10 Ιαν 2018

Ο Βολανάκης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει στις 25 Ιανουαρίου την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά 

Εβδομήντα και πλέον έργα του χαρακτηριζόμενου ως «πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας» Κωνσταντίνου Βολανάκη θα εκτίθενται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποκαλύπτοντας την τεράστια προσφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής ζωγραφικής δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες και φίλους της ζωγραφικής να παρατηρήσουν τα έργα και να “εισχωρήσουν” στο ρεύμα της «Σχολής του Μονάχου».



Χαρακτηριστική είναι η συλλογικότητα των εκτιθέμενων έργων και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η συνεργασία του Μουσείου με το Ίδρυµα Αικατερίνης Λασκαρίδη καθώς πολλά έργα του ζωγράφου ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Βολανάκης, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου κοντά στον Karl von Piloty. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, δίδασκε στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1895 στον Πειραιά.                                                                                                                     
Σε μια σύντομη περιγραφή, ο Βολανάκης χαρακτηρίστηκε ως «ζωγράφος της θάλασσας», κι αυτό διότι στάθηκε τυχερός ύστερα από ένα ιστορικό γεγονός. Υπήρξε ο νικητής του διαγωνισμού ζωγραφικής που είχε ορίσει ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας για την απεικόνιση της Ναυμαχίας της Λίσσας μετά τη νίκη της Αυστρίας έναντι του Ιταλικού στόλου. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να ταξιδέψει με το πολεμικό ναυτικό της Αυστρίας για 3 χρόνια και εκμεταλλευόμενος αυτά τα ταξίδια να αποτυπώσει στους πίνακές του στιγμές από ζωή στην θάλασσα, τα λιμάνια και τα πλοία.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Τάκης Μαυρωτάς και τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 13 Μαΐου.

Infο
Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Tηλ: 2103611206
www.thf.gr

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.