24 Δεκ 2015

Φοροαπαλλαγές για τους Γερμανούς εφοπλιστές υπόσχεται το Βερολίνο

Την ώρα που οι πιέσεις για αύξηση της φορολογίας στον ναυτιλιακό κλάδο της Ελλάδας είναι έντονη, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μία σειρά από φοροαπαλλαγές για τους Γερμανούς εφοπλιστές.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Γερμανών εφοπλιστών Verband Deutscher Reeder, ο υπ. Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντομπρίντ δεσμεύθηκε δημοσίως για κρατική στήριξη σε θέματα επανδρώσεων και ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε πως το Βερολλίνο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής πλοιοκτησίας. Οι αναφορές αυτές έρχονται ένα μόλις μήνα μετά τις υποσχέσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για κίνητρα προσέλκυσης πλοίων στη γερμανική σημαία και συμπίπτουν με την αποστολή σειράς προτάσεων της Κομισιόν στην Αθήνα για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Ελλάδας αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της ναυτιλίας.
Μία κίνηση την οποία κύκλοι της ελληνόκτητης ποντοπόρου αποδίδουν σε πιέσεις ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών ναυτιλιακών συμφερόντων.
Όπως έγραφε πρόσφατα η Tageszeitung οι νέες φοροελαφρύνσεις στη Γερμανία θα εισαχθούν με τη νέα μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μελλοντικά οι Γερμανοί εφοπλιστές θα απαλλαγούν κατά 100% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Ήδη σήμερα το γερμανικό κράτος χαρίζει ουσιαστικά στις πλοιοκτήτριες εταιρίες το 40% επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατούν από τους εργαζομένους τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους φέρουν τη γερμανική σημαία. Εντούτοις όλο και λιγότερες εκ των 350 μικρομεσαίων εφοπλιστικών εταιριών ανταποκρίνονται. "Πολύ ακριβό και γραφειοκρατικό", σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου.
Όπως όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, έτσι και οι πλοιοκτήτριες εταιρίες υποχρεούνται, βάσει νόμου, να παρακρατούν τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους που έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στη Γερμανία και να τον αποδίδουν στη συνέχεια στην αρμόδια φορολογική αρχή. Βάσει της προωθούμενης νέας νομοθεσίας το δεύτερο βήμα καταργείται, οι εταιρίες δηλαδή θα παρακρατούν μεν τον φόρο εισοδήματος, ωστόσο δεν θα πρέπει να τον αποδίδουν πλέον στο κράτος. Αιτιολογώντας το σχετικό νομοσχέδιο η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο "για τη διασφάλιση της ναυτικής τεχνογνωσίας για την θαλάσσια οικονομία".
Ο κλάδος χαιρέτισε φυσικά τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και για μια πολιτική στήριξης που αποτελεί πλέον καθιερωμένη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.