7 Οκτ 2013

Το power game μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης για την Cosco





 Αναδημοσίευση
από την εφημερίδα
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ένα “power game” βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Τρόϊκας και της ελληνικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις επενδύσεις των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι δανειστές του ελληνικού κράτους είναι αντίθετοι με τον υπογραφή του φιλικού διακανονισμού μεταξύ Οργανισμού και ΣΕΠ-Cosco. Όπως επισημαίνουν μία τέτοια εξέλιξη θα μειώσει το τίμημα  πώλησης του ΟΛΠ  και αυτό συνεπάγεται λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για τον κρατικό κορβανά.

Κατά την επίσκεψη της Τρόικας πριν από 10 ημέρες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το θέμα  ήρθε προς συζήτηση, με τον ΥΝΑ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη  να υποστηρίζει ότι αν δεν προχωρήσει ο φιλικός διακανονισμός τότε η Cosco θα πάει την υπόθεση  στη Διαιτησία  για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης. Επίσης συμπλήρωσε ότι δεν θα γίνει απομείωση του τιμήματος.
Η Τρόικα το μόνο που δέχθηκε ήταν να περιμένει  την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ πιέζει για  να επισπευστούν οι διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.
Για να ολοκληρωθεί ο Φιλικός Διακανονισμός  θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά να πάει στη Βουλή. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες.
Όμως για το θέμα αυτό τα μηνύματα από την ΕΕ δεν είναι θετικά.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν εμφανίζεται αισιόδοξος:  «Δεν θέλω να είμαι ούτε υπεραισιόδοξος ούτε πεσιμιστής. Η συμφωνία μπαίνει στην τελική διαπραγμάτευση και με την ΕΕ όπου θα είναι δύσκολη αφού θα αναδειχθούν κάποιες δυσκολίες για την έγκρισή της. Από την αρχή, από την πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στα εγκαίνια της ανατολικής πλευράς της  τρίτης προβλήτας όπου δόθηκε το πράσινο φως υπό δύο προϋποθέσεις:  Ότι αυτή η συμφωνία θα τελούσε  υπό την έγκριση των εσωτερικών αρχών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού  και βάση του  κανονισμό δημοσίων συμβάσεων και  την εν γένει πολιτική αποκρατικοποίησης που έχει συμφωνηθεί  με την ΕΕ» και προσέθεσε:
«Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο φιλικός διακανονισμός  από την ΕΕ υπάρχει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ μέσω της διάθεσης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ το οποίο έχει ενταχθεί στο χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πάει προς τα πίσω λόγω της διαβούλευσης με την ΕΕ. Από αυτό εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση».
Ο ΥΝΑ έχει στα χέρια τις θέσεις του ΟΛΠ και της Cosco για τον φιλικό διακανονισμό και έως τις 19 Οκτωβρίου θα απαντήσει ως εποπτεύων τον ΟΛΠ στα 23 ερωτήματα που έχει θέσει η ΕΕ.
Όμως υπάρχει και άλλο θέμα στο σημείο αυτό. Δεν τα βρίσκουν  ο ΟΛΠ με την ΣΕΠ-Cosco, όπως προκύπτει από τις θέσεις που έχουν στείλει στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ώστε να του δώσουν επιχειρήματα για να δικαιολογήσεις την ΕΕ  την πρόσφατη  υπογραφή του προσυμφώνου για τον φιλικό διακανονισμό.
 Ο ΟΛΠ  ενώ έχει συμφωνήσει με την απόφαση της κυβέρνησης να  «ξεπαγώσει» το ελάχιστο εγγυημένο  αντάλλαγμα που πρέπει να καταβάλουν οι Κινέζοι,  μόλις το ΑΕΠ της Ελλάδας  ανέλθει ξανά στα επίπεδα του 2008, στις απαντήσεις του προς τον ΥΝΑ   δεν φαίνεται να το αποδέχεται.  
 Η Cosco, από την πλευρά της,  έχει ζητήσει και το έχει δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση  να παγώσει το εγγυημένο αντάλλαγμα μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008 συν 2% κατ’ έτος.  Το αίτημα αυτό οι Κινέζοι το έχουν δικαιολογήσει  συνδυάζοντας το ύψος της νέας επένδυσης, που ανέρχεται στα  230 εκατ. ευρώ, με την κάθετη πτώση του ΑΕΠ κατά 25% σε σχέση με το 2008, όταν και είχε καταθέσει την πρότασή της για τον  Σταθμό  Εμπορευματοκιβωτίων.
Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό η κυβέρνηση μέσω του ΥΝΑ αποφάσισε να τρέξει παράλληλα με την παραχώρηση και του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ στους Κινέζους μέσω του Φιλικού Διακανονισμού  και τη λύση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ. Δηλαδή αυτό που θέλει η Τρόικα από την πρώτη στιγμή.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  στη συνάντηση με τους Τροϊκανούς τους τόνισε  ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ . Προσέθεσε ότι ως πολιτικός  δεν πιστεύει και δεν θέλει επιβολή νέων φόρων και λήψη νέων οικονομικών μέτρων  μέσω νέων περικοπών, αλλά να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα φέρει έσοδα στη χώρα και η οποία πρόθεση είναι να  έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες.
Ο ΥΝΑ υπογράμμισε στους Τροϊκανούς ότι οποιαδήποτε διαδικασία ακολουθηθεί για τον ΟΛΠ, είτε μέσω του φιλικού διακανονισμού με την Cosco είτε με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ΕΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.