22 Ιουν 2018

Φαφαλιός: Αυξάνει τη δύναμη της η ελληνόκτητη ναυτιλία και το 2018






Παρά  το ασταθές περιβάλλον της ναυλαγοράς η δύναμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας σημειώνει αύξηση μέσα στο 2018.
Η δύναμη του στόλου αυξήθηκε κατά 63 πλοία φθάνοντας τα 4.148 και την ίδια πορεία καολύθησε και η χωρητικότητα που έφθασε τα 341,9 εκατομμύρια τόνους dw και 199,2 εκατ. gross tonnage. Σε αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και τα 200 υπό ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοία.


"Η έστω και αυτή ελάχιστη αύξηση μας υπό αυτές τις συνθήκες δίνει κυράγιο να συνεχίσουμε" επεσήμανε ο  Χαράμπος Φαφαλιός πρόεδρος του Committe των Ελλήνων πλοιοκτητών του Λονδίνου, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

"Ο υπό ελληνική σημάια στόλος μειώθηκε μειώθηεκ τόσο σε αριθμο πλοίων όσο και σε χωρητκότητα. Η αξιοσημείωτη μείωση της δύναμης του ελληνικού νηολογίου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση" επσήμανε ο Χ.Φαφαλιός.


Οι ελληνόκτητες εταιρείες εκπροσωπούν το 16,4% της παγκόσμιας χωρητικότητας παρουσιάζοντας άνοδο. Όσο αφορά τον αιρθμό πλοιων ο ελληνόκτητος στόλος  αποτελεί το  7,6%  του παγκόσμιου στόλου το 13,8% της χωρητικότητας σε gross tonnage και  το 16,4%  σε dwt.
Ο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχουν το 26,4% του στόλου των δεξαμενόπλοιων και το 16,3% των φορτηγών πλοίων.

Οι ελληνικων συμφερόντων εταιρείες  εκτός από την κυριαχρία τους στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά εξελίσσονται σε κυρίαρχες και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG ενώ αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο μέσος όρος ηλικίας  του ελληνόκτητου στόλου είναι στα 10,6 έτη  και νεότερος κατά 2,8 έτη από τον μέσο όρο τουπαγκόσμιου στόλου.

Ο Χαράλαμπος Φαφαλιός εξέφρασε στη στήριξη και συμπόρτευση με την πολιτιή που ακολουθεί σε διεθνές επίπεδο η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.