31 Μαΐ 2017

Άκαρπη η 1η συνάντηση ΠΝO-Ακτοπλόων για τη ΣΣΕ





Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν  να γίνει νέα συνάντηση

Στις 28 Ιουνίου η ΓΣ του ΟΛΠ-Τα θέματα που θα ζητηθούν




Σύμφωνα με τον κ.ν.2190/1920 “Περί Ανωνύμων Εταιρειών”, όπως ισχύει σήμερα, και το Καταστατικό της Εταιρείας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της ΟΛΠ Α.Ε., σε Τακτική Γενική Συνέλευση, την 28η Ιουνίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00΄, στα γραφεία της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ - Χρηματιστήριο Αθηνών, επί της Λεωφόρου Αθηνών αριθμός 110, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

Bloomberg: Η Ελλάδα θέλει να φέρει πίσω στην Αθήνα, τους εφοπλιστές του Λονδίνου

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πείσει τους εφοπλιστές και τις ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για το brexit..

Ιστιοπλοία; Συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Αθλητισμού

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη είχαν ο πρόεδρος της ΕΙΟ Αντώνης Δημητρακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Απόστολος Παπαθανασίου. Παρουσία του συμβούλου του υφυπουργού Στέλιου Συκά και μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα συζητήθηκε το χθες, το σήμερα και το αύριο της ιστιοπλοΐας.

Μέχρις εσχάτων η κόντρα Blue Star-HSW στο Αιγαίο



Nέο    επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της HSW και την Blue Star Ferries.
Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική του Ομίλου Attica  δρομολόγησε την περασμένη Παρασκευή  το οχηματαγωγό πλοίο/ Ro-Ro, «Med Star» στις γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το  ναύλωσε για έναν χρόνο από την εταιρεία MedFerry  Shipping συμφερόντων του Χαράλαμπου Σημαντώνη, προέδρου της    Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Πολωνία: Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική ναυτιλία

Γκντάνσκ. Ένα λιμάνι στο βορρά της Πολωνίας με τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στις γεωπολιτικό-οικονομικές εξελίξεις της σύγχρονης Ευρώπης. Ένα λιμάνι που συνεχίζει να στέλνει σαν την καρδιά «αίμα» στην πολωνική οικονομία. Από εδώ αρχίζει η οικονομική αντεπίθεση των Πολωνών προς την Ευρώπη, σε πρώτη φάση
Το Γκντάνσκ και η Γκντίνια δύο πόλεις με ναυπηγικές μονάδες, μαζί με το τουριστικό θέρετρο του Σόποτ αποτελούν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη «Tri-City», την περιφέρεια Πομόρσκι με 800.000 κατοίκους. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους οικονομικούς πυλώνες της οικονομικής της Πολωνίας.

Π.Κουρουμπλής προς έλληνες εφοπλιστές: Βάλτε λίγο το χέρι στην τσέπη και πάρτε ελληνικά πληρώματα....


Με ξεκάθαρα λόγια  μίλησε, χθες,  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , Παναγιώτης Κουρουμπλής στη διάρκεια της τοποθέτησής του  στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που εξέτασε το θέμα της κρουαζιέρας. Η συζήτηση ήρθε κάποια στιγμή και στο γεγονός ότι όλο και λιγότερα ελληνόκτητα πλοία υψώνουν την ελληνική σημαία, αφού γράφονται σε ξένα νηολόγια. 
Ο ΥΝΑ είπε:   

30 Μαΐ 2017

Κρουαζιέρα: Από το 2019 το Berth Allocation στη Σαντορίνη



Ευρεία σύσκεψη για την διαχείριση της κρουαζιέρας και του τουριστικού προϊόντος στην Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη.

Χρ.Λαμπρίδης: «Για πρώτη φορά ιεραρχήσαμε τα λιμάνια βάσει των αναγκών τους»




Στη  χάραξη  της νέας λιμενικής πολιτικής στην οποία προχωράει το Υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω παραχωρήσεων και όχι πωλήσεων, στην ιεράρχηση των λιμανιών βάση των αναγκών τους που πρέπει να καλυφθούν  καθώς και στην ενίσχυση της πλοηγικής υπηρεσίας με προσωπικό και νέα σκάφη, αναφέρθηκε ο Χρήστος Λαμπρίδης Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, μιλώντας  σήμερα  στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

“Δέκα άξονες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας”



Τις βασικές προγραμματικές προτάσεις και ιδέες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, σε ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
Xαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο), που μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε:

Μινωϊκές: καθαρά κέρδη 200 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο




Καθαρά κέρδη 200 χιλιάδες ευρώ και λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν  4 εκατομμυρίων σημείωσαν η Μινωϊκές Γραμμές το α΄τρίμηνο του 2017.  

29 Μαΐ 2017

Όμιλος Attica: Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές 4 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017




Ζημιές λόγω ανόδου της τιμής των καυσίμων ανακοίνωσε για τα ο α’ τρίμηνο του 2017 ο Όμιλος Attica σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε υρώ 44,83 εκατ.ευρώ  έναντι  43,85 εκατ. το α’ τρίμηνο 2016 , ποσοστό αύξησης αύξηση 2,2%. Όμως  προέκυψαν ζημίες προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA), τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ  έναντι κερδών  5,74 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Συνεργασία υπ.Ναυτιλίας με το Ίδρυμα Ευγενίδου για τη Ναυτική Εκπαίδευση





Η αύξηση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) κατά 20 άτομα προβλέπεται στο νέο Οργανόγραμμα  του ΥΝΑ. Αυτό επεσήμανε στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη - Ευγενίδη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τελετή ορκωμοσίας πενήντα τριών νέων Λιμενοφυλάκων


Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β' πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή ορκωμοσίας πενήντα τριών (53) νέων Λιμενοφυλάκων (48 ανδρών – 05 γυναικών) της ΜΖ’ εκπαιδευτικής σειράς.

The 20th Annual Meeting of the Hellenic and Black Sea Committee of Bureau Veritas

The 20th Annual Meeting of the Hellenic and Black Sea Committee of Bureau Veritas, hosted by the Vice President Regional Chief Executive Hellenic & Black Sea Region, Mrs. Paillette Palaiologou, was held on the 19th of May 2017 under the Chairmanship of Mr. George Procopiou and the presence of the Bureau Veritas Top Management, namely Mr. Philippe Donche-Gay, President Marine & Offshore Division, Mr. Matthieu De Tugny, Chief Operations Officer Bureau Veritas M&O Division, Mr. Didier Bouttier, Senior Vice President M&O Division SEMEA Zone,

Δημιουργία «Ναυτιλιακού Δικτύου Φυσικού Αερίου» -Marine LNG Network



Πρωτόκολλο Συνεργασίας για δημιουργία «Ναυτιλιακού Δικτύου Φυσικού Αερίου»  υπεγράφη σήμερα με στόχο  την  ομαλή και ταχεία ένταξη του  ΥΦΑ-LNG  στο σύνολο των ναυτιλιακών καυσίμων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης αειφόρων και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών πρόωσης για τη θαλάσσια μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, μέσω της ανάληψης δράσεων έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των δημόσιων φορέων όσο και του ευρύτερου κοινού.

Περισσότεροι από 4.000 εθελοντές συμμετέχουν στην Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών της HELMEPA



Καλοί Λιμένες Ηρακλείου 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 4.350 εθελοντών σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA, στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017.

Οptimist: 5ος ο Οδ. Σπανάκης στην Ολλανδία




Απαγόρευση θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περιοχές αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Σαρωνικού



Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ανακοινώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή ονομασίας (SEA BEETLE, SEA BIKE, SURF JET, JET SKI κλπ.), κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο 2017, μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας Λ/Χ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ και Λιμενικών Τμημάτων υπαγωγής του, Α΄Λ/Τ Φλοίσβου και Β΄Λ/Τ Βουλιαγμένης, τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Απαγόρευση αλιείας σε περιοχές αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Σαρωνικού



Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, ανακοινώνεται η απαγόρευση της αλιείας με κάθε μέσο από την ξηρά και από τη θάλασσα σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από την ακτή, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, κατά το χρονικό διάστημα από 01/06/2017 έως 30/09/2017 στις παρακάτω παραλίες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, για το έτος 2017:

Αγγελικούσης-Προκοπίου: Οι πρώτοι Έλληνες που ναυπηγούν πλωτές αποθήκες για LNG

Άνοιγμα σε καινούργια αγορά κάνει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου μέσα στο 2017. Ειδικότερα υπέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες συμβόλαιο ναυπήγησης με κινεζική γιάρδα για την κατασκευή πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστής στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU. Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Πειραιάς: Αγώνες επίδειξης θαλασσίων αθλημάτων και Ιστιοπλοίας

 Με τη συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών διεξήχθησαν,  σήμερα το πρωί, οι επιδείξεις θαλασσίων αθλημάτων: κανόε καγιάκ, κωπηλασίας και όρθιας σανιδοκωπηλασίας  (Piraeus On SUP 2017). Τους αγώνες οργάνωσε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς και η Πανελλήνια Ένωση Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας και Κυματολίσθησης, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Συμπράξεις με μεγάλα τουριστικά λιμάνια σχεδιάζει η Cosco

Στον Πειραιά, οι Κινέζοι έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, προσεγγίζοντας γνωστούς και δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο, τα Χανιά, η Ρόδος και άλλοι. Η συνεργασία που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί, αφορά σε πρώτο χρόνο στην οργάνωση των λιμενικών ταμείων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον Πειραιά, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει όλη τη λιμενική αλυσίδα.

28 Μαΐ 2017

Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία



 Στο Στο 

 Στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη.

Γραμμές Ευβοϊκού: Με 20% στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης

Στην εξαγορά μετοχών που αποτελεί πλέον το 20% της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Σύμης (ΑΝΕΣ Α.Ε.) προχώρησε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Γραμμές Ευβοϊκού.
Σε κοινές τους δηλώσεις ο κ. Καρογιάννης Βασίλειος και ο Κοντός Ανάργυρος, βασικοί μέτοχοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Γραμμές Ευβοϊκού, ανέφεραν ότι προχωράνε γοργά στους στόχους τους και υλοποιούν κατά λέξη όσα είχαν υποσχεθεί και ανακοινώσει προ διμήνου. Πρόσθεσαν θα συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας τους και την ανάγκη του επιβατικού κοινού.

Αδ. Πολέμης: Νέες επενδύσεις από τον tycoon της ναυτιλίας

Ένας από τους παραδοσιακούς Έλληνες πλοιοκτήτες, ο Αδαμάντιος Πολέμης βρίσκεται συνεχώς στην διεθνή επικαιρότητα λόγω της έντονης επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Στις αρχές της χρονιάς ήρθε είδηση ότι επενδύει σε ναυπηγήσεις σχεδόν 350 εκατομμύρια δολάρια.
Τώρα προχώρησε στην αγορά ενός υπερ-δεξαμενόπλοιου, τα γνωστά ως VLCC, ενισχύοντας τον στόλο της εταιρείας του, της New Shipping, της οποίας ηγείται, έχοντας στο πλευρό του τα δύο του παιδιά, τον Λεωνίδα και την Αλίνα.

27 Μαΐ 2017

Πλοίο - «φάντασμα» ξεβράστηκε στις ακτές της Φλόριντα -Δείτε το video

Ενα παλιό, παροπλισμένο φορτηγό πλοίο έπλεε κοντά στην ακτή

Όσοι επέλεξαν το κρατικό πάρκο του Αγίου Αντρέα στη Φλόριντα για μια βόλτα στην παραλία την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν μπροστά σε ένα... ασυνήθιστο θέαμα: Ένα πλοίο - «φάντασμα» έπλεε κοντά στην ακτή!

«Εποικοδομητική η περιοδεία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε Νάξο και Κουφονήσι»



Στο Κουφονήσι και στην Νάξο (Φωτό) παραβρέθηκε στις 24 και 25 Μαΐου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ημερίδας από το ΥΝΑΝ και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με θέμα «Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας και Παράγοντες Ανάπτυξης της Νησιωτικότητας».

«Ανάγκη για την χώρα να μετατραπεί η Νησιωτικότητα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα»



Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ως κεντρικός ομιλητής στο πρώτο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, υπό την αιγίδα και του ΥΝΑΝΠ, παρέθεσε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ηγεσία του Υπουργείου, ώστε η Νησιωτικότητα από μειονέκτημα να μετατραπεί σε ουσιαστικό πλεονέκτημα για την χώρα και ειδικότερα για τους νησιώτες.

Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια στα πλοία

To 2015 σε 3.296 περιστατικά σε όλους τους τύπους πλοίων χάθηκαν 115 ναυτικοί και επιβάτες, υπήρξαν 976 τραυματισμοί και προκλήθηκαν 64 θαλάσσιες μολύνσεις, ενώ ναυάγησαν 36 πλοία.
Μόλις κάποιος ανέβει σε ένα πλοίο, η μεγαλύτερη πινακίδα που βλέπει μπροστά του είναι αυτή που γράφει «Safety First» (Η ασφάλεια πάνω από όλα). Λέξεις ξεκάθαρες, οι οποίες, όμως, ακόμη και τον 21ο αιώνα χάνουν το νόημά τους εξαιτίας της μη σωστής εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα. Το αποτέλεσμα είναι ναυτικά ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά και προβληματίζουν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), τo 2015 σε 3.296 περιστατικά σε όλους τους τύπους πλοίων χάθηκαν 115 ναυτικοί και επιβάτες, υπήρξαν 976 τραυματισμοί και προκλήθηκαν 64 θαλάσσιες μολύνσεις, ενώ ναυάγησαν 36 πλοία. Το 2011 οι νεκροί ήταν 63, το 2012 ανέβηκαν στους 96, το 2013 μειώθηκαν στους 82 και το 2014 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στα 120 άτομα.

V.Ships: Η Νο1 εταιρεία διαχείρισης πλοίων στον κόσμο, επενδύει στην ελληνική ναυτιλία

Η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας ειδικά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς για την Ελλάδα προσφέρει θέσεις εργασίας, εκπαιδεύει στελέχη που κάνουν καριέρα σε διεθνείς ομίλου, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για εταιρείες ξένων συμφερόντων να επενδύσουν στη χώρα που ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία διαχείρισης πλοίων, η V.Ships, λειτουργεί γραφείο στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς. Είναι το μεγαλύτερο μαζί με εκείνο που έχει στο Μαϊάμι.

26 Μαΐ 2017

Χ.Βαφειάς: Ρεκόρ εσόδων για την StealthGas





Ρεκόρ εσόδων έκανε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά StealthGas το α’ τρίμηνο του 2017. Πραγματοποίησε καθαρά κέρδη   δύο εκατομμυρίων δολαρίων έναντι  600.000  το αντίστοιχο  χρονικό διάστημα του 2016.  Η εταιρεία έκανε ρεκόρ «χρησιμοποίησης» του στόλου της από το 2014  αφού είχε χρονοναυλωμένο το 97,3%  και ρεκόρ εσόδων  από τότε  που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. που έφθασαν στα 38,1 εκατομμύρια.

Στη Βουλή τα προβλήματα στα λιμάνια λόγω της Πλοηγικής Υπηρεσίας




Έκταση πήρε το θέμα με τα προβλήματα που  προκαλούν στην κρουαζιέρα και γενικότερα τη ναυτιλία οι ελλείψεις της πλοηγικής υπηρεσίας, το οποίο ανέδειξε το newmoney.gr. Οι καθυστερήσεις  λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης υποδομών της πλοηγικής υπηρεσίας, ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία τόσο η τουριστική όσο και η εμπορευματική κίνηση ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά αυξάνει απαξιώνουν τη λιμενική βιομηχανία της χώρας και θολώνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Προβληματισμός από την καθυστέρηση μετάταξης υπαλλήλων




Έντονος είναι ο προβληματισμός σε ΟΛΠ και ΟΛΘ από την  παρατεταμένη καθυστέρηση της πραγματοποίησης μετατάξεων υπαλλήλων.
Σχεδόν 10 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ και  η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις για τις μετατάξεις υπαλλήλων των δύο εισηγμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα προβληματικά λιμάνια «στραγγαλίζουν» τα μικρά νησιά





Σκέπτονται και… συσκέπτονται  οι αρμόδιοι φορείς για να βρουν λύσεις ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα  τα μικρά νησιά των άγονων γραμμών, όμως όλα τα σχέδια προσκρούουν στην έλλειψη λιμενικών υποδομών.
Όπως επεσήμανε μιλώντας σε ημερίδα στη Νάξο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης  «το μεγάλο πρόβλημα της Ακτοπλοΐας είναι βέβαια στα λιμάνια μας. Η έλλειψη υποδομών θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στην οργάνωση δρομολογίων με ανταποκρίσεις. Στο δρομολόγιο που μελετήσαμε φανταστείτε το τοπικό πλοίο να φτάνει στη Νάξο (ΦΩΤΟ) με 1.000 άτομα και 150 ΙΧ και κάποια φορτηγά

Μιχ.Λάμπρος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Posodonia Sea Tourism Forum








Συγχαρητήρια επιστολή στον Θεόδωρο Βώκο, Εκτελεστικόν Διευθυντή του 
THE POSIDONIA SEA TOURISM FORUM, απέστειλε ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής Majestic International Cruises. Αναλυτικά: 

"Αγαπητέ κύριε Βώκο,

Για άλλη μια φορά οι Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε διοργάνωσαν κατά άψογο τρόπο το POSIDONIA SEA TOURISM FORUM τονίζοντας ιδιαίτερα την απόλυτη ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τους τομείς της Κρουαζιέρας, του Υachting και των Λιμενικών υποδομών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» για το Σάββατο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», της γιορτής - θεσμού, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στον Πειραιά,  το πρόγραμμα του Σαββάτου 27/5/2017  είναι το ακόλουθο:

 10.00-15.00   "Hμέρες Θάλασσας 2017" έκθεση ζωγραφικής & γλυπτικής στη Γκαλερί Καψιώτη (Αλκιβιάδου 153 και Σωτήρος)

 10.00-15.00 & 17.00-22.00  Έκθεση εικαστικών  "Tidal Flow Revisited" στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29)

Συμμετοχή Λιμενικού Σώματος σε ημερίδα του Οργανισμού “Χαμόγελο του Παιδιού”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά, το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό τη διοργάνωση του Eθελοντικού Mη Kερδοσκοπικού Oργανισμού “Χαμόγελο του Παιδιού”, με θέμα “Οι εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου”.

25 Μαΐ 2017

Πτεροφάλαινα 12 μέτρων στη Σύρο, έξω από το λιμάνι του Φοίνικα!

H πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι ο «αγαθός και σβέλτος» κάτοικος της Μεσογείου και κολυμπάει ορισμένες φορές και ανάμεσά μας, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 37 χλμ/ώρα

Έκπληκτοι έμειναν το απόγευμα της Τετάρτης  το πλήρωμα και ο ιδιοκτήτης ενός Τουριστικού σκάφους στη Σύρο, όταν αντίκρισαν δίπλα στο σκάφος τους, έξω από το λιμάνι του Φοίνικα, μια φάλαινα που το μήκος της ήταν γύρω στα 12μ.

Αγγ.Φράγκου: Συνεχίζει το κρεσέντο επενδύσεων με αγορά 5 ακόμη πλοίων






Η Αγγελική Φράγκου, η  ισχυρότερη εφοπλίστρια του κόσμου,  συνεχίζει το επενδυτικό  κρεσέντο επενδύσεων που έχει ξεκινήσει  μέσα στο 2017.  Η τελευταία της κίνηση ήταν η αγορά πέντε  πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έναντι συνολικού τιμήματος 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακτοπλόοι: «Αστείο ποσό» οι αποζημιώσεις 80 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 44 νησιών

«Τα 80 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται ως αποζημιώσεις για την εξυπηρέτηση 44 νησιών είναι αστεία ποσά όταν σε άλλες χώρες δίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση ενός». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον Μιχάλη Σακέλλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, με αφορμή την κατάθεση προτάσεων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άγονα νησιά.

ΟΠΕΚ: Aποφάσισε εννιάμηνη παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Σε απόφαση για εννεάμηνη παράταση της συμφωνίας περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου κατέληξαν οι χώρες του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για περιορισμό της προμήθειας μαύρου χρυσού σε διεθνές επίπεδο, καθώς το πλεόνασμα στα αποθέματα  έχει οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις τις τιμές του πετρελαίου, καθώς και στα έσοδα κατά την τελευταία τριετία.

Μιχ. Σακέλλης: Εξυπηρέτηση άγονων γραμμών με νεότευκτα πλοία




Προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις θαλάσσιες συνδέσεις των μικρών νησιών, στις λεγόμενες «άγονες γραμμές»  κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το 95-97% της κίνησης καλύπτεται με ελεύθερες δρομολογήσεις. Οι  γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας καλύπτουν το 3-5% της κίνησης αλλά είναι μεγάλης Εθνικής σημασίας

Πέθανε ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής

Εκτός από τα επιχειρηματικά του επιτεύγματα στο χώρο της ναυτιλίας, σημαντικό είναι και το φιλανθρωπικό του έργο, άγνωστο σε πολλούς - Την επόμενη εβδομάδα από το Α' Νεκροταφείο η κηδεία του

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Ανοικτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών 420

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Ανοικτό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών 420 που διοργανώνει ο Ν.Ο.Τ.Κ από 22 έως 30 Ιουλίου στην Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας με αποκλειστικό χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κρουαζιέρα: Προβλέψεις για 26 εκατ. επιβάτες το 2017





Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες  προβλέψεις η αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας, παγκοσμίως, που είχαν γίνει για το 2016.
Σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα από την CLIA-Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας-
 
την κρουαζιέρα ως τρόπο διακοπών επέλεξαν 24,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες έναντι 24,2 που ήταν οι προβλέψεις.

Προβλήματα στο εμπορικό και τουριστικό λιμάνι του Πειραιά λόγω της Πλοηγικής Υπηρεσίας




Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά  λόγω της παρατεταμένης δυσλειτουργίας της πλοηγικής υπηρεσίας.

24 Μαΐ 2017

Λιμενικοί: «Δικαίωση των προσπαθειών μας για το επίδομα παραμεθορίου»


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για την επιλογή μας να αναδείξουμε το επίδομα παραμεθορίου σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αποδεικνύοντας ότι, όταν ιεραρχούμε τα προβλήματα και αγωνιζόμαστε πραγματικά για αυτά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

«Ηome port» και για τα φορτηγά πλοία ο Πειραιάς




Την προοπτική να εξελιχθεί ο Πειραιάς «home port»  και για τα φορτηγά συζήτησαν ο υπουργός Ναυτιλίας με εκπροσώπους της Cosco και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.
Ειδικότερα έγινε αναφορά στα ακόλουθα θέματα:

Δείτε τις φωτό: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Skiathos Palace Cup

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2ο Skiathos Palace Cup, ο πρωτότυπος ιστιοπλοϊκός αγώνας match racing με τη συμμετοχή 15 ομάδων από όλη την Ελλάδα. Ο μαγευτικός όρμος των Κουκουναριών στη Σκιάθο, έγινε για το τριήμερο 19-21 Μαΐου ο καμβάς στον οποίο ζωγραφίστηκαν μεγάλης έντασης ιστιοπλοϊκές «μονομαχίες». Σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών με κακές καιρικές συνθήκες και απεργίες κατά την μετάβαση στη Σκιάθο, οι διοργανωτές του αγώνα Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου κατάφεραν όχι μόνο να μην ακυρωθούν οι αγώνες αλλά και να γίνουν με μεγάλη επιτυχία.

Την από κοινού διαφημιστική προβολή της κρουαζιέρας για Ελλάδα-Τουρκία προτείνουν οι Τούρκοι


 
Ο Erkunt Öner, από την Ένωση Τούρκων Επενδυτών Τουρισμού 

Ο τομέας της κρουαζιέρας βρέθηκε  στο επίκεντρο των συζητήσεων στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Forum με κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας να καταθέτουν τη δική τους προσέγγιση.
«Η πρόσφατη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του yachting στην Ελλάδα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο αξιοποίησης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστών που φτάνουν στη χώρα και φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 28 εκατομμύρια» δήλωσε   η υπουργός Τουρισμού,   Έλενα Κουντουρά,  στον χαιρετισμό της στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum.

Ιδιωτικοποιούνται οι μαρίνες Αλίμου, Χίου, Αργοστολίου και Καλαμαριάς





Το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών μαρίνων κυριάρχησε κατά τη δεύτερη ημέρα του διήμερου Forum στο οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα συμφώνησαν ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απομένουν ακόμη πολλά να επιτευχθούν ώστε να αξιοποιήσει η χώρα το δυναμικό της στο έπακρο.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επεσήμανε  ότι