εβδομάδα αργότερα στην γερμανική ναυτιλία για ποσό 5 δισ. Ευρώ.

Εν τω μεταξύ η CDB ως παραδοσιακός υποστηρικτής της ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνή επίπεδο συνεχίζει να υποστηρίζει την τοπική ναυτιλιακή βιομηχανία χρηματοδοτώντας τοπικούς πλοιοκτήτες , ναυπηγεία και εταιρείες που ασχολούνται με την αλυσίδα παροχής νερού.

“Με την ίδρυση αυτού του κέντρου, η CDB θα χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα σε χρηματοδοτήσεις μεσοχρόνιες και μακροχρόνιες για να υποστηρίξουν την ναυτιλία και την ναυπηγική βιομηχανία, εξέδρες αντλήσεων πετρελαίου και άλλες σχετικές βιομηχανίες.

Από την μια πλευρά, η CDB σκοπεύει να υποστηρίξει τις τοπικές ναυπηγικές εταιρείες και από την άλλη πλευρά η μεγάλη κρατική τράπεζα σκοπεύει να υποστηρίξει επιχειρήσεις που ζητούν πετρέλαιο, σίδηρο, κάρβουνο, σιτάρι και άλλα χύδην εμπορεύματα.

Η CDB επιδιώκει να σταθεροποιήσει τις συνεργασίες της με εταιρείες της παραδοσιακής εμπορικής ναυτιλίας όπως εταιρείες φορτηγών πλοίων, Δεξαμενοπλοίων, Εμπορευματοκιβωτίων, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην βιομηχανία πλωτών εξέδρων.

Κύριος επίσης στόχος είναι να αναπτυχθούν η βιομηχανία πλοίων αλιείας και αυτή της επιβατηγού ναυτιλίας.”
Ο κ. Li πρόσθεσε ότι επιθυμία της Κινέζικης Κυβέρνησης και του τραπεζικού κλάδου είναι να επεκταθούν στην Ελληνική Ναυτιλία.

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC και Ναυτιλιακός Σύμβουλος της China Development Bank απέσπασε τιμητική πρόσκληση να παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων ως εκπρόσωπο της XRTC μιας από της κύριες εταιρείες συμβούλων που βοήθησαν την CDB στην διεθνή της επέκταση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC εκφράζει την ευχαρίστηση και πλήρη ικανοποίηση για αυτήν την εξέλιξη.

Η νέα οργάνωση της τράπεζας δίνει απεριόριστες δυνατότητες επιτάχυνσης των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων αφού ο πελάτης θα μπορεί να απευθύνεται στο νεοσύστατο Ναυτιλιακό Κέντρο αντί να ψάχνει σε πιό απ' όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας θα απευθυνθεί η ποιό είναι το ικανότερο για να ολοκληρώσει την ναυτιλιακή συμφωνία που επιζητεί.

Τώρα είναι στην ευχέρεια των Διευθυντών και των εξειδικευμένων στελεχών της ναυτιλιακής ομάδας που αποτελείται από στελέχη από διαφορετικά υποκαταστήματα που εμπλάκηκαν επιτυχημένα σε ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις όπως τα υποκαταστήματα της Νίνξια, του Νινγκμπο, του Ντάλιαν, κλπ.

Το Εξειδικευμένο Ναυτιλιακό Χρηματοδοτικό Κέντρο διοικείται από τον κ. Zhang Qingmin ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής του Τμήματος Αξιολόγησης της τράπεζας υποβοηθούμενος από τον κ. Gu An, Υψηλού στελέχους του Τμήματος Αξιολόγησης ο οποίος έχει αναλάβει την καθημερινή διοίκηση βοηθούμενος από έναν αριθμό αφοσιωμένων στελεχών που έχουν σκοπό την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα των ναυτιλιακών χρηματοδοτικών εργασιών.

“Η CDB σίγουρα θα βελτιώσει την διαχείριση των ναυτιλιακών συμφωνιών από εδώ και στο εξής. Ο χρόνος ανταπόκρισης ήταν μία από τις αδυναμίες της τράπεζας αλλά πιστεύω ότι πλέον τα πάντα θα κινούνται πιο γρήγορα.

Το ναυτιλιακό κέντρο θα αναπτυχθεί με το ίδιο τρόπο που αναπτύχθηκαν τα ναυτιλιακά γραφεία δυτικών τραπεζών και κάθε υποκατάστημα που ασχολείται με ναυτιλιακή χρηματοδότηση της χώρας θα έχει μία ειδικευμένη ομάδα να υποστηρίξει την ναυτιλιακή συμφωνία.

Η υποστήριξη της XRTC προς την CDB ν θα συνεχιστεί σκοπεύοντας να βοηθήσει την τράπεζα να αναπτύξει νέες σχέσεις με τόσο στη διεθνή ναυτιλιακά αγορά όσο και στην ελληνική ναυτιλία. ” αναφέρει ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης.

Στην ίδια εκδήλωση η CDB υπέγραψε μια Συμφωνία Συνεργασίας με την China Classification Society για συνεργασία στην επέκταση της τράπεζας στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

O Κινεζικός Νηογνώμονας θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, τεχνογνωσία και δίκτυο ναυτιλιακών συνεργατών στο νεοσύστατο Ναυτιλιακό Κέντρο της CDB.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης και εκτελέστηκε από τον Διοικητή του Ναυτιλιακού κέντρου κ. Zhang Qingmin και τον κ. Sun Feng, Vice President of China Classification Society.