1 Ιουλ 2019

Είκοσι χρόνια Arkas Hellas: Μία επιχειρηματική ιστορία σαν παραμύθι

Μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών στην Ελλάδα συμπλήρωσε 20 χρόνια πετυχημένης παρουσίας.
Πρόκειται για την Arkas Hellas S.A.  με έδρα την Ακτή Μιαούλη και μέλος ενός ιστορικού ναυτιλιακού ομίλου που οι ρίζες του φθάνουν μέχρι τη Μασσαλία του 18ου αιώνα.
 Ήταν το  1988 όταν ιδρύεται  στον Πειραιά η εταιρεία Gemma Shipping Agency Ltd, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θεόδωρο Κωστόπουλο, μέχρι τον Αύγουστο του 1999, οπότε και δημιουργείται η Arkas Hellas S.A. Αργότερα ιδρύονται και τα γραφεία της Θεσσαλονίκης.

«Από τo 1999  η Arkas Hellas  πήγε από το καλό στο καλύτερο με υπευθυνότητα  και σεβασμό στον πελάτη, τη συνέπεια και  την συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών. Μετά από 20 χρόνια είμαι πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η εταιρεία  έχει μία θαυμαστή πορεία αλλά και γιατί τα παιδιά μας που δραστηριοποιούνται  όλα  στη ναυτιλία  έχουν επιδείξει θαυμαστό ζήλο και εργατικότητα σε αυτά που ξεκινήσαμε τόσα χρόνια πριν” επεσήμανε ο Θεόδωρος Κωστόπουλος στη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 20 ετών.
Η εταιρεία  ανήκει στον Όμιλο Arkas Holding S.A. και είναι πλέον ένα δυνατό brand name  στις διεθνείς μεταφορές, συνδυάζοντας ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία με τις καλύτερες επιλογές μεταφοράς φορτίου και κόστους.  Προσφέρει τις υπηρεσίες της από και προς τα μεγαλύτερα λιμάνια  παγκοσμίως με ειδίκευση σε δρομολόγια στην Άπω Ανατολή, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη θάλασσα, τη Βόρεια/Νότια  και Δυτική Αφρική και τη Βόρεια Ευρώπη.
Αντιπροσωπεύει πέντε γραμμές, την Arkas Line η  οποία  ιδρύθηκε το Ιούλιο του 1996. Διαθέτει  στόλο 41 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκ των οποίων τα 32 είναι ιδιόκτητα., τη Yang Ming Line, την Pacific International Lines, την Tarros Line και την Deutche Africa Linien. ENES FeederingMessina Lines Melfi Lines.
Στον Όμιλο ανήκει και η Διαμεταφορική εταιρία Fair Freight η οποία το 2017 μετονομάστηκε  σε Arkas Logistics.

Οι ελληνικές ρίζες

Η ιστορία της οικογένειας Aρκά  ξεκινάει το 1711 στη Μασσαλία. Εκείνη τη χρονιά  ένα μέλος της οικογένειας έφυγε από το γαλλικό λιμάνι, με το έντονο ελληνικό χρώμα και πήγε στην Κέρκυρα. Ασχολήθηκε με το εμπόριο  και  ξεκίνησε  τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Γαλλία. Το 1815, μετά τη μάχη στο Βατερλό και την ήττα του Ναπολέοντα, το νησί περνάει σε αγγλική  κατοχή. Η οικογένεια Aρκά φεύγει και εγκαθίσταται στη Σμύρνη, στα μικρασιατικά παράλια.
 Το 1902 ο Γκαμπριέλ Αρκάς ιδρύει εταιρεία  εισαγωγών-εξαγωγών με δύο Γάλλους συνεταίρους. Στη διάρκεια όμως του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι δύο Γάλλοι εγκαταλείπουν την Τουρκία και ο Γκάμπριελ  απομένει μόνος του να «τρέχει» την επιχείρηση.
Το 1935 πεθαίνει και έρχεται από τη Μασσαλία ο γιός του,  Λουκιανός, να αναλάβει τις επιχειρήσεις.
Το 1944 ιδρύει την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία πρακτόρευσης πλοίων. Ειδικότερα,  μετέτρεψε την εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών σε διεθνών μεταφορών με βάση τη Σμύρνη. Το 1964 ο Λουκιανός Αρκάς, που είχε ελληνική υπηκοότητα, φεύγει από τη Σμύρνη και   έρχεται στην Ελλάδα.
Τις επιχειρήσεις στην Τουρκία   αναλαμβάνει  ο γιός του  Lucien  από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας  και ο οποίος δημιούργησε  την Arkas Shipping Agency.
Το 1966 ο Lucien  αποτραβιέται από τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και τις εισαγωγές που  διεύθυνε παράλληλα  και εστιάζει αποκλειστικά στη ναυτιλία.
H κόρη του Λουκιανού Αρκά που ήταν νυμφευμένος με την Γαλλίδα Wanda Pagy, η Ωρέτ, αδελφή του Lucien,  είναι  πρόεδρος του Ομίλου Arkas Hellas S.A. Γεννήθηκε στη Σμύρνη.
Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια εκεί,  μέσα στο επαγγελματικό περιβάλλον του πατέρα της.
Το 1964 μετά την επέκταση της επιχείρησης στην Αθήνα, ιδρύθηκε η  ΑΡΚΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Πρακτορείο Θαλάσσιων και Χερσαίων Μεταφορών,  όπου εργάστηκε μετά το πέρας των σπουδών της.
Από την ίδρυση της Arkas Hellas S.A., ασχολείται ενεργά με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της εταιρείας.
Παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια τον Νίκο και τον Φίλιππο Κωστόπουλο και ένα κορίτσι την Βάντα Κωστοπούλου.

Γνωρίζει πέντε γλώσσες και είναι μέλος της Wista (Woman’s International Shipping and Trading Association).

Η νέα γενιά

Ο Όμιλος Αρκάς έχει περάσει  ήδη στη νέα γενιά.  Τα  παιδιά του Lucien, Bernard και Diane  βρίσκονται στην Πόλη και στη Σμύρνη.
Τα παιδιά της Ωρέτ Αρκά δραστηριοποιούνται σε εταιρείες του Ομίλου στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Ο πρωτότοκος Νίκος Κωστόπουλος , με σπουδές στη Γαλλία  στην αρχιτεκτονική, ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ασχολούμενος με το real estate στη Νέα Υόρκη ενώ σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της E.M.E.S. Feedering, θυγατρικής εταιρίας του ομίλου στη Γένοβα.
Ο δευτερότοκος, ο  Φίλιππος είναι διευθύνων σύμβουλος στην Αrkas Hellas στην οποία άρχισε να εργάζεται από 18 ετών, παράλληλα με τις σπουδές του. Αποφοίτησε από  το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά  πάνω στη ναυτιλία στο Κάρντιφ.  Από την άνοιξη του 2018 είναι πρόεδρος της  Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Ο Φίλιππος Κωστόπουλος  δήλωσε:  «Είναι πραγματικά μία ιδιαίτερη στιγμή για μας καθώς τα 20 χρόνια   είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και αφοσίωσης. Μεγαλώσαμε μαζί με την εταιρεία ωριμάσαμε δημιουργήσαμε χαρακτήρα  και ισχυρές αξίες  ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία.  Η εταιρεία μας μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε  όπως η απεργίες στα λιμάνια αλλά και η οικονομική και τραπεζική  κρίση στην Ελλάδα κατάφερε   να εδραιωθεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ναυτιλιακών πρακτορείων  και να κατέχει σήμερα ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς» και προσέθεσε:
«Η επιτυχία μας αυτή  δεν  οφείλεται μόνο στις δικές μας προσπάθειες αλλά κυρίως  στην υποστήριξη όλων των συνεργατών μας. Υποσχόμαστε ότι με  σεμνότητα και συνεχή διάθεση για αυτοβελτίωση  θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας  και η εταιρεία να συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς τόσο για τους  πελάτες μας όσο και για τις ναυτιλιακές γραμμές που εκπροσωπούμε».

Η κόρη της οικογένειας, η Βάντα Κωστοπούλου σπούδασε αρχιτεκτονικό φωτισμό στη Νέα Υόρκη όπου και εργάστηκε αρκετά χρόνια πάνω στο αντικείμενό της, πριν την κερδίσει η ναυτιλία. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στην Arkas Hellas Group όπου σήμερα έχει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου σε εταιρεία του Ομίλου. Είναι  επίσης μέλος της  WISTA.
«Νιώθω πολύ περήφανη για αυτά που έχει καταφέρει η εταιρεία μέσα σε αυ τά τα 20 χρόνια. Είδα ανθρώπους να εξελίσσονται και αν στηρίζουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η Arkas  Hellas είναι μία οικογενειακή επιχείρηση  με πολυεθνικό χαρακτήρα και αυτό  είναι που την κάνει διαφορετική. Γιατί στηρίζει  όλες τις αξίες της όπως είναι η αξιοπιστία, η ομαδικότητα, η αυτοβελτίωση  η προσαρμοστικότητα και η εστίαση στους εργαζόμενους» επεσήμανε η Βάντα Κωστοπούλου:  « Φέτος έχω τη χαρά  να πω ότι βραβευτήκαμε στα safety awards και πήραμε  το πρώτο βραβείο  στον τομέα της ναυτιλίας για τους εργαζομένους μας. Η εταιρεία πιστεύει ότι μέσα από τους ανθρώπους μας μπορούμε αν προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Η Arkas  Hellas είναι μία σταθερά αξιόπιστη εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό είναι που την ξεχωρίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.