5 Αυγ 2019

Βασιλειάδης: Αν μπορείς στην Ελλάδα, τότε μπορείς παντού

Αναδημοσίευση
από το www.newmoney.gr

Η λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει στην Ελλάδα για την επιχειρηματικότητα είναι ίσως η βασική αιτία των πολύ χαλαρών  και για κάποιους ανύπαρκτων ρυθμών ανάπτυξης
Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι  ο ιδιωτικός τομέας και κατ’ επέκταση οι επιχειρηματίες, βρίσκονται στο «αντίπαλο στρατόπεδο», ̇ είναι εχθροί του κράτους και του δημόσιου τομέα και αποτελούν τον αντίθετο πόλο.

Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες που επιμένουν να επενδύουν στη χώρα τους κόντρα στο  ρεύμα με την ελπίδα ότι  το κλίμα θα γυρίσει.  Φιλοσοφία τους είναι ότι η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει όχι απλώς συμπληρωματικά για την ανάπτυξη  της οικονομίας   αλλά να την επιταχύνει.
Ο Βύρων Βασιλειάδης, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας μόλις 41 ετών, είναι μία τέτοια περίπτωση επιχειρηματία.  Είναι η απόδειξη πως όσο μεγαλύτερη είναι η  θέληση  τόσο μικρότερες φαίνονται οι δυσκολίες.
Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία  ως  εργάτης στο λιμάνι, δούλεψε σκληρά, δοκιμάστηκε, πήρε ρίσκα και κατάφερε δημιουργήσει έναν υγιέστατο οικονομικά  και συνεχώς αναπτυσσόμενο όμιλο υπό τη σκέπη του οποίου  βρίσκονται δύο μεγάλες επιχειρήσεις. Η  ANTIPOLLUTION MON ANE που ασχολείται με τα απόβλητα των λιμανιών και η GREEN AE μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες Εμπορίας και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Και φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. Το «σαράκι του επιχειρείν  και της δημιουργίας»  όπως ο ίδιος  το αποκαλεί,  τον ώθησε σε νέες επενδύσεις και διαρκείς επιχειρηματικές αναζητήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να ηγείται ενός ομίλου εταιριών με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 140 εκατομμυρίων  ευρώ, σε ηλικία  41 ετών.
Η  κινητήρια δύναμη που σπρώχνει έναν άνθρωπο να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, να εμπλακεί στα κοινά και να αναλάβει όλες αυτές τις ευθύνες που συνοδεύουν μία επιχειρηματική καριέρα είναι μία σύμφωνα με τον Βύρωνα Βασιλειάδη.  Η δημιουργία.
 «Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν αυτό που είσαι. H φράση αυτή   του Μακιαβέλι για την φαινομενικότητα, μπορούμε εύκολα να πούμε πως βρίσκει εφαρμογή στους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με το επιχειρείν» επισημαίνει ο Βύρων Βασιλειάδης.
Ο ίδιος πιστεύει πως τρία απλά πράγματα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και τα οποία έχουν εφαρμογή και στον ίδιο. Τρόπος ζωής – Αγάπη – Δημιουργία.
«Δεν είδα ποτέ τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες ως δουλειά. Αποτελούν για εμένα  τρόπο ζωής και η αποτελεσματική διοίκηση του ομίλου  είναι πρώτη μου προτεραιότητα» εξηγεί:
«Στη συνέχεια έρχεται η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Το συναίσθημα πως κάθε  ενέργεια με φέρνει πιο κοντά στα όνειρά μου. Όνειρα τα οποία στηρίζονται σε αξίες όπως η προσφορά στην κοινωνία, στη χώρα που δραστηριοποιούμε αλλά και στους ανθρώπους γύρω μου. Αυτό αποτελεί ανεξάντλητο καύσιμο και η αναγνώριση μιας τέτοιας προσπάθειας δίνει τεράστια ώθηση».
Για την  έννοια της δημιουργίας τονίζει:  «Η δημιουργία  μπορεί να ξεκινά με  το όραμα ενός ανθρώπου, αλλά ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο. Η δημιουργία μιας επιχείρησης έχει συμμέτοχους την ίδια τη χώρα που δραστηριοποιείται, την κοινωνία της, την ευρύτερη ευημερία.  Κάθε πράξη, οφείλει να ωφελεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που προκύπτουν με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα».
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας μας είπε πως «το όφελος που παράγεται από τη δραστηριότητα μίας επιχείρησης, δεν έχει να κάνει με τις απολαβές που αποκτούν οι επιχειρηματίες, αλλά με το αντικείμενο της επιχειρηματικής τους δράσης. Την κοινωνική δηλαδή ωφέλεια που προκύπτει μέσα από τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης».
Με αυτό ως γνώμονα, ο Βύρων Βασιλειάδης ξεκίνησε επενδύοντας  ψυχή τε και σώματι  στην εταιρείαANTIPOLLUTION MON ANE, που ασχολείται κυρίως με τη παραλαβή, διαχωρισμό και επεξεργασία επικίνδυνων και μη αποβλήτων πλοίων από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, καθώς και με περιβαλλοντικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε σύμπραξη με την VEOLIA  που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων στον κόσμο. Από μία σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία, κατάφερε σήμερα να την κάνει έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους των συγκεκριμένων υπηρεσιών στη χώρα, εξυπηρετώντας τα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια και αναλαμβάνοντας έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το κουβάρι της ιστορίας   αρχίζει να ξετυλίγεται από το 1946, όταν οι λεμβούχοι της περιοχής του λιμανιού του Πειραιά συνέστησαν μία  Ένωση, και με λάντζες συνέλεγαν τα απορρίμματα από τα πλοία που κατέπλεαν στο λιμάνι. Αργότερα η  εταιρεία μετονομάστηκε σε ANTIΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ για να μετεξελιχθεί στην σημερινή της μορφή ως ANTIPOLLUTION A.N.E.
Η ανάμειξη του Βύρωνα  Βασιλειάδη με την εταιρεία ξεκίνησε με εκείνον να πιάνει δουλειά ως εργάτης. Στην πορεία κλήθηκε μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο να αναλάβουν την τύχη της εταιρείας από τον θείο τους.
Από το λιμάνι του Πειραιά και την παροχή ευκολιών υποδοχής στερεών αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου στα πλοία, που εξυπηρετούσε μόλις δύο λιμάνια, η εταιρεία άρχισε να μεγαλώνει.  Έχοντας ως στόχο τα «μηδενικά απόβλητα» και με οδηγό τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δημιουργήθηκαν δύο πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια. Στο ένα συντελείται η διαδικασία διαχωρισμού και αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ στο άλλο η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου.
Με αυτό τον τρόπο «μπήκε το νερό στο αυλάκι» –  καθετοποιώντας μία διαδικασία που περιλαμβάνει διαχείριση, ανακύκλωση και παραγωγή – αξιοποιώντας στο μέγιστο τη συλλογή των αποβλήτων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της Antipollution MON. ANE.
Παράλληλα έκανε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας  και το 2009 «γεννήθηκε» η GREEN AE μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες Εμπορίας και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τόσο αυτές οι εταιρείες, όσο και άλλες που ανήκουν στον όμιλο, συνεχώς μεγαλώνουν μέσα από νέες, καινοτόμες επενδύσεις, αυξάνοντας τόσο τον κύκλο εργασιών τους, όσο και το προσωπικό τους.
Σήμερα ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 350 εργαζόμενους, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα «τόσο τη στήριξη της κοινωνίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» όπως επισημαίνει ο Βύρων Βασιλειάδης. Ειδικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο δεν μείωσε το προσωπικό του, αλλά το αύξησε, διατήρησε της απολαβές του σε υψηλά επίπεδα, επένδυσε – και συνεχίζει να επενδύει σε αυτό μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και προσφέρει μία σειρά παροχών που αφορούν την υγεία και την ευεξία.
Παράλληλα, ο όμιλος «Βύρων Βασιλειάδη» επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας ήδη σχεδιασμένη στρατηγική και δυνατό πλάνο επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σήμερα ο όμιλος – με ναυαρχίδες την Antipollution MON ANE και την Green AE – ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στον Βύρωνα Βασιλειάδη.
Απόδειξη της πετυχημένης πορείας  του Ομίλου  είναι  οι πολυάριθμες διακρίσεις  από ελληνικούς και από διεθνείς οργανισμούς, όπως τα European Business Awards, με τη συμμετοχή εταιρειών από όλη την Ευρώπη.
«Οι διακρίσεις δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Αποτελούν όμως την αναγνώριση μίας προσπάθειας. Τόσο δικής μου, όσο και των συνεργατών μου. Μαζί έχουμε καταφέρει ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και όταν αυτό αναγνωρίζεται, μας δίνει ώθηση για τη συνέχεια» δηλώνει   ο Β. Βασιλειάδης  ο οποίος  μεταξύ άλλων  έχει βραβευθεί από το World Economic Forum ως Young Global Leader, αντιπροσωπεύοντας έναν από τους πιο δυναμικούς και καινοτόμους νέους επιχειρηματίες του κόσμου.
Ο Βύρων Βασιλειάδης υπήρξε από τους επιχειρηματίες που ρίσκαραν. Την περίοδο της κρίσης και σε πείσμα των καιρών επέλεξε να παραμείνει στην Ελλάδα και να δώσει τον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον. Να βάλει το λιθαράκι του σε ένα νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις που πήρε ήταν δύσκολες και το αποτέλεσμα μόνο σίγουρο δεν μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς οι  αγορές που δραστηριοποιείται – της ενέργειας και του περιβάλλοντος – είναι σχετικά καινούργια στην Ελλάδα. Οι αστοχίες έγιναν εμπειρία, τα ρίσκα και η σκληρή δουλειά απέδωσαν, και σήμερα ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα για νέους επιχειρηματίες πως με όραμα, πείσμα και επενδύσεις, που ίσως  να εμπεριέχουν  ρίσκο αλλά δίνουν προοπτική για το αύριο, μπορούν να πετύχουν.
Ο ίδιος έχει βιώσει έντονα  την ελληνική πραγματικότητα και τις δυσκολίες που στο παρελθόν δημιουργούσε στο επιχειρείν, όπως η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας, ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και ενός σαφούς νομικού πλαισίου, δυσκολίες στις διαδικασίες αδειοδότησης κα.  Παρόλα αυτά, είτε εύκολα είτε  δύσκολα αντιμετώπισε τις καταστάσεις. Όπως συνηθίζει να λέει «άμα τα καταφέρεις στην Ελλάδα, μπορείς να τα καταφέρεις παντού»  για να προσθέσει: «Για το αύριο της Ελλάδας είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».
Η τελευταία του πρωτοβουλία  δεν είναι επιχειρηματική. Είναι μία de profundis ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και αφορά τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα φέρει το όνομα της πολυαγαπημένης του μητέρας, την οποία έχασε νωρίς. Μία προσπάθεια που σκοπό θα έχει την ενίσχυση ιδρυμάτων που ασχολούνται με παιδιά που έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και το ευ ζην της κοινωνίας μέσω της προσφοράς σε οργανώσεις που φροντίζουν αδέσποτα ζώα. «Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη» λέει.
«Η αλήθεια είναι πως η επιχειρηματικότητα δεν έχει να κάνει με το είδος της επιχείρησης. Έχει να κάνει με την ικανότητα ενός ατόμου να καινοτομεί και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για όλους. Είναι η δυνατότητα που έχει ένας άνθρωπος να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά. Είναι το συναίσθημα πως, τελικά, υπάρχει κάτι μεγαλύτερο που μένει πίσω, και αυτό το μεγαλύτερο είναι προς όφελος των πολλών»  τονίζει με νόημα ο Βύρων Βασιλειάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.