3 Μαΐ 2016

Οι πέντε ελληνικές τράπεζες που δανειοδοτούν την ελληνική ναυτιλία



Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, και οι πέντε που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον κλάδο. Η μείωση υπολογίζεται ότι είναι της τάξης του 15,22%, με αποτέλεσμα το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών να μειωθεί από το 16,9% στο 14,62%. Το συνολικό ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 8,7 δισ. δολ.

Ειδικότερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο το διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς και φθάνει στα 3 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζεται ο δανεισμός της ακτοπλοΐας. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα  με 2,515 δισ. δολ., η Alpha Bank με 2,1 δισ. δολ., η Eurobank με 1,089 δισ. δολ. και η Aegean Baltic Bank με 0,237 δισ. δολ.
Η Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει την έκθεση της 9,99%, η Aegean Baltic 21,33%, η Eurobank 9,05%, η Τράπεζα Πειραιώς 22,08% και η Alpha Bank 13,22%.
Η μείωση του μεριδίου των ελληνικών τραπεζών αποδίδεται από την Petrofin περισσότερο στην ευρύτερη κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και συνεπώς και τον τραπεζικό τομέα. Επίσης μειωμένο είναι το μερίδιο και των διεθνών τραπεζών που έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επαναξιολόγηση αυτών των τραπεζών προς την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία και εν μέρει στις μεταβαλλόμενες απόψεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης μιας παρουσίας στην Ελλάδα.
Αντιθέτως οι διεθνείς τράπεζες χωρίς ελληνική παρουσία συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.