6 Αυγ 2019

To πλοίο πάει… σχολείο

Τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τη θάλασσα και τη ναυτιλία άρχισαν να υλοποιούνται χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω  ναυτιλιακών στελεχών και φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.
Στόχος είναι  η  ευαισθητοποίηση και σωστή επιρροή των νέων ανθρώπων,  ώστε να επιδιώξουν σταδιοδρομία στη Ναυτιλία.

Τα προγράμματα έχουν  διττό στόχο. Αφενός  να ενθαρρύνουν τους νέους να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της ναυτιλίας και  αφετέρου να καταστήσουν κοινό τόπο  ότι το πλοίο είναι  το πιο ασφαλές, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς προϊόντων της καθημερινής ζωής, αφού το 95% του παγκοσμίου εμπορίου γίνεται από την θάλασσα.
«Η ναυτιλιακή βιομηχανία πάσχει από μια πολύ αρνητική δημόσια εικόνα. Το κοινό γνωρίζει ελάχιστα για τη ναυτιλία και το πλοίο. Ο κόσμος δεν βλέπει ποτέ τα πλοία στη κανονική μορφή τους και σε καθημερινή βάση. Καθώς πλέον τα περισσότερα  λιμάνια  στις μέρες μας, δεν  είναι σε περιοχές  κοντά στη πόλη,  όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και όταν δουν πλοία  από τα μέσα ενημέρωσης θα οφείλεται συνήθως σε κάποιο ατύχημα ή ρύπανση, ή προσάραξη ή πάντα για κάτι κακό» επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας.
Τέτοια προγράμματα υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και  στην Κύπρο. Οι μαθητές «υιοθετούν» ένα πλοίο και σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούν με το πλήρωμά του για να ενημερωθούν για τη ζωή στη θάλασσα, τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τα είδη των πλοίων που υπάρχουν, την καίρια θέση της Ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πρωτοβουλίες ανέλαβαν, σε πρώτη φάση,  με τη δράσης «Το πλοίο πάει σχολείο», το ίδρυμα «Μαρίας Τσάκος» σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (Ε.ΔΙ.ΝΑ.ΛΕ.) και Διαχείρισης Πληροφορίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και  η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Project Connect με το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»/«Adopt-A-Ship» στα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας.
Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικούς, τους εκπροσώπους της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και ιδιωτικών σχολείων, πλοιοκτήτες   και άλλους εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας  το πρόγραμμα «Adopt-A-Ship».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε  στον Πειραιά, την καρδιά των λιμανιών, και πέντε πλοία έχουν ενταχθεί προκειμένου για να αρχίσει στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ»/«Adopt-A-Ship» εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας τον περασμένο χρόνο, για να υλοποιηθεί μέσω της Project Connect. Προσφέρει στα παιδιά των δημοτικών σχολείων την ευκαιρία να μάθουν για τη Ναυτιλία και τη σημασία της στη ζωή τους, με μια ολιστική προσέγγιση, διότι καλύπτει μεταξύ άλλων θέματα που βοηθούν την ανάπτυξη τους, τη γεωγραφία, την ιστορία, τα επαγγέλματα, κ.ά.
Στη διάρκεια της παρουσίασης και στην ενότητα  «Δραστηριότητες-εργασίες που προέκυψαν με αφορμή μηνύματα από  πλοίο»  αναφέρθηκε ότι σε ένα από τα μηνύματα ο καπετάνιος ανέφερε ότι το πλοίο είναι πολύ κοντά στην Ακτή του Ελεφαντοστού όπου οι άνθρωποι  είναι όλοι σχεδόν άθεοι. Τα παιδιά στηριζόμενα και στις γνώσεις που είχαν από τα μάθημα των θρησκευτικών  για τις διάφορες θρησκείες συγκέντρωσαν πληροφορίες και έκαναν παρουσιάσεις για τις θρησκείες που υπάρχουν στις χώρες που κατέπλευσε το συγκεκριμένο πλοίο.
Η Project Connect τους επόμενους μήνες θα υποστηρίζει αυτά τα σχολεία για να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά θα απολαύσουν το ταξίδι μάθησης μέσω του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά σχολεία στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά εντός των επόμενων δύο σχολικών ετών.

Πολλά μέλη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας αγκάλιασαν αυτό το πρόγραμμα. Οι πλοιοκτήτες, Πέτρος Παππάς της Starbulk,  Ιωάννης Ξυλάς της Ariston Navigation, Γιώργος Γουρδομιχάλης της Phoenix Shipping & Trading, Χαράλαμπος Σιμαντώνης της Medferry Shipping, και Γιώργος Αλεξανδράτος της Apollonia Lines και προσφέρουν ο καθένας από ένα προς το παρόν πλοίο «για υιοθεσία».
Η Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Project Connect, δηλώνει  ικανοποιημένη  από το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν σ’ αυτό το πολύπλευρο πρόγραμμα.
Ο πλοιοκτήτης  Γιώργος Σπ.Αλεξανδράτος δηλώνει: «Χρειαζόμαστε  ελληνικά πληρώματα, χρειαζόμαστε να εμπιστευτούμε  τους Έλληνες. Και πρέπει επιτέλους η  ναυτιλία  να μπει στα σχολεία.»
«Το πλοίο πάει σχολείο» με πρωτοβουλία του Ε.ΔΙ.ΝΑ.Λ.Ε. και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο  έχει ιστορία πάνω από 80 έτη. Άρχισε μέσω της αλληλογραφίας των μαθητών με τα πλοία που συμμετείχαν στον πρόγραμμα. Σήμερα, η τεχνολογία βοηθάει ώστε να αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η τηλεδιάσκεψη, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικού εντοπισμού του πλοίου. Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι που τους φέρνει πιο κοντά στη Ναυτιλία. Το πρόγραμμα προσφέρει στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις για πληθώρα θεμάτων που άπτονται της Ναυτιλίας, όπως το παγκόσμιο εμπόριο, η ασφάλεια στη θάλασσα, η μετεωρολογία, τα αγγλικά, η προστασία του περιβάλλοντος, και η γεωγραφία, αφού παρακολουθούν τα ταξίδια του πλοίου.
«Το Πλοίο Πάει Σχολείο» φέρνει τα παιδιά κοντά στη θάλασσα και τη Ναυτιλία, συμβάλει ενεργά στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα τα προετοιμάζει ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που σέβονται και αγαπούν τη θάλασσα και όλα όσα μας προσφέρει. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, απονέμεται σε κάθε μαθητή το πιστοποιητικό συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.