8 Ιουλ 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Κοτζιάς μία προσωπικότητα της Ναυτιλίας







Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο  Αντώνης Κοτζιάς διεθνώς αναγνωρισμένος shipbroker-ναυλομεσίτης. Είχε τρία παιδιά, τον Γιάννη, τον Νίκο και τον  Πρόδρομο. Από τον Νίκο και την Λήδα, δύο εγγόνια, την  Βάννα και τον Αντώνη.


Ο Αντώνης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 20 Φεβρουαρίου 1931. Αμέσως μετά την υπηρεσία του ως αξιωματικός στο Ναυτικό , όπου και γνώρισε την λατρεμένη του για 63 χρόνια σύζυγο, Ίνα,  μπήκε στο οικογενειακό γραφείο, N. COTZIAS SHIPPING  που είχε ιδρυθεί το 1893 στην Σύρο  όπου και δούλεψε ως head του Sales & Purchase Dept. για πάνω από 60 χρόνια.

Ιδρυτικό μέλος του Hellenic Shipbrokers Association,  Της Ελληνικής Ένωσης Ναυλομεσιτών και της Επιτροπής Αγοραπωλησιών αυτού, συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Ελληνικής ναυτιλίας έχοντας κάνει αμέτρητα συμβόλαια αγοραπωλησίας πλοίων σε διάφορες φάσεις των κύκλων της αγοράς και αποκόμισε σημαντικότατη εμπειρία και γνώση την οποία, πάντα, απλόχερα μοίραζε στους συνεργάτες του και ιδιαίτερα τους νέους στους οποίους πίστευε και ενέπνεε. Πράος, δάσκαλος με υπομονή και μέθοδο.

Ο Αντώνης υπήρξε ένας πραγματικός θρύλος κυρίως στην επιβατηγό Ελληνική ναυτιλία. Πολλοί θυμούνται τις ατέλειωτες ώρες των δύσκολων  διαπραγματεύσεων όπου πάντοτε  έβρισκε τον τρόπο “to get the deal done”, να κλείνει τη συμφωνία. Εξίσου αποτελεσματικός την παλιά εποχή όπου οι διαπραγματεύσεις γινόντουσαν με το telex ή τηλέφωνο όποτε  έπιανες γραμμή με το εξωτερικό όπως και στην γρήγορη υιοθέτηση των υπολογιστών όπου κρατούσε σχολαστικά όλα τα proformas του και τα αρχεία των πλοίων.

Ένας μοντέρνος άνθρωπος μιας παλιάς σχολής, σπάνια στεναχωριότανε εάν κάποιο deal χάλαγε, ήξερε να κρατάει την ψυχραιμία και την ευρηματικότητα του και πάντα έλεγε: "Όπως ένα deal is not done until the ship is delivered, έτσι και ένα deal is not lost unless the customer is dis-satisfied". Είμαστε εδώ για τους πελάτες μας, να τους καθοδηγούμε και να τους υπηρετούμε - εάν δεν κλείσουμε αυτό το βαπόρι, θα είναι το επόμενο…, αλλά μην τον πικράνετε τον πελάτη και να είστε ΠΑΝΤΑ εκεί, όποτε σας χρειαστεί".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.