4 Δεκ 2012

Δημ. Μελισσανίδης: «Να κρατήσουμε άφθαρτη την ελληνική ναυτιλία»

Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση


Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Ελλάδα όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η ελληνική ναυτιλία πρωτοστατεί. Ένας από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ο οποίος μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας του, Aegean Marine Petroleum, όχι σε ελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταφέρει να απασχολεί συνολικά 3.500 εργαζομένους σε ξηρά και θάλασσα, h συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων είναι Έλληνες.


Τόσο για τον λόγο αυτό όσο και για την προσφορά του στις μελέτες για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής τεχνολογίας αλλά και για το κοινωνικό του έργο βραβεύτηκε, την περασμένη Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν φορέα που επί 40χρόνια συμβάλλει στον διάλογο και στην έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε για πρώτη φορά δημόσια αναφέρθηκε στην κρίση της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε τον ζωτικής σημασίας ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας: «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί , ίσως, τον μοναδικό τομέα για τον οποίο η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε περήφανοι , την περίοδο αυτή, που δοκιμάζεται σκληρά η Πατρίδα μας και πλήττεται το κύρος του Ελληνισμού» και προσέθεσε:
«Με την ευκαιρία της βράβευσής μου θα ήθελαν να στείλω ένα μήνυμα. Οι στιγμές που περνάμε είναι δύσκολες για όλους μας. Όμως ειδικά εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας και της ναυτιλίας γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται» και προσέθεσε:
«Θα πρέπει να παραμείνουμε όρθιοι για να κρατήσουμε όρθιο και άφθαρτο ένα από τα πιο στρατηγικά κάστρα του Ελληνισμού Την ελληνική Εμπορική Ναυτιλία».
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αναφέρθηκε και στην Aegean Marine της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας που αναπτύσσεται συνεχώς:
«Η τιμή που μου έγινε αντανακλά και σε όλους τους συνεργάτες μου στην Aegean στην Ελλάδα καις το εξωτερικό που αποτελούμε μία ομάδα, ένα αδιάσπαστο σύνολο που εργάζεται με όραμα και σύμπνοια για ένα κοινό στόχο. Την ανάπτυξη και την επέκτασή της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.»
Η Aegean στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της αύξησης του στόλου της προχώρησε στην παραγγελία για τη ναυπήγηση δύο ακόμη δεξαμενόπλοιων μέσης εμβέλειας στα κορεατικά ναυπηγεία Daesun Shipbuilding τα οποία προστίθενται στα τέσσερα που θα παραδοθούν στις αρχές του 2014. Ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για έξι συνολικά δεξαμενόπλοια.
Είναι ο τελευταίος τύπος πλοίων τρίτης γενιάς, φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι ικανά να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα από ομοιογενή και διαμοιρασμένα φορτία, τα οποία ποικίλουν από το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του μέχρι τα εξολοκλήρου διαχωρισμένα/διαμοιρασμένα χημικά φορτία.
Η Aegean διαχειρίζεται στόλο από 69, υπό ελληνική σημαία, δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού διυλισμένων ναυτιλιακών καυσίμων και τέσσερα πλοία –Πλωτές Αποθήκες .Τα 31 από τα πλοία της είναι νεότευκτα.
Δραστηριοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ελλάδα, Γιβραλτάρ, Λας Πάλμας και Τενερίφη, ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Καναδά, Μεξικό, Παναμά, Τζαμάικα, Τρινιδάδ, Σιγκαπούρη, Χόνγκ Κόνγκ, Φουτζέιρα και Γκάνα.