31 Ιαν 2018

Δέκα σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου

Με την συμμετοχή δέκα επενδυτικών σχημάτων έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α' φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου.
Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων-Αντικυθήρων με Πειραιά-Γύθειο και Κρήτη





Την ακτοπλοϊκή σύνδεση  Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη  μέχρι και την εβδομάδα του Πάσχα ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια Νήσων. Τα δρομολόγια θα εκτελεί από χθες Τρίτη 30-1-2018  το επιβατηγό-οχηματαγωγό  «ΙΟΝΙΣ» της εταιρείας «ΑΒΛΕΜΟΝ».

Εκπαιδευτική επίσκεψη μεταπτυχιακού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στον ΟΛΠ






Οι φοιτητές του μεταπτυχιακού τμήματος Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της κατεύθυνσης Δημόσια Ελεγκτική με επικεφαλής τους καθηγητές κκ. Α. Χριστόπουλο και Δ. Καινούργιο επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία της ΟΛΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του μαθήματος Μικροοικονομική και Χρηματοοικονομική Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Nαυτιλία Μικρών Αποστάσεων: Προτεραιότητα η ανανέωση του στόλου






Τον απολογισμό των δράσεων της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων-ΕΕΝΜΑ έκανε ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Σημαντώνης στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Ναυτικό Όμιλο της Ελλάδας, η οποία περιλάμβανε την απονομή του «Βραβείου Ναυτιλιακής Προσωπικότητας» καθώς και τις βραβεύσεις του «Προγράμματος Υποτροφιών ΕΕΝΜΑ».

Δωρεά 5 σκαφών αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων προς το Λιμενικό από την «Παπαστράτος»



Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Σύμβαση Δωρεάς πέντε ταχυπλόων σκαφών στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος σε αναγνώριση των επιτυχιών που σημειώνει το Σώμα, στη δίωξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης.

Αύξηση τζίρου για την capital του Β.Μαρινάκη και ενίσχυση του στόλου της






Αύξηση εσόδων κατά 2,7% παρουσίασε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Capital Product Partners L.P. συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη το δ’ τρίμηνο του 2017.
Έφθασε τα 64,1 εκατομμύρια δολάρια έναντι 62,4 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Kυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ELNAVI

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι όρκες μιμούνται την ανθρώπινη φωνή

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Στην Πάτρα θα διεξαχθούν οι διοργανώσεις «European Youth Championships & Trophy 2018»



Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των  διοργανώσεων «European Youth Championships & Trophy 2018», τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, από τις 7 έως τις 14 Απριλίου του 2018. Πρόκειται για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των Laser 4,7, μιας κλάσης που αποτελεί προπομπό στις ολυμπιακές κατηγορίες των Laser. Στα νερά του Πατραϊκού κόλπου αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 400 ιστιοπλόοι από 40 χώρες, στις ηλικιακές κατηγορίες των εφήβων - νεανίδων και παίδων - κορασίδων.

Τάσος Κορφιάτης: «Εφυγε» η φωνή της Blue Star Ferries

Ο Συριανής καταγωγής Τάσος Κορφιάτης, η φωνή της Blue Star Ferries, ο «λογιστής των λογιστών», όπως τον αποκαλούσαν, έφυγε από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη στην «οικογένεια» της ελληνικής ακτοπλοΐας, στους οικείους του, όσο και σε εκείνους που είχαν τη χαρά να τον γνωρίσουν.

Εφοπλιστές του Λονδίνου προς κυβέρνηση: «Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στην ναυτική εκπαίδευση»






-Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση της κοπής της πίτας από τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).



Στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας, στο κοινό μέτωπο ελληνικού εφοπλισμού και κυβέρνησης προς την ΕΕ και τις συζητήσεις για το φορολογικό, στον κίνδυνο που ελλοχεύει αν δεν δικαιωθούν οι ελληνικές θέσεις να ξεμείνει από την ισχυρότερη βιομηχανίας της η Ευρώπη, στην ανάγκη για ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και στον κίνδυνο που διατρέχει η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων από την αύξηση της τιμής   του πετρελαίου μέσω της αύξησης φόρων,  εστίασε ο πρόεδρος της   Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee),  Χαράλαμπος Φαφαλιός.  Μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας τόνισε:

Γ.Ξηραδάκης: «Δυστυχώς έφθασε η ώρα που θα πρέπει να κόψουμε κομμάτι της πίτας μας για τους ξενιτεμένους τραπεζικούς της ναυτιλίας»





Ο ΓΓ κ. Γιώργος Ξηραδάκης παραδίδει την σαμπάνια για την ομάδα στελεχών της DNB NOR που κέρδισε το Φλουρί στην κα. Μελίνα Δεγαΐτα
Ο γ.γ. της  Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης  στην εκδήλωση της κοπής της πρωταοχρονιάτικης πίτας, έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, δίνοντας με αυτή την τοποθέτησή του μία άλλη οπτική γωνία στα προβλήματα της ναυτιλίας.

Σημάδια αισιοδοξίας εξαιτίας νέων τραπεζών που εισέρχονται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας





Από αριστερά. Κ. Ιωάννου, Γ. Λάιος Πατέρας Δημήτριος, Κ. Οικονόμου, Γ. Ξηραδάκης , Β. Ματζαβίνος, Ν. Βουγιούκας


Η κρίση που δημιούργησε στη ναυτιλία η αποχώρηση παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων από τη χρηματοδότηση του κλάδου αλλά και οι αχτίνες αισιοδοξίας από τη είσοδο νέων τραπεζών είναι τα  δύο γεγονότα που αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα της θαλάσσιας βιομηχανίας.    
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Νίκος Βουγιούκας, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας:

30 Ιαν 2018

Αρχές Μαρτίου ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ







Αρχές Μαρτίου  υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες  του newmoney.gr  ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ με την πώληση του 67% των μετοχών της στην κοινοπραξία των Deutsche Investment (Diep) 50%, της  γαλλική CMA (35%) και της  Belterra (15%) του Ιβάν Σαββίδη που προσέφερε  231 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67% των μετοχών.

Ιστιοπλοία: Μάντης-Καγιαλής-Μιτάκης ξεχώρισαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαϊάμι





Καλό ήταν το φινάλε των Ελλήνων ιστιοπλόων στο παγκόσμιο κύπελλο που ολοκληρώθηκε στο Μαϊάμι. Οι έλληνες αθλητές μπορεί να μην   κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο, όμως ήταν εντυπωσιακοί στις τελευταίες ιστιοδρομίες και πλασαρίστηκαν σε πολύ καλές θέσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι παραμένουν δυνατοί και ανταγωνιστικοί.

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Sailing Spot Team Racing Challenge για το 2018




Με ιδανικές καιρικές συνθήκες και απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το πρώτο Team Racing Challenge του Sailing Spot το διήμερο 27-28/1. Με συμμετοχή 7 ομάδων και κοντά 50 ιστιοπλόους, το θέαμα που προσέφεραν τα παιχνίδια που παίχτηκαν σε όσους παρευρέθηκαν στον όμιλο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν καθηλωτικό.

Χρ.Λαμπρίδης: Όλο το πλάνο για τον εκσυγχρονισμό της Πλοηγικής Υπηρεσίας


Κείμενο-Φωτό-Βίντεο
www.newmoney.gr

Οι πέντε πλοηγίδες του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, οι οποίες εξοπλίστηκαν με νέες μηχανές και ανακατασκευάστηκαν πλήρως, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι είναι θέμα ημερών η προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά ακόμη επτά πλοηγίδων, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις ώστε η πλοηγική υπηρεσία να εκσυγχρονιστεί πλήρως και να μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και σε όλο το λιμενικό δίκτυο της χώρας.  

ΟΛΠ: Οι Κινέζοι δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά

Στη μάχη της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας εισέρχονται οι Κινέζοι μέσω της Cosco και των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα των προτάσεων του ΟΛΠ για το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά» δεν έκρυβε εκπλήξεις αφού σε γενικές γραμμές οι προτεραιότητες είναι γνωστές στο πλαίσιο όσων ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2016, που κυρώθηκε με τον νόμο Ν.4404/2016. Το πλάνο δόθηκε στους φορείς και τους δήμους της περιοχής, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

29 Ιαν 2018

Αγγελική Φράγκου: Αγόρασε δύο φορτηγά πλοία έναντι $22 εκατ.

Στην αγορά δύο φορτηγών πλοίων, έναντι 22 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, προχώρησε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Navios Maritime Partners L.P. Συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου.

Η HSW «δεν εγκατέλειψε τη γραμμή Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων»





Απάντηση  σε δημοσιεύματα  των τελευταίων εβδομάδων  στα οποία αναφέρεται πως η HELLENIC SEAWAYS εγκατάλειψε την γραμμή Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων  έδωσε σήμερα η εταιρεία. Ξεκαθάρισε ότι ήταν δική της απόφαση να δοκιμάσει τη σύνδεση αυτή, όμως υπήρξε οικονομική αιμορραγία και παρά τις προσπάθειες που έγιναν το 2017 η εικόνα δεν άλλαξε αφού το δρομολόγιο δεν κατέγραψε θετικό πρόσημο. Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη γραμμή αφού όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της  «οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις εξελίξεις».

4οι στο Μαϊάμι οι Μάντης - Καγιαλής


Την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ιστιοπλοΐας στο Μαϊάμι κατέλαβαν τελικά οι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης & Παύλος Καγιαλής, συγκεντρώνοντας 66 βαθμούς ποινής σε σύνολο 10 ιστιοδρομιών. Το Ελληνικό πλήρωμα των 470 παρά το κακό ξεκίνημα κατάφερε να ανεβάσει σημαντικά την απόδοσή του και να βρεθεί για άλλη μια φορά μεταξύ των κορυφαίων σε σύνολο 37 σκαφών.

Αύξηση 19,13% παρουσίασε ο Τομέας Διακίνησης Αυτοκινήτων στο Car Terminal της ΟΛΠ Α.Ε.






Σημαντική αύξηση παρουσίασε η διακίνηση αυτοκίνητων στο Car Terminal της ΟΛΠ Α.Ε. κατά το 2017 καθώς διακινήθηκαν συνολικά 431.157 αυτοκίνητα–εμπορεύματα έναντι 361.912 το 2016 σημειώνοντας αύξηση 19,13%.

Άλλαξε το καταστατικό του ΟΛΘ - Νέο ΔΣ στα μέσα Φεβρουαρίου

Η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι την 25η Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευσημτων Μετόχων της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην οποία παρέστησαν νόμιμα αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου 14 μέτοχοι εκπροσωπούντες 7.577.698 μετοχές, ήτοι ποσοστό 75,1756% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και η οποία κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας συζήτησε και έλαβε τις κατωτέρω αποφάσεις:

ΟΛΠ: Ανέθεσε στην Huawei το έργο του εκσυγχρονισμού της δικτυακής του υποδομής

Η Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ΑΕ και η Huawei Τεχνολογίες ΑΕ, ανακοινώνουν τη σύναψη συμβολαίου για τον εκσυγχρονισμό της δικτυακής υποδομής του ΟΛΠ.
Η Huawei Τεχνολογίες ΑΕ, κατόπιν διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, ανέλαβε το έργο επανασχεδιασμού και αντικατάστασης της δικτυακής υποδομής του ΟΛΠ.

Χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στους ελληνικούς λιμένες

Ευρεία σύσκεψη για την χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας στους ελληνικούς λιμένες, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη.

Δημιουργία πλωτών μουσείων παραδοσιακών σκαφών

Με τη συμμετοχή πλήθους φίλων και μελών του «Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών» εορτάστηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου το Σάββατο 27/01/2018 στα Ναυπηγεία Ψαρρού στο Πέραμα.

26 Ιαν 2018

Το πρώτο ηλεκτρονικό μουσείο για τη ναυτιλία

Ο Γιώργος Φουστάνος με γενεαλογικό δέντρο με πολύ βαθιές ρίζες στη ναυτιλία και μακρά θητεία στον εφοπλισμό έχει δημιουργή σει ένα από τα παγκοσμίως κορυφαία ναυτιλιακά αρχεία όπου περιλαμβάνονται 5.000 βιβλία και σχεδόν μισό εκατομμύριο εικόνες

Θεωρείται ο χρονικογράφος του έπους της ελληνικής ναυτιλίας. Με ρίζες βαθιές στη ναυτιλία και τον εφοπλισμό, έκανε σκοπό της ζωής του να διασώσει, να καταγράψει και να κάνει γνωστό στην παγκόσμια κοινωνία το ελληνικό θαύμα. Γιατί μπορεί η Ελλάδα να είναι παγκόσμια δύναμη στη θαλασσινή βιομηχανία, όμως η καταγραφή της πορείας της γινόταν αποσπασματικά.

Οι τέσσερις Έλληνες εφοπλιστές που ξεχωρίζουν στη Wall Street

Η ναυτιλία επανέρχεται σιγά-σιγά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η στροφή των επενδυτών αποτυπώνεται στα χρηματιστήρια με τις εισηγμένες ναυτιλιακές να σημειώνουν άνοδο το 2018 όπως επισημαίνουν  οικονομικοί αναλυτές. Ανάμεσά τους είναι και ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες.

24 Ιαν 2018

Σκαραμαγκάς: Από τον Στ. Νιάρχο στην αβεβαιότητα


Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι τα μεγαλύτερα της ανατολικής Μεσογείου. Τα ίδρυσε το 1958 ο Σταύρος Νιάρχος, ενώ λίγα χρόνια αργότερα κατασκεύασε εκεί και την τεράστια μόνιμη δεξαμενή που μπορούσε (μπορεί) να υποδεχθεί ένα σούπερ τάνκερ. Ένα τάνκερ δηλαδή που μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 300.000 τόνους πετρελαίου.

«Φορτώνουν» κέρδη οι μετοχές των ναυτιλιακών από αρχές του έτους




Με το δεξί ξεκίνησαν οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα κινούνται ανοδικά τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους.
Την υψηλότερη μέση απόδοση παρουσιάζουν, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Morgan Stanley, οι μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία μικτού στόλου και offshore δραστηριοτήτων και ακολουθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες που ανήκουν στην κατηγορία των bulk carriers, των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

23 Ιαν 2018

«2ο Sailing Marathon» Ο Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος ανανεώνει το ραντεβού του





H θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε αιτία της ακύρωσης του «2ου Sailing Marathon» Η διοργάνωση, όμως, που αγκάλιασε όλος ο κόσμος της ελληνικής –και όχι μόνο- ιστιοπλοΐας, είναι ήδη έτοιμη να προσφέρει σε όλους τους ιστιοπλόους, αλλά και στους φίλους τους αθλήματος αυτά που δεν κατάφερε την περασμένη χρονιά εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων: αθλητισμό και θέαμα.

Γ. Ξηραδάκης: Οι κυρίαρχες τάσεις στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών μέσα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί το σημείο κλειδί, που κρίνει-καθορίζει το μέλλον τους. Ποιες θα επιβιώσουν, ποιες θα αναπτυχθούν και ποιες θα βάλουν «λουκέτο». Εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος που αφορά τον τρόπο άντλησης κεφαλαίων.
Ο συνολικός αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχεται σε 597.

Βράβευση Διακριθέντων Iστιοπλόων του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών-Καλλιθέας






O ΝΟΤΚ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

"Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2018, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (ΝΟΤΚ) έκοψε την πίτα του στις εγκαταστάσεις του στην Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με επιμέλεια και αγάπη, είχε ετοιμάσει μια άρτια εκδήλωση, σε μία κατάμεστη αίθουσα, όπου κυριαρχούσε το ζεστό και οικογενειακό κλίμα. Παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων, τα μέλη του Δ.Σ, αθλητές, προπονητές καθώς γονείς και φίλοι των αθλητών, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν όσοι και όσες διακρίθηκαν την σεζόν που πέρασε.

22 Ιαν 2018

Απεργία στον ΟΛΘ στις 25 Ιανουαρίου

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις, µε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον Οργανισµό Λιµένα Θεσσαλονίκης και µε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα, στους Οργανισµούς Λιµένων Πειραιά, Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κερκύρας, Ηγουµενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας, προγραμματίζουν για τις 25 Ιανουαρίου, τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ. Υ. Λ. Ε ).

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαϊάμι





Με επτά  αθλητές και αθλήτριες σε τέσσερις  κατηγορίες θα εκπροσωπηθεί η ελληνική ιστιοπλοΐα στο παγκόσμιο κύπελλο του Μαϊάμι, οι αγώνες του οποίου αρχίζουν αύριο Τρίτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

ΟΛΠ Α.Ε: Παρουσίασε τις προτάσεις της για το Master Plan του Λιμένος Πειραιά










Σε δημόσια διαβούλευση παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 22.01.2018 η ΟΛΠ ΑΕ τις προτάσεις της για το “Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά” στο πλαίσιο όσων ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης του 2016, που κυρώθηκε με τον νόμο Ν.4404/2016.
Προβλέπεται η εκτέλεση έργων  συνολικής εκτιμώμενης αξίας 466 εκατ. ευρώ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για:

«Ν. Σαντορινιός: Πρόσω ολοταχώς το Υπουργείο για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο»



Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Νεκτάριο Σαντορινιό, με θέμα την ίδρυση Σχολής ΑΕΝ στην Κάλυμνο και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ, κ. Διονύση Καλαματιανού, του Δημάρχου Καλύμνου, κ. Γαλουζή, του Πρόεδρου ΑΝΕΚ, κ. Διαμαντή, του Προϊστάμενου του Τμήματος Έργων του Δήμου Καλύμνου, κ. Ζωγραφάκη, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, κ. Μπέλλα, την κα. Κυραμαργιού ως Μηχανικό- εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών και Κτιριακών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ καθώς και συνεργάτες του γραφείου Υφυπουργού.

I.B.B.C. - «Η ισχύς εν τη ενώσει »






Ο πρόεδρος Νίκος Βελλιάδης

Νέο  φορέα δημιούργησαν  ασφαλιστικές. Πρόκειται για το  I.B.B.C. (INSURANCE BROKERS BUSINESS CLUB Α.Ε.). Ιδρυτικά μέλη – μέτοχοι του νέου φορέα είναι οι εταιρείες BROKERS UNION και 3P  INSURANCE BROKERS. Η I.B.B.C.,  με τις συνεργασίες που έχει ήδη πετύχει,  εισήλθε  στο 2018 με παραγωγή 50 εκατομμυρίων  ευρώ  καθαρά ασφάλιστρα συν δικαίωμα, ενώ προβλέπει ότι το παραγωγικό της αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τα 65 εκ. ευρώ καθαρά ασφάλιστρα.  Μέσω των υποκαταστημάτων της ανά την Ελλάδα,  αναμένεται να εξυπηρετήσει πάνω από 2000 συνεργάτες.

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Ελληνικό Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας

Την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., μέσα σε ένα φιλικό και εγκάρδιο περιβάλλον, η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2018 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας με μεγάλη συμμετοχή μελών, εκπρόσωπων φορέων και φίλων.

DPA: Ποια λιμάνια είναι πρώτα στη λίστα για ιδιωτικοποίηση


Μετά την εκμίσθωση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και άλλες σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος η ρίψη απορριμμάτων στη θάλασσα


Αλλαγές στη λειτουργία των εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων στα ευρωπαϊκά λιμάνια αναμένεται να φέρει η υπό χάραξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του πλανήτη από τα πλαστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών, η νέα στρατηγική μεταξύ άλλων θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτων στη θάλασσα. «Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί, αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές».

Παγκοσμίως πρώτη η Ελλάδα στη ναυτιλία για το 2017 ελέγχοντας το 16,72% του στόλου

Αν και οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας είναι προβληματικές, αν και οι ναυλαγορές «ζορίζονται» αν και η ναυτιλιακή χρηματοδότηση γίνεται μόνο μετά από «κρισάρα» της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας την οποία περνάνε οι χρηματοδότες από κόσκινο, παρ’ όλα αυτά η ελληνόκτητη ναυτιλία όχι μόνο παραμένει πρώτη στον κόσμο αλλά αύξησε και το ποσοστό της μέσα στο 2017.

Γιγαντώνονται οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, «εξαφανίζονται» οι μικρές

Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ελληνική ναυτιλία το 2017 όσο αφορά τον απόλυτο αριθμό των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών. Ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών για πρώτη φορά από το 1998 έκανε αρνητικό ρεκόρ και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 600, κλείνοντας στις 597.

ΟΛΠ: Παραιτήθηκε ο Wan Min

H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. WAN Min από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων και την εκλογή του Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. FU Chengqiu ως

20 Ιαν 2018

«Καταστροφή για τον κλάδο σκαφών αναψυχής η πώληση της μαρίνας Αλίμου»


Από αριστερά, ο αντιπρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ , Ιωάννης Μακριδάκης, η πρόεδρος Ελένη Βρυώνη, ο   γενικός  γραμματέας ,  Ευθύμιος Μπιμπής και ο τέως πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ Πάρις  Λουτριώτης


Οι επαγγελματίες ζητούν τη χωροθέτηση νέας μαρίνας αν δεν παγώσει η  ιδιωτικοποίηση.


 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες του κλάδου των σκαφών αναψυχής  εν όψει της ιδιωτικοποίησης της  μαρίνας Αλίμου.  Μέσω του  Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ ζητούν να μην  δοθεί η μαρίνα που είναι κερδοφόρος όπως επισημαίνουν  σε ιδιώτη αλλά να παραμείνει στο δημόσιο. Ζητούν επίσης τη δέσμευση  για εξασφάλιση των επαγγελματικών τιμολογίων, ενώ επισημαίνουν ότι αν δοθεί η μαρίνα δεν υπάρχει πρόβλεψη για το που θα μεταφερθούν  εκατοντάδες επαγγελματικά σκάφη. Επισημαίνουν ότι αν και το θέμα είναι αρμοδιότητας της υπουργού Τουρισμού, η κα Έλενα Κουντουρά δεν τους έχει δεχθεί ακόμη στο γραφείο της να συζητήσουν.  

Έλληνες εφοπλιστές: Βρήκαν μπροστά τους... τους Γερμανούς στις αγοραπωλησίες πλοίων

Ποδαρικό έκαναν  οι Γερμανοί  στις αγοραπωλησίες  πλοίων για το 2018 με τους Έλληνες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.
Προφανώς πρόκειται για «μαγική εικόνα» η οποία θα ανατραπεί στην πορεία τους έτους, όμως το δεδομένο αυτή τη χρονική περίοδο είναι ότι οι Έλληνες εφοπλιστές βρήκαν τους Γερμανούς  μπροστά τους.

19 Ιαν 2018

Ο Κωστής Κωνσταντίνου νέος Γ. Γ. του International Propeller Club Port of Piraeus

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του International Propeller Club Port of Piraeus. Εξελέγη  παμψηφεί  από τους Κυβερνήτες του Propeller Club κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Ζητούν να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του Νομού Αττικής συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν στον Υπουργό ότι έχουν, στην ουσία σταματήσει, όπως είπαν, οι έλεγχοι σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και ότι δεν παίρνουν απαντήσεις στις καταγγελίες που κάνουν στα αρμόδια όργανα.

Συνάντηση ΥΝΑΝΠ με Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής



Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συναντήθηκε σήμερα (19/01/2018) το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, και ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Safe Water Sports», Παναγιώτης Πασχαλάκης, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΟΛΘ: Στο τελικό στάδιο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης

Υψηλή κερδοφορία, ισχυρή ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό παρουσιάζει, παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), όπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μέλλιος, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μειώθηκαν κατά 6,4% οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ενώ ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 7% -5.281 πλοία.




 - Ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών  για πρώτη φορά από το 1998 έκανε αρνητικό ρεκόρ και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 600.


Οι συγχωνεύσεις ναυτιλιακών  εταιρειών ελληνικών συμφερόντων σημάδεψαν το 2017.  Το νόμισμα όμως  έχει δύο όψεις. Καταρχήν ο αριθμός των ελληνόκτητων εταιρειών μειώθηκε κατά 6,43%  σε  σύγκριση με το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Petrofin Research. Έκλεισαν  41 εταιρείες. Την ίδια χρονιά   κατεγράφησαν  11 νέες ναυτιλιακές εταιρείες.  

Επίσκεψη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα για τα λιμάνια

Επίσκεψη σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, προκειμένου να έχει επαφές με φορείς των δύο περιοχών, να γνωρίσει από κοντά τις υποδομές του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και να ενημερωθεί για τη δυναμική κάθε λιμανιού από τις διοικήσεις τους.