25 Μαΐ 2015

Ναυτιλιακές επενδύσεις Ελλήνων στη στεριά

Χωρίς τέλος είναι ο κατάλογος των επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα από ναυτιλιακά κεφάλαια. Οι οικογένειες Λυκιαρδόπουλου, Δρακούλη, Μαζαράκη, Γράτσου και Λαιμού ήταν συνιδρυτές στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο Ιωάννης Καρράς ίδρυσε την Τράπεζα Κρήτης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αναβίωσε την Τράπεζα Χίου και ο όμιλος Λάτση ίδρυσε τη Eurobank. Ο Στρατής Ανδρεάδης ήταν από τους εφοπλιστές που έριξαν πολλά χρήματα στη στεριά. Η Εμπορική και η Ιονική Τράπεζα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι ασφαλιστικές Φοίνιξ και Ιονική, όπως και το ξενοδοχείο «Hilton» ήταν δημιουργήματα που ανήκαν στον όμιλό του.


Η Motor Oil δημιουργήθηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που παράλληλα έχει επενδύσεις στη στεριά σε μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου ήταν επένδυση του Σταύρου Νιάρχου, ενώ ο όμιλος του μεγάλου εφοπλιστή συμμετείχε και στην επένδυση της Pechiney για την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η Πετρόλα ήταν επένδυση του Γ. Λάτση και η Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου. Γενικότερα οι εφοπλιστές είχαν σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία και το 1975 κατείχαν το 19% των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας. Η οικογένεια Ευγενίδη είχε τη VIORYL, η οικογένεια Πατέρα τη Βιβεχρώμ, η οικογένεια Περατικού είχε αγοράσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ το ναυπηγείο στο Νεώριο Σύρου ήταν της οικογένειας Γουλανδρή.

Και στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν γίνει παρά πολλές επενδύσεις. Ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος ίδρυσε το «Caravel», o Ιωάννης Καρράς το συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, η οικογένεια Παπαγεωργίου το «Santa Marina» στη Μύκονο, ενώ απέκτησε και το «Ξενία» στην Αράχοβα. Η οικογένεια Δαλακούρα έχει το «Ακτή Μύρινα» στη Λήμνο, η οικογένεια Χανδρή δημιούργησε αλυσίδα ξενοδοχείων, ενώ είναι γνωστή σε όλους η πρόσφατη επένδυση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στο «Costa Navarino».

Η Ολυμπιακή ήταν δημιούργημα του Ωνάση, ενώ σήμερα στην Aegean, εκτός από τον όμιλο Λασκαρίδη που είναι στρατηγικός επενδυτής, συμμετέχει και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Στον τομέα των ακινήτων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, ενώ ξεχωρίζουν με συστηματικές και συνεχείς επενδύσεις οι οικογένειες Λάτση, Μαρτίνου και Προκοπίου. Οι εφοπλιστές ασχολήθηκαν με κάθε είδους επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Οι οικογένειες Γράτσου και Χανδρή είχαν επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, η οικογένεια Φραγκίστα ασχολήθηκε με τρόφιμα, ξυλεία, τουρισμό, ο όμιλος Ρέστη επένδυσε στο Γκολφ Γλυφάδας, ενώ η οικογένεια Μαμιδάκη ίδρυσε μια ισχυρή εταιρεία εμπορίας και διανομής πετρελαιοειδών.

Το ποδόσφαιρο επίσης είναι ταυτισμένο με ναυτιλιακά κεφάλαια, με τον Ολυμπιακό να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς η ομάδα του Πειραιά έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Γουλανδρή, Νταϊφά, Ευθυμίου και Μαρινάκη. Στον χώρο των media η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι εκ των μετόχων του MEGA, ενώ ελέγχει και το STAR. Η οικογένεια Κυριακού δημιούργησε τον ΑΝΤ1 και η οικογένεια Αλαφούζου τον ΣΚΑΪ, ενώ αγόρασε και την «Καθημερινή».

Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς η εντυπωσιακή δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, όπως άλλωστε και το Ωνάσειο Καρδιολογικό και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί το Ιδρυμα Ευγενίδου στη Συγγρού, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η πτέρυγα Πατέρα στον Ευαγγελισμό κ.ά.
ΠΗΓΗ: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.