10 Οκτ 2012

Μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από νέα παιδιά

Παρόλη τη νεαρή τους ηλικία, 60 μαθητές του American Community School (ACS) στην Αθήνα έδωσαν πρόσφατα το καλό παράδειγμα στους ενήλικες, καθαρίζοντας εθελοντικά την παραλία στο Καβούρι στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια του πετυχημένου καθαρισμού της ίδιας παραλίας φέτος τον Απρίλιο και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, μαζί με εθελοντές-στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και μαθητές του ACS, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πάλι την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου και ανέλαβαν ένα δεύτερο καθαρισμό, ώστε να διαπιστώσουν ποιες ήταν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μετά από τέσσερις μήνες έντονης χρήσης.



Εκτός από τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, στον καθαρισμό συμμετείχαν 25 στελέχη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και δύτες του Καταδυτικού Κέντρου «Αθήνα» οι οποίοι πραγματοποίησαν καθαρισμό βυθού. Παρόντες στη δράση ήταν ακόμη ο τοπικός Λιμενάρχης και εκπρόσωποι του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης καθώς και του Κολλεγίου «Ανατόλια» που διοργανώνει παρόμοια δράση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αμερικανού Πρέσβη, Daniel B. Smith, ο οποίος εξέφρασε ολόψυχα την εκτίμησή του στους εθελοντές για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη «μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών» και τη συνέχιση του «σημαντικού» έργου της HELMEPA που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 30 χρόνια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Οι Ελληνικές θάλασσες και ακτές δεν αποτελούν μόνο εθνικό θησαυρό αλλά και τοπικό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να συνδράμουμε στην προστασία του πολύ ευαίσθητου αυτόυ οικοσυστήματος από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο Πρέσβης.

Εκ μέρους της HELMEPA, ο πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, κ. Νικόλαος Παππαδάκης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας τη σημασία τέτοιου είδους συμβολικών δράσεων για την εξασφάλιση ενός φωτεινού μέλλοντος. Απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, τους ευχήθηκε καλή τύχη, αποκαλώντας τους «πηγή έμπνευσης για όλους».

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης και η σύζυγός του, Diane Smith, φόρεσαν τα γάντια τους και μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της HELMEPA, κ. Δημήτρη Μητσάτσο, συνέβαλαν στον καθαρισμό.

Συνολικά, όσον αφορά τα απορρίμματα, η παραλία βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι εθελοντές γέμισαν 40 μεγάλες σακούλες με διάφορα αντικείμενα τα περισσότερα από τα οποία αφήνουν λουόμενοι, κυρίως πλαστικά - καπάκια, καλαμάκια, σακούλες και συσκευασίες τροφίμων. Επίσης, συγκεντρώθηκαν και μεγάλες ποσότητες από αποτσίγαρα. Από τις σακούλες αυτές, οι 25 προωθήθηκαν στην πλησιέστερη μονάδα ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακλύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).