12 Απρ 2017

Ανακοινώνεται ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων






Τη στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και το όνομα του διοικητή της  θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η Αρχή θα επιβλέπει αποκλειστικά τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, τον ΟΛΠ και ΟΛΘ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής τους ενώ η Ρυθμιστική Αρχή θα συνεχίσει το έργο της που είναι ο έλεγχος του ανταγωνισμού  για όλα τα λιμάνια της χώρας.
«Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη Δημόσια Αρχή Λιμένος η οποία έχει αρμοδιότητα για τα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιλογή των προσώπων για τη στελέχωσή της» επεσήμανε ο ΥΝΑ
  Στο μεταξύ ο ΥΝΑ μαζί με τους δημάρχους των παραλιμένιων δήμων του ΟΛΠ, συμμετείχαν ανοικτή σύσκεψη για την παραχώρηση χερσαίων ζωνών του λιμανιού.
 Όπως αποφασίστηκε  θα γίνει  νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικά δραστηριότητες και οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ Α.Ε.,
Η ρύθμιση  θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοϊα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
Οι χώροι έχουν ήδη  οριοθετηθεί  στο παράρτημα 3-5 της σύμβασης και απομένει να περάσει  από τη Βουλή.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι πρόκειται για «χερσαίες εκτάσεις που δεν εντάσσονται στα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων και βρίσκονται στους παραλιμένιους δήμους. Η απόδοση της χρήσης των χώρων αυτών γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών». Έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα λιμάνια και δήμους όπως είναι η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα η Πάτρα κ.α .:
«Όπου διαπιστώνεται μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάπτυξης του κάθε λιμανιού ότι περισσεύει έκταση που δεν χρησιμοποιείται και δεν αξιοποιείται από τον Οργανισμό Λιμένα της περιοχής, η απόφασή μας είναι να παραχωρείται άμεσα προς αξιοποίηση της τοπικής κοινωνίας", δήλωσε ο Υπουργός και υπογράμμισε τις προσπάθειες που είχαν γίνει έως τώρα για το θέμα αυτό, από τον προκάτοχό του πρώην υπουργό Θοδωρή Δρίτσα. Είπε ακόμα ότι μετά τη νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, όπου χρειαστεί, υποστηρίζοντας τους Δήμους στην αξιοποίηση των χώρων που θα αναλάβουν.
Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ακόμα ότι επίκειται συνάντηση για ένα σχεδιασμό, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής του Πειραιά. Στόχος είναι όλοι οι φορείς και η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας να διεκδικήσουν σειρά ζητημάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓΛΛΠΝΕ Χρήστος Λαμπρίδης, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας, οι Βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά Γεωργία Γεννιά και Ελένη Σταματάκη και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά Κώστας Δουζίνας. Παρούσες ήταν ακόμα οι βουλεύτριες Β΄ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη, Ευαγγελία Καρακώστα και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ενώ προσήλθε και η βουλεύτρια ΚΚΕ Β΄ Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.