2 Οκτ 2012

Αλλαγές στα φορολογικά των ναυτιλιακών εταιρειών


Η συμβολή της ναυτιλίας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους ήταν τα βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα κληθούν να εισφέρουν το δικό τους αναλογικά μερίδιο για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών.
Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος στην αρχή της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού, και του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη.



«Χαίρομαι που είστε εδώ και τα ξαναλέμε, γιατί σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας είναι και ουσιαστικό και ηθικό το χρέος όλων να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του τόπου. Τα πράγματα όπως γνωρίζετε είναι δύσκολα και θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης απάντησε: «Ευχαριστούμε πολύ, κ. πρωθυπουργέ. Πρέπει να ξέρετε ότι ο εφοπλιστικός κόσμος συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις, δηλώνει παρών και συμβάλλει στην προσπάθεια μέσα από τα φορολογικά έσοδα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Στη συνάντηση το παρών έδωσαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Η ΕΕΕ δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση ενώ το διοικητικό της συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου εγκρίνει ένα σχέδιο το οποίο αφορά στη συμβολή του εφοπλισμού στα φορολογικά έσοδα της χώρας, στη βάση πάντα της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και τα πλοία υπό ελληνική σημαία.

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το σχέδιο αφορά την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου και στην κοινωνική συμβολή του εφοπλισμού με τη στήριξη ασθενών οικονομικά κοινωνικών ομάδων με κονδύλια που ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 25 εκατ. ευρώ. Μέρος της ενίσχυσης θα δοθεί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr