7 Ιαν 2015

Ο Έλληνας εφοπλιστής στην κορυφή των 100 ισχυρότερων προσωπικοτήτων του Lloyd's

Μερική Αναδημοσίευση
 από newmoney.gr

Με 96 πλοία που έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία, ο Ελληνας εφοπλιστής κυριαρχεί στους πέντε ωκεανούς και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Lloyd’s με τις 100 μεγαλύτερες και ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Είναι στην κορυφή των ισχυρότερων παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας και μάλιστα ο υπ’ αριθμόν ένα πλοιοκτήτης.  Ο Γιάννης Αγγελικούσης, σε ηλικία 66 ετών, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στους πέντε ωκεανούς, τους οποίους δια­σχίζουν τα 97 πλοία του στόλου του. Δεξαμενόπλοια, φορτηγά και μεταφοράς αερίου, με υψωμένη την ελληνική σημαία, δηλώνουν το μεγαλείο της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης. Το όνομά του φιγουράρει και για το 2014 στην κορυφή της λίστας που συντάσσει κάθε χρόνο η Lloyd’s List και αφορά το top 100 με τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες προσωπικότητες οι οποίες πρωταγωνίστησαν στη ναυτιλία με τις κινήσεις και τις επενδύσεις τους. Τις πρώτες τρεις θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ, οι επικεφαλής της Maersk, Νιλς Αντερσεν και Σόρεν Σκου, καθώς και ο OPEC. Ο κ. Αγγελικούσης, αν και βρίσκεται στην τέταρτη θέση, είναι ο κορυφαίος πλοιοκτήτης αφού οι τρεις πρώτοι της λίστας δεν έχουν αυτή την ίδια ιδιότητα.
Ανθρωπος χαμηλών τόνων, λιγομίλητος, αποφεύγει τη δημοσιότητα. Οταν τον συναντήσεις σε κάποιο από τα ελάχιστα συνέδρια στα οποία δίνει το «παρών», αν δεν τον ξέρεις, δύσκολα θα μπορέσεις να καταλάβεις το μέγεθός του. Εχοντας τρεις ναυτιλιακές εταιρείες, τη Maran Τankers με 37 δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 9,6 εκατομμυρίων τόνων, την Anangel με 48 πλοία χωρητικότητας 8,3 εκατομμυρίων τόνων και τη Maran Gas με 11 πλοία μεταφοράς αερίου, οι οποίες διαχειρίζονται στόλο που αποτελείται από 96 πλοία συνολικής χωρητικότητας 19 εκατομμυρίων τόνων μπορεί να κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά. Το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει σε εξέλιξη ο όμιλος περιλαμβάνει την κατασκευή 8 δεξαμενόπλοιων και 15 gas carrier πλοίων, αξίας 2 δισ. δολαρίων.
Οικογενειακή παράδοση
Ο Ιωάννης Αγγελικούσης συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση γεμάτη διακρίσεις και ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα. Αλλωστε ο ιδρυτής της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, ο αείμνηστος Αντώνης Αγγελικούσης, πατέρας του Ιωάννη, εκτός από επιτυχημένος εφοπλιστής, υπήρξε ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την ελληνική και άλλες δύο από την αγγλική κυβέρνηση για τη δράση και την αυταπάρνηση που έδειξε στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Το 1941 είχε μεταβεί στη Μέση Ανατολή ως ασυρματιστής και στη συνέχεια συμμετείχε στη ριψοκίνδυνη αποστολή της απαγωγής του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Κράιπε, που αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην Αντίσταση. Πάντοτε αναφέρεται στον πατέρα του, από τον οποίο, όπως ο ίδιος τονίζει, έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς. «Ξεκίνησα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε ημέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα», έλεγε πριν από χρόνια όταν βραβεύτηκε με το Lloyd’s Award ως η Προσωπικότητα της Χρονιάς για τη Ναυτιλία. Τότε είχε στο πλευρό του και την πολυαγαπημένη του μητέρα, Μαρία Παπαλιού, η οποία είχε πάει για να τον καμαρώσει σε μια μεγάλη προσωπική του στιγμή. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή το 2008. Η πίστη του Ιωάννη Αγγελικούση στις αξίες της οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξεχνά τη στήριξη που είχε στις δύσκολες στιγμές, στα «up and down», όπως συνηθίζει να λέει, από τη σύζυγό του Λίζα, η οποία κατάγεται από το Χιούστον του Τέξας.
«Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας», συμπληρώνει για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο πλευρό του. Ο Ιωάννης Αγγελικούσης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά και σπούδασε Business Administration στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας και θεωρείται εργασιομανής. Είναι μοναχογιός, όχι όμως και μοναχοπαίδι. Εχει μία αδελφή, την Αννα, με την οποία διοίκησαν από κοινού τη ναυτιλιακή εταιρεία μετά τον θάνατο του πατέρα τους το 1989. Το 2000 ο Ιωάννης και η Αννα ακολούθησαν χωριστή πορεία. Η αδελφή του ίδρυσε τότε μαζί με τον σύζυγό της Χρήστο Κανελλάκη την εταιρεία Alpha Tankers & Freighters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.